θύμα των τούρκων στρατηγών το περιοδικό.

Θύμα των Τούρκων στρατηγών περιοδικό

Του Αλεξανδρου Μασσαβετα Kathimerini

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η επικαιρότητα της επερχόμενης προεδρικής εκλογής επισκίασε μία εξόχως ανησυχητική είδηση. Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ο Αϊχάν Ντουργκούν, ιδιοκτήτης του περιοδικού Νοκτά, αποφάσισε να παύσει την έκδοσή του. Τους τελευταίους έξι μήνες, υπό τη διεύθυνση του Αλπέρ Γκιορμούς, το Νοκτά είχε αναδειχθεί στο πλέον φιλελεύθερο και τολμηρό πολιτικό περιοδικό της χώρας, αποκτώντας ένθερμο και αφοσιωμένο αναγνωστικό κοινό. Σε τεθλιμμένη διακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του περιοδικού, ο Γκιορμούς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο κοινό του Νοκτά και απέδωσε την απόφαση κλεισίματός του σε «έντονες πιέσεις» που δέχθηκε η ιδιοκτησία.

Ολοι γνωρίζουν πως οι εν λόγω πιέσεις προέρχονται από το στράτευμα. Η κυρία είδηση τριών τευχών του Νοκτά είχε προκαλέσει έντονο εκνευρισμό και δυσαρέσκεια στις ένοπλες δυνάμεις. Το πρώτο από τα επίμαχα δημοσιεύματα αποκάλυπτε την ύπαρξη μυστικής εγκυκλίου του Γενικού Επιτελείου, που διέκρινε τους δημοσιογράφους σε φίλα και εχθρικά προσκείμενους στο στράτευμα και αναλόγως επέτρεπε ή απαγόρευε τη διαπίστευσή τους (την πρόσβασή τους σε πληροφορίες και τη δυνατότητα λήψης συνεντεύξεων).

Η είδηση είχε προκαλέσει πάταγο στο δημοσιογραφικό κόσμο και αναδημοσιεύθηκε σε όλες τις εφημερίδες. Το Γενικό Επιτελείο, εβδομάδες μετά το δημοσίευμα, είχε παραδεχθεί την ύπαρξη της εγκυκλίου. Σε ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια του στρατού οδήγησε η δημοσίευση εκτενών αποσπασμάτων ημερολογίου του απόστρατου ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, όπου καταγράφονταν λεπτομερώς δύο σχέδια πραξικοπήματος που ετοίμαζαν οι αρχηγοί των τεσσάρων όπλων το 2004, και τα οποία σταμάτησε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζκιόκ.

Το τρίτο δημοσίευμα αποκάλυπτε έγγραφο, όπου εκτίθεντο λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία και κανάλια επικοινωνίας του στρατεύματος με ορισμένες οργανώσεις εθνικιστών.

Μετά τη δημοσίευσή του, η εισαγγελία του Γενικού Επιτελείου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας κατά του Νοκτά. Η αστυνομία και δυνάμεις της εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού, περιόρισαν τους συντάκτες του στην αίθουσα συσκέψεων και κατάσχεσαν όλους τους υπολογιστές και τα αρχεία του. «Εκαναν το παν για να μας τρομοκρατήσουν», δήλωσε στην «Κ» συντάκτης του Νοκτά. «Συμπέρασμα όλων μας είναι πως κανείς ακόμη στην Τουρκία δεν μπορεί να ασκήσει κριτική κατά των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Η πρόσφατη δολοφονία τριών χριστιανών στη Μαλάτεια από ισλαμο-εθνικιστική οργάνωση καταγγέλθηκε από πολλούς ως προβοκάτσια του στρατεύματος, υπενθυμίζοντας το τελευταίο δημοσίευμα του Νοκτά...

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc