εκτροπή του Αχελώου.

Ναι μεν αλλά, από Ε.Ε. για Αχελώο

Ναι, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκτροπή του Αχελώου. Σύμφωνα με τον επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα, η μεταφορά νερού από μια περιοχή στην άλλη επιτρέπεται μεν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εφόσον όμως διασφαλίζεται η ισορροπία των υδάτινων οικοσυστημάτων, αλλά και η συνετή χρήση του νερού. Παράλληλα πρέπει και οι καλλιέργειες στον θεσσαλικό κάμπο να «κατευθύνονται» προς πιο συνετή κατανάλωση φυσικών πόρων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με τα έργα του Αχελώου, ο κ. Δήμας διευκρινίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει γνώση των τελευταίων εξελίξεων, καθώς μετά την απόσυρση του επιχειρησιακού προγράμματος Αχελώος (από το Β΄ ΚΠΣ) η Ελλάδα δεν ζήτησε εκ νέου συγχρηματοδότηση του έργου. Ωστόσο, τονίζει πως η μεταφορά νερού από μια υδατική περιφέρεια σε μια άλλη πρέπει να βασίζεται «στην επίτευξη αποδοτικής χρήσης των υδάτων χρησιμοποιώντας μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, χρήση οικονομικών μέσων βάσει της αρχής ανάκτησης του κόστους και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και διαφανές πλαίσιο λήψεως αποφάσεων».

Παράλληλα, αναφορικά με την οικονομική απόδοση της επένδυσης, με δεδομένη τη μερική ή ολική αποσύνδεση των καλλιεργειών από τις επιδοτήσεις, ο κ. Δήμας εκφράζει σαφώς την αντίθεσή του με τις σημερινές αγροτικές πρακτικές, σημειώνοντας πως η Επιτροπή είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει καλλιεργητικές μεθόδους που αποβλέπουν στη διασφάλιση των φυσικών πόρων- και όχι την εξάντλησή τους. Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι αποφεύγει τον ευρωπαϊκό έλεγχο για τον Αχελώο, καθώς δεν διαθέτει αξιόπιστες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο, το οποίο χαρακτηρίζει «σίριαλ ψηφοθηρίας».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»