βαλβίδες καρδιάς από βλαστοκύταρα

arttoday heart 150.jpg

Βρετανοί επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να αναπτύξουν ιστούς ανθρώπινης καρδιάς από βλαστοκύτταρα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στο μέλλον ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο διάσημος καρδιοχειρουργός, Μαγκντί Γιακούμπ, είναι επικεφαλής ομάδας γιατρών, βιολόγων και άλλων ειδικών που ασχολούνται με την ανάπτυξη καρδιακών ιστών τα τελευταία 10 χρόνια. Η Βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει ότι ο ιστός που ανέπτυξαν λειτουργεί παρόμοια με τις βαλβίδες της καρδιάς. Αν πειράματα σε ζώα αργότερα φέτος αποδειχτούν επιτυχή, ειδικοί δηλώνουν ότι εργαστηριακά παραγόμενοι ιστοί θα μπορούσαν να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε εγχειρήσεις καρδιάς μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Από τη πλευρά του, ο καθηγητής Γιακούμπ δήλωσε ότι η δημιουργία ολόκληρης καρδιάς από βαστοκύτταρα αποτελεί «φιλόδοξο, αλλά όχι αδύνατο έργο» και επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό μέσα στην επόμενη δεκαετία.πηγή VOA.Επιλογές lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc