Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ - ΜΠΕ


Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείουΜε ρίψη μολότοφ συνεχίστηκε και τα ξημερώματα της Παρασκευής το μπαράζ επιθέσεων και εμπρησμών από αγνώστους, που άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, σε αστυνομικά τμήματα και διάφορες περιοχές της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό της Πολιτείας και της κοινής γνώμης. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο στόχαστρο αγνώστων βρέθηκε το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου. Επίθεση κουκουλοφόρων είχαμε το απόγευμα της Πέμπτης στο Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου, και αργά το βράδυ, στο τμήμα του δήμου Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. Κοινή παρέμβαση από όλα τα κόμματα για την ηθική και πολιτική απομόνωση αυτούς που ασκούν βία ζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας , από το βήμα της Βουλής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της αντιμετώπισης των ταραχών. "Στη βία προσφεύγουν όσοι δεν μπορούν να αρθρώσουν λόγο", είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας. Για πολιτική και επιχειρησιακή ανικανότητα κατηγόρησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΛ.ΑΣ το ΠΑΣΟΚ. Εντολή στην Ασφάλεια για τη διενέργεια έρευνας με σκοπό να εντοπιστούν οι υπαίτιοι έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Π. Πούλιος.



Πολιτική κόντρα

"Μην κατηγορείτε εμένα για ζητήματα πολιτικής βίας. Κατηγορείστε εκείνους που, κατά κάποιο, τρόπο εξέθρεψαν για τριάντα χρόνια την πολιτική βία." Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Άγγελου Μανωλάκη, σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας του συστήματος ασφαλείας C4I.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Μανωλάκη για τη μη σύλληψη "μιας χούφτας κουκουλοφόρων" που επιτέθηκαν στο δικηγορικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης και στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, ο κ. Πολύδωρας σημείωσε ότι το "άβατο" των Εξαρχείων δεν γεννήθηκε σε ένα χρόνο, αλλά σε τριάντα.

Επέκρινε μάλιστα το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη που "έλεγε χθες, υστερικά και ασύντακτα, ότι ο Πολύδωρας φταίει". Όπως είπε ο κ. Πολύδωρας, επιθέσεις στο ΑΤ Εξαρχείων σημειώθηκαν στις 2/5/1999 13/1/2001 και 25/3/2002, επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη, ενώ ο ίδιος, όσο ήταν υπεύθυνος της ΝΔ για τον τομέα της Δημόσιας Τάξης, δεν είχε βγει να πει ότι φταίει ο Χρυσοχοΐδης: "Είπα και τότε, ότι φταίνε εκείνοι που εξέθρεψαν την πολιτική βία".

"Η κυβέρνηση αποδοκιμάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε μορφή βίας", δήλωσε λίγο αργότερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος , προσθέτοντας ότι "στη βία προσφεύγουν εκείνοι που δεν έχουν λόγο να αρθρώσουν." Είπε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε σκέψη για συμπαιγνία αστυνομίας, κουκουλοφόρων για τα επεισόδια.

Για ανεπάρκεια σε συνδυασμό με την πολιτική ιδιοτέλεια της Κυβέρνησης που κατέστησαν την αστυνομία αδύναμη, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά τις ευθύνες του.

Τέτοιου είδους ενέργειες χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται από τις δυνάμεις του συστήματος που επιδιώκουν να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα για να επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική, ανακοινώσε το ΚΚΕ .



Νύχτα ταραχών

Τα νέα επεισόδια σημειώθηκαν στις 4.00, τα ξημερώματα, όταν περίπου 30 κουκουλοφόροι, που βγήκαν από την Πανεπιστημιούπολη, πέταξαν μεγάλο αριθμό μολότοφ κατά του αστυνομικού τμήματος Ζωγράφου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε τρία σταθμευμένα οχήματα και μία μοτοσικλέτα. Οι πυρκαγιές σβήστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ, οι δράστες, μετά την πράξη τους επέστρεψαν στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Την ίδια ώρα μικρο-ομάδες νεαρών χτυπούσαν στην Αγία Παρασκευή, τον Χολαργό και το Αιγάλεω. Με γκαζάκια πυρπόλησαν ένα ΙΧ, ένα φορτηγάκι και μία μοτοσικλέτα.

Επίσης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στη Θεσσαλονίκη 10 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Συκεών, με μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες, προκαλώντας ζημιές σε συμβατικά αυτοκίνητα της ασφάλειας. Οι δράστες μετά τη πράξη τους τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.

Νωρίτερα την Πέμπτη, είχαμε επίθεση με μολότοφ από ομάδα 30 νεαρών στο ΑΤ Εξαρχείων. Προκάλεσαν φθορές στην πρόσοψη του κτιρίου, και πυρπόλησαν εννιά αυτοκίνητα και πέντε μοτοσικλέτες. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Σήμερα, η οδός Καλλιδρομιού θυμίζει πεδίο μάχης, ενώ, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο τμήμα γίνεται στόχος ταραχοποιών.

Τα καμένα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες μαζεύτηκαν και οι δρόμοι καθαρίζονται από συνεργεία του Δήμου, όμως τα σημάδια από τα χθεσινά επεισόδια είναι ορατά. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι επαγγελματίες δεν κρύβουν την αγανάκτηση τους, καθώς θεωρούν ότι το τμήμα στοχοποιεί τη γειτονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κρούσματα των επιθέσεων, έχουν δοθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Πρόκειται για ένα πεντάπτυχο μέτρων που θα υλοποιηθεί άμεσα με εντονότερη αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας. Θα επιστρατευθούν αστυνομικές μηχανές μεγάλου και μικρού κυβισμού, ενώ αιχμή του δόρατος θα είναι η Άμεση Δράση.
Παράλληλα θα αναλάβουν δράση οι κινητές αστυνομικές ομάδες.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»