«Πάγο» βάζει η Ρωσία στη συνθήκη για τα συμβατικά όπλα σε αντίποινα προς τις ΗΠΑ
Διόγκωση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας καταγγέλλει ο Πούτιν
Μόσχα
Τελευταία ενημέρωση 14:23
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Μορατόριουμ στην εφαρμογή της συνθήκης που ουσιαστικά διαμόρφωσε την ισορροπία των συμβατικών δυνάμεων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο κήρυξε ο Βλ.Πούτιν σε «αντίποινα» για τα σχέδια επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ. Κατήγγειλε, παράλληλα, διόγκωση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έβαλε στον «πάγο» τη Συνθήκη για τον έλεγχο των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη (CFE) κατά το ετήσιο διάγγελμά του προς το ρωσικό έθνος, το οποίο όπως τόνισε είναι και το τελευταίο της προεδρίας του καθώς το Μάρτιο του 2008 παραδίδει τα ηνία έπειτα από δύο θητείες. Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνει την πολιτική του διαθήκη».

Από το βήμα της Ανω Βουλής ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε πως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν υπογράψει το σύμφωνο του 1990 δεν έχουν προχωρήσει σε επικύρωση και δεν σέβονται τις ρήτρες του, και συσχέτισε την απόφασή του με τα αμερικανικά σχέδια επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα εκλαμβάνει την αντιπυραυλική ασπίδα ως σφετερισμό της πρώην σφαίρας επιρροής της και κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι χρησιμοποιεί ψυχροπολεμικές τακτικές για να πείσει την Ευρώπη να δεχθεί την εγκατάσταση τμημάτων του συστήματος. Κατά τον Πούτιν, τα σχέδια των ΗΠΑ δημιουργούν «πραγματικούς κινδύνους και πιθανώς δυσάρεστες εκπλήξεις»...

«Εγκαθιστούν [χώρες του ΝΑΤΟ] στρατιωτικές βάσεις στα σύνορά μας και πολύ περισσότερο σκοπεύουν επίσης να εγκαταστήσουν τμήματα των αντιπυραυλικών τους συστημάτων στην Πολωνία και την Τσεχία» είπε ο Πούτιν, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Και συνέχισε λέγοντας πως σε συνάρτηση με αυτό «θεωρεί σκόπιμο να κηρύξει μορατόριουμ στην εφαρμογή της συνθήκης, σε κάθε περίπτωση έως ότου όλες οι χώρες του κόσμου επικυρώσουν και αρχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά το σύμφωνο».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι η Συμμαχία θα ζητήσει εξηγήσεις για την κίνηση του Ρώσου προέδρου. «Αναμένω από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εξηγήσει τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου» ανέφερε ο Σέφερ πριν από την έναρξη συνεδρίασης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Όσλο.

Αντικρούοντας τις δηλώσεις Πούτιν, δήλωσε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ ήθελαν να επικυρώσουν μία τροποποιημένη εκδοχή της συνθήκης όταν η Ρωσία θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της. Το ΝΑΤΟ έχει καλέσει κατά το παρελθόν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της που έχουν απομείνει στη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Καταγγέλλει ξανά ξένη ανάμειξη

Διόγκωση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας διά της αυξανόμενης χρηματοδότησης της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων κατήγγειλε επίσης ο Βλ.Πούτιν στο ετήσιο διάγγελμά του προς το ρωσικό έθνος.

«Ορισμένοι άνθρωποι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις πιο βρώμικες μεθόδους , στην προσπάθειά τους να υποδαυλίσουν εθνοτικά και θρησκευτικά πάθη στην πολυεθνοτική χώρας μας» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα της Ανω Βουλής.

«Υπάρχει αύξηση στη ροή των χρημάτων από το εξωτερικό για ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε για την εισροή χρηματικών πόρων εκείνους που χρησιμοποιούν τη δημοκρατία ως πρόσχημα για να αναμειχθούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

«Υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιώντας εντέχνως ψευδοδημοκρατική ρητορεία θέλουν να επιστρέψουν στο πρόσφατο παρελθόν, ορισμένοι για να κλέψουν τον εθνικό πλούτο, να κλέψουν το λαό και το κράτος, και άλλοι για να μας στερήσουν την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία» δήλωσε.

Ο Βλ.Πούτιν δεν έκανε ευθεία αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, όμως τα σχόλιά του απηχούν πρόσφατες βολές Ρώσων αξιωματούχων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Η Μόσχα παγίως υποστηρίζει ότι αυτού του είδους η χρηματοδότηση έχει απώτερο στόχο να προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, όπως αυτές που ανέδειξαν φιλοδυτικούς ηγέτες στην εξουσία της Γεωργίας και της Ουκρανίας τα τελευταία έτη.

Η ρωσική αστυνομία κατέστειλε προ ημερών διά της βίας σειρά διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση βίας κατά των διαδηλωτών και προχωρώντας σε πολλές συλλήψεις, γεγονός για το οποίο εξέφρασε έντονη ανησυχία η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ζητώντας σεβασμο στην ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης.

Το Κρεμλίνο επικρίνει συστηματικά την ρωσική αντιπολίτευση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για το γεγονός ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και επισείει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ρωσίας.

Πριν αρχίσει την ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του προκατόχου του Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα. Χαιρέτισε το Σύνταγμα που υιοθετήθηκε το 1993 υπό την ηγεσία του εκλιπόντος, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό εργαλείο για τη ενοποίηση της ρωσικής κοινωνίας».

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»