πηγή καθημερινή

Η διαφθορά θέλει κανόνες και όχι ηθικολογία

Του Νικου Χριστοδουλακη

Για να γίνει αποτελεσματική η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεφύγει από τα κομματικά πλαίσια αναφοράς και να αντιμετωπιστεί σαν «κοινό» κακό από τις πολιτικές δυνάμεις. Οσο παρουσιάζεται σαν πολιτικό σύμπτωμα, όπως τόσο ανεύθυνα έκανε ως αντιπολίτευση η Ν.Δ., τόσο αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη, ενώ οι κομματικοί επιτήδειοι καμουφλάρονται από την ηθικολογία της παράταξής τους για να προετοιμάσουν την δική τους φάμπρικα διαφθοράς. Τα φαινόμενα που πλήττουν σήμερα την κυβέρνηση, επωάστηκαν μέσα από τους πύρινους λόγους της κομματικής ηθικολογίας που κάθε σύμπτωμα διαφθοράς το απέδιδε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σε θεσμικό επίπεδο χρειάζεται βέβαια μία απλοποίηση των διαδικασιών και των νόμων, γιατί η πολυπλοκότητα και η ασάφεια δημιουργούν τη βάση της αθέμιτης συναλλαγής. Χρειάζεται όμως και μία ριζική αλλαγή του τρόπου διενέργειας των ελέγχων της Διοίκησης.

Μέχρι τώρα οι ελεγκτικές διαδικασίες εφαρμόζονται καθολικά και σε σημαντικά και σε ασήμαντα θέματα, και σε μικρά και σε μεγάλα ποσά. Ετσι γρήγορα γίνονται βαρετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν εμβαθύνουν σε πιθανά προβλήματα, αλλά βιάζονται να διεκπεραιώσουν με τυπικό τρόπο ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων. Το σύστημα ελέγχου πρέπει να γίνει δειγματοληπτικό ως προς τις υποθέσεις, επιλεκτικό ως προς τη σημασία τους και εντατικό ως προς το βάθος των ερευνώμενων πραγμάτων, έτσι ώστε να εντοπίζει τις πραγματικές ευθύνες και να τις αποδίδει με αποτελεσματικό τρόπο.

Ενας μεγαλογιατρός που τιμωρείται αυστηρά για το φακελάκι, θα είναι το καλύτερο εργαλείο συμμόρφωσης στην ιατρική δεοντολογία από εκατοντάδες ΕΔΕ που γίνονται βαριεστημένα και καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων. Ενας εργολάβος που τιμωρείται δειγματοληπτικά για ένα κακό δρόμο που έφτιαξε, θα είναι καλύτερη προστασία για την ποιότητα των δημοσίων έργων από δεκάδες εγκυκλίους του ΥΠΕΧΩΔΕ και γραφειοκρατικούς ελέγχους που δεν βγάζουν τίποτε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc