o Τένετ σπάει την σιωπή του.

Ο Τζωρτζ Τένετ σπάει τη σιωπή του

30-04-2007


Cover of George Tenet's new book

Ο πρώην διευθυντής της CIA, Ελληνο-Αμερικανός Τζώρτζ Τένετ, υπεραμύνθηκε της ακεραιότητας των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παρά τις ελλείψεις σε θέματα απόρρητων πληροφοριών πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και αργότερα πριν την εισβολή στο Ιράκ.

Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο κ. Τένετ επεσήμανε ότι στα μέσα του 2001 είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα από πληροφορίες που έδειχναν επικείμενη σημαντική επίθεση και γι’ αυτό είχε ζητήσει συνάντηση με την τότε Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους και νυν Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Πάντως το 2004, ανεξάρτητη, διακομματική επιτροπή που διερεύνησε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου επέρριψε ευθύνες στην CIA για τον γραφειοκρατικό της χαρακτήρα και για το γεγονός ότι απέτυχε να προβλέψει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Για το θέμα του Ιράκ, ο Τζώρτζ Τένετ δήλωσε ότι εκφράζονταν πολλά ερωτήματα στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους για το ΠΩΣ θα έπρεπε να γίνει η εισβολή στο Ιράκ, αλλά όχι για το ΑΝ θα έπρεπε να γίνει.

Ο πρώην διευθυντής της CIA δικαιολόγησε τις πριν τον πόλεμο στο Ιράκ εκθέσεις των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής, λέγοντας ότι οι αναλυτές έβγαλαν τα συμπεράσματα τους μόνο από τεχνικά στοιχεία και χαρακτήρισε το σφάλμα των μυστικών υπηρεσιών οδυνηρή εμπειρία για τον κλάδο. Ο κ. Τένετ επίσης παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «σιγουριά» σε συζητήσεις του με τον πρόεδρο Μπούς για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά ότι ο όρος αυτός δεν αποτελούσε διαβεβαίωση πως το καθεστώς της Βαγδάτης είχε τέτοια όπλα, αλλά ότι η CIA θα μπορούσε να βελτιώσει έκθεση που είχε συντάξει για το θέμα.

Παράλληλα ο Τζώρτζ Τένετ διέψευσε φήμες για βασανιστήρια σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά σημείωσε ότι μέθοδοι «ενισχυμένης ανάκρισης», όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν σώσει ζωές και έχουν σταματήσει τρομοκρατικά σχέδια.

Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, διέψευσε ισχυρισμούς του κ. Τένετ, ότι ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε την προεδρεία το 2000 σχεδιάζοντας να εισβάλλει στο Ιράκ και να απομακρύνει τον Σαντάμ Χουσεΐν. Στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σήμερα, ο κ. Τένετ διατείνεται ότι δεν υπήρξε σοβαρή μελέτη από μέρους της κυβέρνησης Μπους για το μέγεθος της απειλής που εκπροσωπούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc