Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Βαρύνουσας σημασίας ανάλυση για την Τουρκία και τη σχέση της με τις ΗΠΑ δημοσιεύει στο χθεσινό της φύλλο, η εφημερίδα Washington Post. To άρθρο των πανεπιστημιακών Rajan Menon και Endres Wimbush έχει ως τίτλο το ερώτημα: «Η αμερικανο-τουρκική συμμαχία έφθασε στο τέλος της;» και καταδεικνύει το «κρίσιμο στρατηγικό σταυροδρόμι, στο οποίο πλησιάζουν οι δύο χώρες».

Μήλον της Εριδος το Ιράκ

Οι συντάκτες εκτιμούν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι το πραγματικό «μήλον της Εριδος» μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον. Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών της βάσεων για την εισβολή στο Ιράκ το 2003 προκάλεσε την οργή του Λευκού Οίκου, ενώ η πλειοψηφία του τουρκικού κοινού (αλλά και του στρατιωτικού κατεστημένου) θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον τιμωρεί τώρα την Αγκυρα για την απόφασή της αυτή. Το σχέδιο των ΗΠΑ για δημιουργία de facto ανεξάρτητου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ θεωρείται απαράδεκτο για την Τουρκία. Τις τελευταίες ημέρες, το τουρκικό γενικό επιτελείο έκανε ανοιχτά λόγο για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο εσωτερικό του Ιράκ, ανεξάρτητα από την παρουσία αμερικανικών ή άλλων συμμαχικών στρατευμάτων.

Η σταδιακή επαναχάραξη της στρατηγικής ταυτότητας της Τουρκίας, από τη δεκαετία του 1980 και τούδε, έμοιαζε να αφήνει αδιάφορη την Ουάσιγκτον. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν, στο μεταξύ, να εκστομίζουν κοινοτοπίες που εμφανίζουν την Τουρκία ως πρότυπο κοσμικής μουσουλμανικής δημοκρατίας και προκαλούν την οργή των Τούρκων, που τις θεωρούν εξόχως προσβλητικές. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι αποτελούν κρίσιμο σύμμαχο στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, ότι κατέχουν στρατηγικής σημασίας θέση στο μέσον τόξου, που εκτείνεται από το Ισραήλ μέχρι την Κεντρική Ασία. Επιπλέον, οι σύγχρονοι Τούρκοι εκτιμούν ότι η χώρα τους αποτελεί τον ύστατο εγγυητή της ελεύθερης διακίνησης ορυκτών καυσίμων προς τις αγορές της Δύσης, ως ένα κράτος στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με ένα πυρηνικό Ιράν και ως διάδρομο για τον σημαντικό πετρελαϊκό αγωγό Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν.

Η μετατόπιση των στρατηγικών προτεραιοτήτων στην Τουρκία μπορεί ακόμη και να σημάνει -σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης- την οικοδόμηση νέων συμμαχιών με νέους εταίρους, όπως η Ρωσία που εδραιώνει σταθερές οικονομικές και πολιτικές βάσεις στην Τουρκία, με την Κίνα, αλλά και το Ιράν που παραμένει πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι οι ΗΠΑ στους Τούρκους.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι αναπόφευκτο. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι εάν η Ουάσιγκτον δεν θέλει «να χάσει» την Τουρκία (αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο, όπως και οι κατήγοροι του πρόεδρου Αϊζενχάουερ, που του απέδιδαν την ευθύνη για την επιτυχία της κινεζικής επανάστασης το 1949) θα πρέπει να εγκαινιάσει απευθείας εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με τη «Βόρεια Κύπρο», πιέζοντας παράλληλα την Ε.Ε. να τηρήσει τις «δεσμεύσεις» της απέναντι στους Τουρκοκύπριους.

Αλλη άποψη υποστηρίζει ο Steven Cook στις σελίδες της Herald Tribune, που κάνει λόγο για την τεράστια δημοτικότητα του σχεδίου ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τη δυνατότητα που αυτό έδωσε στην κυβέρνηση Ερντογάν να κυνηγήσει μια πιο ανοικτή και δημοκρατική Τουρκία. Στα τέλη του 2003 όταν η Κομισιόν πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα το επόμενο έτος, η Τουρκία είχε μπει σε φιλελεύθερη, δημοκρατική τροχιά, λέει ο Cook, που θλίβεται όμως για την ανακοπή της πορείας αυτής. πηγή καθημερινή.Επιλογές.lornion.blogspot.com

Comments

lornion said…
Τόλεγα ,το πίστευα άπό το 2003 και σήμερα βλέπω να επιβεβαιώνεται από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της Ουάσινγκτον πόστ, που αναφέρεται στην άρνηση της Τουρκίας να χρησιμοποιηθεί το νότιο έδαφός της για την διέλευση των Αμερικανών, στην Ιρακινή τους εκστρατεία. Ηταν η μοναδική ευκαιρία για την Τουρκία αυτή η διευκόλυνση,γιατί σήμερα θα διαφέντευε την όλη εκστρατεία και μάλλον θα είχε άλλη τύχη ο πόλεμος . Αποτέλεσμα κι'από αυτό ,κάτι να πάει στραβά στην όλη επιχείρηση και σήμερα νάχουν διαφορές με την Αμερική που δεν νομίζω επί του παρόντος να γεφυρώνονται.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc