να απορρίψετε το σχέδιο ΑΧΤΙΣΆΡΙ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εκκληση προς την αποστολή πραγματογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Σερβία να απορρίψει το σχέδιο Αχτισάαρι για την -υπό διεθνή εποπτεία- ανεξαρτησία του Kοσσυφοπεδίου απηύθυνε χθες το Βελιγράδι, την ώρα που οι 15 πρέσβεις του σώματος ξεκινούσαν την αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή.

Ειδικότερα, οι πρέσβεις συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και ξεχωριστά με τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν πληροφορίες προτού αποφασίσει το σώμα για το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας τον Μάιο. Σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του, Αλεξάντερ Σίμιτς, ο Koστούνιτσα προειδοποίησε την αποστολή στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης ότι αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που εγγυάται ότι τα σύνορα των χωρών - μελών είναι αμετάβλητα.

«Θα είναι απίστευτο αν το Συμβούλιο υιοθετήσει ένα ψήφισμα που αντιβαίνει στη Χάρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε τη σερβική αντιπρόταση για διευρυμένη αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά παραμονή του εντός των σερβικών συνόρων. Το σερβικό σχέδιο έχουν ήδη απορρίψει οι Αλβανοί της επαρχίας, που ανέρχονται στο 90% του πληθυσμού. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Βέλγος πρέσβης, Γιόχαν Βέρμπεκε, ο οποίος ανέφερε ότι το ταξίδι προσφέρει την ευκαιρία για «γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε γραπτές ανακοινώσεις και πραγματικότητες επί τόπου».

Νωρίτερα στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο Αχτισάαρι, που προωθεί τη de facto ανεξαρτησία της επαρχίας.

Σήμερα οι 15 πρέσβεις επρόκειτο να μεταβούν στο Kοσσυφοπέδιο και να έχουν επαφές με Αλβανούς και Σέρβους αξιωματούχους. Παράλληλα αναμενόταν να επισκεφθούν περιοχές στις οποίες ζει η φθίνουσα σερβική μειονότητα, υπό νατοϊκή προστασία. Σχεδόν 8.000 Σέρβοι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν χθες στα σύνορα με το Kοσσυφοπέδιο για να διακηρύξουν στα μέλη της αποστολής ότι θέλουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»