ο ήλιος οπως δεν τον είδαμε.

πηγή καθημερινή
Ο Ηλιος όπως δεν τον είδαμε
Τις πρώτες τρισδιάστατες, φαντασμαγορικές φωτογραφίες του δημοσιοποίησε η ΝΑΣΑ

BBC News

Η ΝΑΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες τρισδιάστατες φωτογραφίες του Ηλιου. Οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν από δεδομένα που συνέλεξαν τα δύο διαστημόπλοια Stereo (Solar Terrestrial Relations Observatory) που εκτοξεύτηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Με τα νέα στοιχεία οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα κατανοήσουν πληρέστερα τον Ηλιο και ότι θα καταφέρουν να προβλέψουν τον «καιρό στο Διάστημα». Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι οι λεγόμενες ηλιακές καταιγίδες κατά τη διάρκεια των οποίων δισεκατομμύρια τόνοι ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων συγκρούονται με τη Γη προκαλώντας παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση. Επιπλέον οι ηλεκτρικές καταιγίδες (CMS Coronal Mass Ejections) θέτουν σε κίνδυνο και τους αστροναύτες. Τα δύο διαστημόπλοια Stereo δεν είναι τα μόνα που παρακολουθούν τον Ηλιο· πολλά τηλεσκόπια στη Γη μελετούν τον αστέρα μας. Ομως η δυνατότητα των δύο διαστημοπλοίων να τραβούν στερεοσκοπικές φωτογραφίες προσδίδει νέες διαστάσεις στην παρατήρηση του Ηλιου. «Η διαφορά με τις νέες τρισδιάστατες φωτογραφίες ισοδυναμεί με τη διαφορά μεταξύ ακτίνων Χ και αξονικής τομογραφίας», λέει ο καθηγητής Μάικ Κάιζερ, που εργάζεται στο πρόγραμμα Stereo.

Κινούνται αντίθετα

Από τη στιγμή της εκτόξευσής τους, τα δύο πανομοιότυπα διαστημόπλοια κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Το πρώτο προηγείται της Γης καθώς αυτή περιστρέφεται γύρω από τον Ηλιο και το δεύτερο έπεται. Οταν συνδυαστούν οι δύο εικόνες που λαμβάνονται από διαφορετικό σημείο παρατήρησης (όπως στην περίπτωση των ανθρώπινων ματιών) το αποτέλεσμα είναι μια τρισδιάστατη εικόνα. Οι εικόνες, οι οποίες μπορούν να σχηματίσουν μια ταινία, αναμένεται ότι θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για το πώς δημιουργούνται οι ηλιακές καταιγίδες.

Καθώς αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η χρήση διαστημοπλοίων για τη ναυσιπλοΐα και τις τηλεπικοινωνίες, η χρησιμότητα της αποστολής Stereo γίνεται μεγαλύτερη. Το μαγνητικό πεδίο της Γης παρέχει στον πλανήτη και τους κατοίκους του αρκετά καλή προστασία. Ομως, καθώς ετοιμαζόμαστε να στείλουμε αστροναύτες στη Σελήνη και τον Αρη στις ερχόμενες δεκαετίες, προβάλλει και η ανάγκη να κατανοήσουμε σε βάθος τη δραστηριότητα του Ηλιου. Τα καταφύγια στον Αρη και τη Σελήνη θα πρέπει να σχεδιαστούν με μεγάλη προσοχή και οι αστροναύτες θα χρειάζονται μια «πρόγνωση καιρού» προτού απομακρυνθούν από αυτά. Με τις πληροφορίες που θα προκύψουν από την αποστολή Stereo ελπίζεται ότι θα μπορούμε να προβλέψουμε τις ηλιακές καταιγίδες δύο ημέρες πριν εκδηλωθούν, σε σχέση με τις ώρες που διαθέτουμε σήμερα προκειμένου να λάβουμε τα μέτρα μας.

Σήμερα η γωνία που σχηματίζουν τα δύο διαστημόπλοια καθώς παρατηρούν τον Ηλιο είναι σχετικά μικρή. Αυτό σημαίνει ότι οι τρισδιάστατες εικόνες κατασκευάζονται σε σημαντικό βαθμό από τα στοιχεία που συλλέγονται από υπεριώδη τηλεσκόπια των διαστημοπλοίων. Τα τελευταία διακρίνουν γεγονότα που συμβαίνουν κοντά στην επιφάνεια του Ηλιου. Καθώς θα περνάει ο καιρός και η γωνία μεταξύ των διαστημοπλοίων θα μεγαλώνει, τα όργανά τους θα μπορούν να καταγράφουν γεγονότα που συμβαίνουν μακρύτερα και τελικά θα μπορούν να καταγράφουν ολόκληρη την πορεία των ηλιακών καταιγίδων από τον Ηλιο μέχρι τη Γη. Εκτός από φωτογραφίες του Ηλιου, τα δύο διαστημόπλοια έχουν τραβήξει και φωτογραφίες πλανητών και αστεριών, που, λένε οι επιστήμονες, είναι θαυμάσιες και ελπίζουμε να δούμε σύντομα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»