αυτός άνοιξε τον δρόμο στην καταστροφή.πηγή Καθημερινή

The Guardian

Μεταξύ αυτών που απήλαυσαν τα πρόσφατα παθήματα του Πολ Γούλφοβιτς, προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι σχεδόν σίγουρα και ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Ράμσφελντ εκδιώχθηκε από την πολιτική σκηνή εξαιτίας του Ιράκ.

Ο Γούλφοβιτς, υφυπουργός Αμυνας μέχρι το 2005, ευθύνεται σχεδόν εξίσου για την καταστροφή του Ιράκ, παρόλα αυτά κατάφερε να ξεγλιστρήσει από το Πεντάγωνο και να διοριστεί πρόεδρος της Π.Τ. Οι κατηγορίες για τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκραΐμπ και το Γκουαντάναμο, τον (μικρό) αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, το χάος στην ανοικοδόμηση και τη γενικότερη διάλυση στο Πεντάγωνο συνήθως απευθύνονται στον Ράμσφελντ και μόνο. Ομως ο Γούλφοβιτς διαδραμάτισε ενεργό ρόλο σε όλα αυτά και ανέλαβε αρκετές ακόμη σκοτεινές πρωτοβουλίες.

Για παράδειγμα, το σημαντικότερο έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται ο ρόλος του Ράμσφελντ όσον αφορά τα βασανιστήρια είναι το Πρώτο Ειδικό Σχέδιο Ανάκρισης για χρήση στο Γουαντάναμο, το οποίο υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2002. Με αυτό επιτράπηκαν η στέρηση ύπνου, οι εικοσάωρες ανακρίσεις, ο εξευτελισμός των κρατουμένων και άλλες αγαπημένες τεχνικές.

Είχε υπογράψει

Πριν όμως το σχέδιο υπογραφεί από τον Ράμσφελντ είχε εξεταστεί και εγκριθεί από τον υφιστάμενο, δηλαδή τον Γούλφοβιτς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Γούλφοβιτς είχε σχέση και με το Αμπού Γκραΐμπ. Ενας από τους Αμερικανούς ανακριτές κατέθεσε στο στρατοδικείο τον Μάιο του 2006 ότι οι Ράμσφελντ και Γούλφοβιτς είχαν καθημερινή επαφή με τη διεύθυνση των φυλακών και ενημερώνονταν κάθε νύχτα για τις πληροφορίες που αποσπώνταν μέσω βασανιστηρίων.

Οπως ο Ράμσφελντ θα συνδέεται για πάντα με την πολιτική των βασανισμών, ο πρώην αντιβασιλέας των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο Πολ Μπρέμερ, θα συνδέεται για πάντα με την καταστροφική απόφαση να διαλυθεί ο ιρακινός στρατός.

Ομως, πολυάριθμες πηγές στη Βαγδάτη και το Πεντάγωνο επιμένουν ότι η απόφαση πάρθηκε με τη συναίνεση του Γούλφοβιτς. Νωρίτερα ο Γούλφοβιτς είχε προσπαθήσει να διοριστεί ο ίδιος αντιβασιλέας του Ιράκ, όμως απέτυχε.

Θέση για τη Ριζά

Οπως αποκάλυψε πρόσφατα ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, ο Γούλφοβιτς προσπάθησε σκληρά προκειμένου να εξασφαλίσει μια υψηλή θέση στο Ιράκ στη φιλενάδα του, Σάχα Ριζά. Φαίνεται ότι θαύμαζε τις γνώσεις της Σάχα για τα ιρακινά θέματα. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν είχαν την ίδια άποψη, για να μην αναφέρουμε τον τρομακτικό μισθό που ζητούσε για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, και κατάφεραν να αποτρέψουν την πρόσληψή της. Δεδομένων των πρόσφατων, άθλιων, αποκαλύψεων, ο ρόλος του Πολ Γούλφοβιτς στην καταβαράθρωση της αξιοπιστίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ηθικού των υπαλλήλων της ίσως να είναι δυσκολότερο να καλυφθεί.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc