ο Ερντογάν θα οδηγεί από το πίσω κάθισμα

Ο Ερντογάν θα οδηγεί από το πίσω κάθισμα
Κάνοντας έναν έξυπνο ελιγμό επέλεξε για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ

Του Αλ. Μασσαβετα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. «Εξυπνο ελιγμό» χαρακτήρισαν αναλυτές την επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να μη διεκδικήσει ο ίδιος την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά να προτάξει τον Αμπντουλάχ Γκιουλ ως υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στην πρώτη δήλωσή του, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Γκιουλ διαβεβαίωσε πως εάν εκλεγεί «θα συνενώσει όλους τους Τούρκους» και θα σεβασθεί τις συνταγματικές αρχές. Δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εν όψει του πρώτου γύρου της εκλογής, προγραμματισμένου για την Παρασκευή. Προέβη ωστόσο σε μια έκκληση που προδίδει επίγνωση των αντιρρήσεων που οι κεμαλιστές τρέφουν στο πρόσωπό του. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών κάλεσε άπαντες να σεβασθούν την ισλαμική μαντίλα της συζύγου του. Αν και αναμφισβήτητα ο «διπλωματικός» Γκιουλ είναι πιο ανεκτός από το κεμαλικό κατεστημένο από ό,τι ο Ταγίπ Ερντογάν, οι ισλαμικές καταβολές του, η μαντίλα της συζύγου του και η στενότατη σχέση με τον πρωθυπουργό δεν καταπραΰνουν τις ανησυχίες των κεμαλιστών.

Ο ελιγμός του Ερντογάν προκάλεσε πλήθος αντικρουόμενων ερμηνειών. Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης του CHP, μίλησε για «παραίτηση» που απέδωσε στη μεγαλειώδη διαδήλωση 300.000 και πλέον κεμαλιστών στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις μεγαλοστομίες του. Αναλυτές τονίζουν πως στην επιλογή του Ερντογάν μέτρησαν οι ανησυχίες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και πιθανή επέμβαση του στρατεύματος. Την προτίμησή τους για «υποψήφιο γενικής αποδοχής» είχαν εκφράσει και παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου.

Τον ελιγμό δεν εξεβίασαν οι αντιδράσεις των Κεμαλιστών, τονίζουν αναλυτές. Ο πρωθυπουργός περιγράφεται ως άνθρωπος με ισχυρή θέληση που δύσκολα παραιτείται από τα σχέδιά του. Ξένη πηγή που παρακολουθεί στενά την Τουρκία ισχυρίσθηκε πως την απόφαση του Ερντογάν υπαγόρευσε η ανάγκη να παραμείνει ενωμένο το κυβερνών κόμμα. «Η εκλογική βάση του ΑΚΡ τρέφει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και εκτίμηση στον Ερντογάν, δυναμικό ηγέτη που επιβάλλει σιδηρά πειθαρχία σε ένα κόμμα που συγκεντρώνει ετερόκλητες ομάδες. Εάν ο Ερντογάν αφήσει τα ηνία του κόμματος για την προεδρία, αυτό κινδυνεύει να διασπασθεί», τόνισε. Πολλοί αναλυτές εξηγούν πως ο Ερντογάν επέλεξε να διεκδικήσει την προεδρία «εμμέσως»: ο πρωθυπουργός θα λαμβάνει, ουσιαστικά, τις αποφάσεις, καθώς ο Γκιουλ θα βρίσκεται υπό τις εντολές του. Το ίδιο, σημειώνουν, είχε συμβεί και τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης από το ΑΚΡ, όταν ο Γκιουλ υπήρξε πρωθυπουργός.

Τα σενάρια «έμμεσης προεδρίας» δυσαρεστούν τους κεμαλιστές, που κάθε άλλο παρά «συμβιβαστική λύση» θεωρούν την υποψηφιότητα Γκιούλ. Ο Μπαϊκάλ δήλωσε πως «εντολοδόχος του Ερντογάν και προέκταση του (ακραίου Ισλαμιστικού) Κόμματος της Ευημερίας δεν νοείται στην προεδρία». Το CHP δεν πρόκειται να κατεβάσει αντυποψήφιο (κίνηση που δε θα είχε νόημα δεδομένης της πλειοψηφίας των 353 βουλευτών του ΑΚΡ επί συνόλου 550 στη Βουλή), αλλά να απόσχει της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε αντιπρόεδρος του κόμματος. Η κεμαλική αντιπολίτευση διατείνεται πως εάν δε συμμετάσχουν 367 βουλευτές (τα δύο τρίτα) στον πρώτο γύρο της Παρασκευής, η εκλογή είναι άκυρη και απαιτείται επανεκκίνηση της διαδικασίας. Η προσοχή όλων στρέφεται έτσι στις ισορροπίες στη Βουλή, όπου το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Ερκάν Μουμτζού διαθέτει δεκαεννέα βουλευτές και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου τέσσερις. Εάν τα δύο στηρίξουν την υποψηφιότητα Γκιουλ, αυτός θα εκλεγεί ήδη στον πρώτο γύρο. Ο Μουμτζού συνεχάρη χθες τον Γκιουλ και δήλωσε πως θα συναντηθεί σήμερα με τον Μεμέτ Αγάρ, ηγέτη του Ορθού Δρόμου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα δύο κόμματα θα συμμετάσχουν στη διαδικασία και θα στηρίξουν τον Γκιούλ. Οι αναλυτές σημειώνουν πως όλοι οι βουλευτές τους, αλλά και ο ίδιος ο Ερκάν Μουμτζού, αυτομόλησαν από το ΑΚΡ, με το οποίο -παρά με τους κεμαλιστές- συνδέονται ιδεολογικά.

Την υποψηφιότητα Γκιουλ δήλωσε πως στηρίζει ο Σύλλογος Εμποροβιομηχάνων, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα στο στράτευμα. Σε περίπτωση μη εκλογής του Γκιουλ στον πρώτο γύρο, ακολουθεί δεύτερος στις 2 Μαΐου, όπου απαιτείται πάλι πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών. Στον τρίτο γύρο (9 Μαΐου) αρκεί απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει το κυβερνών. πηγή καθημερινή. επιλογές lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»