financial times περί ομολόγων / από καθημερινή/
Σε μια συνοπτική αλλά πλήρη περιγραφή, η βρετανική, οικονομική εφημερίδα Financial Times αναφέρεται σε χθεσινό άρθρο της με τίτλο «Δεν κατάφερε να κλείσει ανώδυνα ελληνικό φιάσκο», στο σύνθετο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ. Οι δημοσιογράφοι Kerin Hope και Gillian Tett, τονίζουν τόσο το αξιοπερίεργο της υπόθεσης όσο και ότι αυτή μπορεί να εγκυμονεί και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αφού χαρακτηρίζεται αινιγματική, αλλά και ως πλήττουσα το κύρος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η ανακοίνωση της J.P. Morgan αναφορικά με την πρόθεσή της να αποσύρει το ομόλογο, στο άρθρο τονίζεται επίσης ότι δεν είναι μόνον η ίδια η κίνηση «ασυνήθιστη, αλλά και η ιστορία που την προκάλεσε ακόμη πιό παράξενη». Ο λόγος; Oτι πίσω από αυτήν «κρύβεται ένα βαθύ, ελληνικό, πολιτικό σκάνδαλο», ενώ «δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά με τη χρήση σύνθετων χρηματο-επενδυτικών μέσων, στις λιγότερο προηγμένες αγορές της Ευρώπης...».
Περιγράφοντάς την με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς πορεία του ομολόγου, τονίζεται ότι η J.P. Morgan δεν ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία, έκδοσης ενός αριθμού δημόσιας ταυτοποίησής του, «προφανώς διότι το κεφάλαιο θα διατίθετο για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού».
«Αντί να το διαθέσει σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτών, η αμερικανική τράπεζα διέθεσε τη συνολική -ομολογιακή έκδοση- στη North Asset Management, ένα κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνων (hedge fund), το οποίο διαχειρίζοντο Ελληνες χρηματιστές, που είχαν εργασθεί για ιδρύματα όπως η Morgan Stanley και η Vereins Bank». Οι αρθρογράφοι καταλήγουν στο συμπέρασμα, το οποίο χαρακτηρίζουν ως ξεκάθαρο, ότι τα συνταξιοδοτικά Ταμεία, στα οποία κατέληξε το ομόλογο «συνήψαν μια πολύ κακή συμφωνία...».
Αναφέροντας τους περιορισμούς, που αναγκάζουν τα εν λόγω Ταμεία να επενδύουν «τουλάχιστον το 77% των διαθεσίμων τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου» στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως αυτή η υποχρέωση συντείνει στο να διατηρείται το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 105% του ΑΕΠ της, αντί του 120%. «Παρά την άρση όλων των συναλλαγματικών ελέγχων μετά από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, δεν επιτρέπεται ακόμη στα Ταμεία να επενδύουν στο εξωτερικό» αναφέρουν οι αρθρογράφοι, που καταλήγουν σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Π. Θωμόπουλος, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επενδυτική στρατηγική των Ταμείων, δεν έχει συνεδριάσει από το 2004».
Comments