η Ντόλυ


Το σύμβολο μίας επιστημονικής επανάστασης


Πριν 10 χρόνια ο κλώνος Ντόλι είδε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας...

Έγινε το σύμβολο μίας επιστημονικής επανάστασης και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε κάθε άκρη του κόσμου. Ο λόγος για το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο Ντόλι, που γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1996 στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ρόσλιν στη Σκοτία. Οι επιστήμονες είχαν κατορθώσει να κλωνοποιήσουν ένα πρόβατο από ένα μόνο κύτταρο μιας εξάχρονης προβατίνας, μια επανάσταση στη γενετική μηχανική. Πριν από ακριβώς 10 χρόνια, στις 27 Φεβρουαρίου του 1997 η Ντόλι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Ο Ίαν Ουίλμουτ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, και «πατέρας» της Ντόλι, όπως τον αποκαλούν όλοι, μιλάει ακόμη και σήμερα για μία έρευνα – σταθμό για την επιστήμη: «Ακόμη και σε 50 χρόνια να κοιτάξω πίσω θα είμαι περήφανος για ό,τι καταφέραμε ή καλύτερα σε αυτό που συμβάλαμε. Γιατί πιστεύω ότι τα οφέλη θα είναι πολλά».

Πριν από 3 χρόνια οι επιστήμονες αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στη ζωή του κλωνοποιημένου ζώου καθώς η κτηνιατρική εξέταση έδειξε ότι η Ντόλι έπασχε από πνευμονική νόσο σε προχωρημένο στάδιο. Κάτι το ασυνήθιστο για ένα τόσο νεαρό πρόβατο. Η είδηση αποτέλεσε αφορμή για μία σειρά θεωριών εάν η πρόωρη γήρανση σχετίζεται με την κλωνοποίηση.

Μετά την Ντόλι η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στο ζήτημα της κλωνοποίησης του ίδιου του ανθρώπου. Την εμφάνισή τους έκαναν ειδικοί και μη που υποστήριζαν ότι τα είχαν καταφέρει ή ότι βρίσκονταν πολύ κοντά στην κλωνοποίηση ανθρώπου. Ο καθηγητής Γενετικής Ρούντολφ Γένις: «Έχω πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους. Πρόκειται για ανεύθυνα άτομα που είτε δεν ξέρουν τι κάνουν εξαιτίας επιστημονικής άγνοιας είτε επειδή απλά θέλουν να κοροϊδεύουν τους υπόλοιπους. Είναι τελείως ανεύθυνα τα όσα ισχυρίζονται».

Όλοι οι σοβαροί επιστήμονες τάσσονται κατά της κλωνοποίησης του ανθρώπου, θα πει από την πλευρά του ο συνάδελφός του Έκαρντ Βόλφ: «Δεν μπορεί κάποιος να είναι κατά της κλωνοποίησης του ανθρώπου μόνον για επιστημονικούς λόγους, γιατί τα επιχειρήματα αυτά έχουν ισχύ μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Εγώ είμαι κατηγορηματικά κατά κυρίως για λόγους ηθικής».

Πολλοί επιστήμονες συμφωνούν με τους δύο συναδέλφους τους . Την ίδια ώρα ωστόσο τάσσονται υπέρ της κλωνοποίησης εμβρύων με στόχο τη δημιουργία εμβρυακών βλαστοκυττάρων που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να συνδράμουν στη θεραπεία ασθενειών όπως τη νόσο του Πάρκινσον ή το διαβήτη. Εδώ οι επιστήμονες κάνουν λόγο για θεραπευτική κλωνοποίηση. Εμφανής και εδώ η διάσταση απόψεων στην επιστημονική κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ντόλι χαρακτηρίζεται δικαίως το σύμβολο μίας επιστημονικής επανάστασης, η γέννησή της σταθμός στην εξέλιξη της επιστήμης και εάν πιστέψουμε τον «πατέρα» της, τα οφέλη για την ανθρωπότητα τουλάχιστον στο απώτερο μέλλον θα είναι πολλά.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»