5 και 1 μέρες στην Ελλάδα - Επιστροφή στις Ρίζες



28-06-2005

Μέρος Πρώτο του οδοιπορικού «5 + 1 Μέρες στην Ελλάδα» που παρουσιάστηκε σε έξι συνέχειες. Τα σημειώματα της σειράς είναι παρμένα από το προσωπικό ημερολόγιο του συγγραφέα και περιέχουν εντυπώσεις και παρατηρήσεις του από ένα ταξίδι που έκανε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Στιγμιότυπο 1
Την εβδομάδα που έφευγε ο Μάιος και έμπαινε φουριόζικα ο Ιούνιος, πέρασα πέντε ημέρες στην Αθήνα και μια ακόμα, λίγο έξω απ αυτήν, σε ένα από τα πανέμορφα νησιά του Σαρωνικού, την Ύδρα. Παρέα μου ήταν 39 άλλοι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε εκτός Ελλάδας εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα. Το κοινό χαρακτηριστικό που μας ένωνε ήταν η καταγωγή μας. Όλοι και οι 40 είτε γεννηθήκαμε κάτω από τον καθαρό Ελληνικό ουρανό, είτε είμαστε βλαστάρια οικογενειών που ξεκίνησαν από την Ελλάδα και μεταλαμπάδευσαν στις χώρες στις οποίες εγκαταστάθηκαν, με τον δικό τους η κάθε μια τρόπο, τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες που απλόχερα τους δώρισε η γενέτειρα.

Η ομαδική αυτή επιστροφή στις ρίζες έγινε δυνατή χάρις σε μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων και οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στη φιλοξενούσα χώρα. Με απλά λόγια, ένας από τους κύριους σκοπούς που φαίνεται ότι είχαν κατά νου οι οικοδεσπότες μας ήτανε να επιδείξουνε στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους, οι οποίοι και εκπροσώπησαν μερικά από τα πιο έγκυρα και δημοφιλή μέσα μαζικής ενημέρωσης που λειτουργούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, το φρέσκο πρόσωπο της Ελλάδας, αυτό που διαμορφώθηκε μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των περσινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Μας έφεραν λοιπόν σε απ ευθείας επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, ηγετικούς παράγοντες της κοινοβουλευτικής εξουσίας και της Δημαρχίας Αθηνών καθώς επίσης υπουργούς και άλλους εμπειρογνώμονες μέσα κι έξω από το κυβερνητικό σχήμα. Ορισμένοι από αυτούς ήρθανε και συνομιλήσανε μαζί μας στο Ζάππειο, όπου έγινε η φετινή, ένατη κατά σειρά, «Συνάντηση των Ελληνικής Καταγωγής Δημοσιογράφων σε Ξένα Μ.Μ.Ε», ενώ άλλοι μας δέχτηκαν σε πιο στενό τους περιβάλλον, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή των Ελλήνων και το λεγόμενο Σπίτι του Λαού, στον Περισσό.

Από τις επαφές αυτές προέκυψε πως τα όνειρα που πλάθουνε και οι στόχοι που θέτουνε τα διάφορα κόμματα για το μέλλον της κοιτίδας του πολιτισμού συχνά διαφέρουν μεταξύ τους και υπάρχουνε μάλιστα φορές που συγκρούονται μετωπικά.

Στιγμιότυπο 2
Για παράδειγμα μερικοί παράγοντες δεν έκρυβαν τη χαρά τους που οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι τάχτηκαν, συμπτωματικά κατά τις μέρες της δικής μας επίσκεψης στην Αθήνα, ενάντια στην επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Σύμφωνα με την κρίση τους αυτό ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει για την Ελλάδα. Για τούτο το λόγο και εκφράσανε την ελπίδα πως θα πανηγυρίσουμε κι εμείς μαζί τους. Άλλοι όμως από τους συνομιλητές μας είδαν την έκβαση των ίδιων εκλογών σαν μια εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πορεία της Ελλάδας αν όχι και με το ευρύτερο συμφέρον της. Κατά τη δική τους άποψη η ετυμηγορία αυτή των δύο εκλογικών σωμάτων που προαναφέραμε πρέπει στο ελάχιστο να προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία του Ελληνικού λαού καθώς θα ζυγίζει τις επιλογές της στις επόμενες μέρες κι εβδομάδες.

Πάντως εκείνα τα οποία διακρίναμε στους διάφορους κύκλους του πολιτικού φάσματος, με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή στην Αθήνα, είναι η αγάπη που τρέφουνε για την Ελλάδα, η πρόθεση του καθενός τους να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν πρόγραμμα για τον τόπο και η αποδοχή, από όλους, της αρχής πως ο λαός αφεντεύει κι αυτός τελικά αποφασίζει, με την ψήφο του, ποιο όραμα του ταιριάζει περισσότερο και ποιος είναι καλύτερα να κρατά τα ηνία της χώρας.

Αν και μερικές φορές οι κομματικές αντιπαραθέσεις, τουλάχιστον όπως τις είδαμε να εξελίσσονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, φάνηκαν σε ορισμένους της ομάδας μας υπερβολικά πολύβουες εν τούτοις μέσα από το ευρύτερο πρίσμα του ελεύθερου διαλόγου και του έμπρακτου σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, η πολυσύνθετη πολιτική φυσιογνωμία της Ελλάδας του σήμερα άσκησε πάνω στους περισσότερους από τους επισκεπτόμενους δημοσιογράφους μια ακατανίκητη γοητεία.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»