αυτοκριτική και αιχμές Πολύδωρα/από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, αναλαμβάνοντας μεν την ευθύνη για τα κρούσματα αστυνομικής διαλύσεως των τελευταίων ημερών ταυτόχρονα με την έξαρση της βίας εκ μέρους των κουκουλοφόρων, κατηγορώντας όμως από την άλλη το ΠΑΣΟΚ για απαράδεκτη πολιτική σπέκουλα μπροστά στα φαινόμενα αυξανόμενης πολιτικής βίας: «Το άβατο των Εξαρχείων δεν γεννήθηκε σε ένα χρόνο, αλλά εδώ και τριάντα χρόνια που κάποιοι εξέθρεψαν την πολιτική βία», ήταν η απάντηση του κ. Πολύδωρα, που απηύθυνε έκκληση για πολιτική και ηθική απομόνωση όσων ασκούνται στην πολιτική βία.

Η συζήτηση άνοιξε επ' ευκαιρία ερωτήσεως του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Αγ. Μανωλάκη για την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C-4I. O ερωτών βουλευτής έριξε τη φιτιλιά, λέγοντας ότι γίνεται συζήτηση για ένα σύστημα συλλήψεως τρομοκρατών, «όταν δεν μπορούμε να πιάσουμε μια χούφτα κουκουλοφόρους, που επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα και καίνε τα πολιτικά γραφεία υπουργών»,

- Κατηγορήστε εκείνους που εξέθρεψαν για τριάντα χρόνια την πολιτική βία, απάντησε ο υπουργός και συνέχισε: «Δεν γεννήθηκε τώρα το άβατο των Εξαρχείων». Ο κ. Πολύδωρας συνέχισε, λέγοντας ότι δεν χτυπήθηκε για πρώτη φορά το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, αλλά παρ' όλα αυτά ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης «υστερικά και αναληθώς έλεγε χθες ότι φταίει ο Πολύδωρας. Το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων χτυπήθηκε στις 2/5/99, 13/1/2001, 25/3/2002 και δεν βγήκε ο Πολύδωρας να πει τότε ότι φταίει ο Χρυσοχοΐδης, αλλά αυτοί που εξέθρεψαν τη βία. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη», κατέληξε ο υπουργός, «αλλά υπάρχει ζήτημα για πολιτική και ηθική τους απομόνωση. Ζητώ ένα λόγο κριτικής από τα κόμματα, την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης προς εκείνους που ασκούνται στην πολιτική βία κι από εκεί και πέρα τα αστυνομικά θα τα βρούμε».

Οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας τάξης προκάλεσαν την ένοτνη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Πέτρος Ευθυμίου χαρακτήρισε τον κ. Πολύδωρα «ανεπαρκή» και την Αστυνομία ανίκανη να διαφυλάξει την περιουσία, την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Εν τω μεταξύ η συζήτηση της χθεσινής ερώτησης στη Βουλή, ανέδειξε την πολιτική αμνησία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως κυβέρνηση είχε υπογράψει την προβληματική σύμβαση για το C-4I, που μερικώς μόνον ενεργοποιήθηκε. Το σύστημα που σκωπτικά αποκλήθηκε «Συμφοράϊ» απεδείχθη γόρδιος δεσμός και τρία χρόνια τώρα οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου κατέβαλαν προσπάθειες και να μη παραλάβει το κράτος «γουρούνι στο σακί», αλλά και να μη διαταραχθούν παράλληλα και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός είπε και χθες ευθέως ότι βεβαίως και τον ενδιέφερε η μη διατάραξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά όχι ότι «δέχθηκε πιέσεις για μια χαριστική σύμβαση». Ο ερωτών βουλευτής προέβλεψε ότι με την ολοκλήρωση της παραλαβής και πάλι θα είναι προβληματικό το σύστημα, χαρακτηρίζοντας «πολύδωρο στους Αμερικανούς» την υπογραφείσα σύμβαση.

- Αυτή είναι μια θανάσιμη αυτοκριτική για την κυβέρνηση Σημίτη. Εμείς απλώς ήμασταν υποχρεωμένοι λόγω της συνέχειας του κράτους να τελειώσουμε με μία δουλεία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ο κ. Πολύδωρας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc