Ομιλία Προκόπη Παυλόπουλου στην Πάτρα

«Ο Έλληνας πολίτης, όχι μόνο ζει ενεργά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και μάλιστα ως προς όλες τις εκφάνσεις του». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Πάτρα, σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα «Λήδα, Νανά και Σπύρος Δούκας».

Παρουσιάζοντας στοιχεία σημείωσε ότι «είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του 2006, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, σε ποσοστό 81%, θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιθυμεί την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης μέσω κοινών πολιτικών». Και συνέχισε: «Επίσης το 81% των πολιτών εκφράζει τη γνώμη ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρώπη και ειδικότερα, ως προς το ρόλο της στα Βαλκάνια (84%), τον εκσυγχρονισμό (80%), την πολιτική και οικονομική σταθερότητα (70% και 64% αντιστοίχως).»

Επίσης εστίασε στην διορατικότητα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έγκαιρα, όπως είπε, διέκρινε τις προοπτικές του εγχειρήματος για την Ελλάδα. Όσον αφορά τον ρόλο της Ελλάδας ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «η χώρα έχει αξιοποιήσει, ιδίως τα τελευταία χρόνια, τις ευκαιρίες που της παρέχει η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Κατόπιν τόνισε ότι «μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της δυσανάλογης ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε., της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους και, τελικά, της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών τους».

Επίσης ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκαν έργα πνοής, που διευκόλυναν την καθημερινότητά τους και υποστηρίχθηκε ο αγροτικός πληθυσμός». Και πρόσθεσε: «Η διεθνής παρουσία της χώρας ενισχύθηκε. Με τον τρόπο αυτό σφυρηλατήθηκε έμπρακτα η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναδείχθηκαν και αξιοποιήθηκαν τα τοπικά πλεονεκτήματα, ενώ προωθήθηκαν καινοτόμες δράσεις που ενισχύουν την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα».

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Πιστεύω ότι στα χρόνια που έρχονται και με δεδομένες τις διεθνείς εξελίξεις που μεσολάβησαν η Ευρώπη θ’ αντιληφθεί τις ευθύνες που έχει απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο και θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, ώστε να επισπεύσει την ολοκλήρωση της ενοποίησής της. Γιατί αν δεν υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη που να βαδίζει προς τα εμπρός, η ειρήνη, η ασφάλεια και η δημοκρατία δεν μπορούν να εμπεδωθούν αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο».

Επίσης ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «ως Ελληνες ευρωπαίοι ξέρουμε ότι έχουμε πάρει πολλά από την Ευρώπη, και ξέρουμε ότι έχουμε δώσει πολλά από την κληρονομιά μας, από το ήθος και τους αγώνες των ανθρώπων για την ελευθερία και την δημοκρατία». Μάλιστα, όπως είπε, «για το μέλλον η προσπάθεια θα είναι κοινή και ο καθένας θα συνεισφέρει αυτό που έχει η δύναμη της ψυχής». «Ως Ελληνες μπορούμε να συνεισφέρουμε πολύ και για πολλά. Στους δύσκολους καιρούς που έρχονται είναι η δύναμη της ψυχής που εμπνέει» κατέληξε.

Χαρακτήρισε δύσκολη και απρόβλεπτη την μελλοντική πορεία της Ε.Ε λέγοντας: «Εκείνο που ξέρουμε είναι η αποστολή της. Οφείλει να είναι το θεσμικό και πολιτικό αντίβαρο σε αυτό το σχήμα που υπάρχει σήμερα. Γιατί μόνο η Ευρώπη μπορεί να το κάνει μέσα από την ιστορία της και τον πολιτισμό της?».

Ο Πρ. Παυλόπουλος έκλεισε την ομιλία του, αφιερώνοντας στον Ελληνα ευρωπαίο πολίτη, ένα στίχο από τη «Μαρία Νεφέλη» του Οδυσσέα Ελύτη: «Ας κάνουμε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά».

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του ιδρύματος και εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Σπύρος Δούκας τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στην αποψινή μας εκδήλωση είναι μια μεγάλη τιμή για το ίδρυμα ``Λήδα- Νανά και Σπύρος Δούκας``. Η εφημερίδα «Πελοπόννησος», γέννημα θρέμμα μιας τοπικής κοινωνίας που υπήρξε πρωτοπόρος στις αναφορές με την Ευρώπη, υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα από την έκδοσή της μέχρι και σήμερα. 121 χρόνια μετά την ίδρυση της ``Πελοποννήσου``, η χώρα μας έχει αλλάξει, ο κοινοβουλευτισμός έχει εδραιωθεί, η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια και μετέχει με όρους ισοτιμίας σε κορυφαίους θεσμούς, που υπερασπίζονται τις ανθρωπιστικές αξίες και που μάχονται ώστε ο πλούτος να επενδύεται στην κατεύθυνση της διαρκούς αναβάθμισης της θέσης όλων των πολιτών. Ζούμε μια επανάσταση. Ζούμε όμως επίσης ανακατατάξεις, κλυδωνισμούς και προβλήματα. Κάθε εποχή έχει τις αγωνίες της. Όμως η κάθε γενιά δεν παύει να ελπίζει ότι όλοι μαζί θα πάμε τον κόσμο ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, ένα βήμα πιο μπροστά».

Πριν από την εκδήλωση ο κ. Παυλόπουλος συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με εκπροσώπους συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πυροσβεστικού σώματος και με μέλη της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, παρουσία του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπυρίδωνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε στους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, ότι το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου και πρόσθεσε ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ένταξής τους στον τακτικό προϋπολογισμό.

Οι εκπρόσωποι των εποχιακών πυροσβεστών, ευχαρίστησαν τον κ. Παυλόπουλο για την απόφαση που έλαβε να μετατραπούν οι τετράμηνες συμβάσεις τους σε οκτάμηνες με διάρκεια πέντε ετών, ενώ απευθυνόμενος ο υπουργός Εσωτερικών προς τα μέλη της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, ανέφερε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας.
Πηγή ΑΠΕ 21/04/2007 10:25 πμ

Remove Formatting from selection

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»