μέτωπο κατά Σαρκοζύ

Μέτωπο Ρουγιάλ - Μπαιρού κατά του Σαρκοζύ ;


Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη Κυριακή οι δυο αντίπαλοι του β΄ γύρου των γαλλικών εκλογών για το ανώτατο αξίωμα της χώρας ετοιμάζονται για την τελευταία μεγάλη μάχη. Η πολυαναμενόμενη συζήτηση μεταξύ της υποψηφίας των σοσιαλιστών Σεγκολεν Ρουγιάλ και του κεντρώου Φρανσουά Μπαιρού έγινε τελικά και έδωσε την ευκαιρία στην κυρία Ρουγιάλ να βρεθεί στο πλευρό του Μπαιρου και να ανταλλάξει απόψεις μαζί του επί δύο σχεδόν ώρες, μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε ευγενική με πινελιές χιούμορ. Η συζήτηση μεταδόθηκε από δυο μικρά τηλεοπτικά κανάλια, αλλά αυτό δεν έχει και τόσο σημασία. Σημασία έχει ότι για πρώτη φορά σε προεκλογική εκστρατεία μια υποψηφία για τον β ΄γύρο των εκλογών αναμετρήθηκε με έναν υποψήφιο που βγήκε εκτός μάχης στον α γύρο. Ήδη αυτό και μόνο το γεγονός έδωσε τη ευκαιρία στην εφημερίδα Λε Μοντ να τιτλοφορήσει χθες το πρωτοσέλιδό της με τη φράση: η Ρουγιάλ και ο Μπαιρού σε κοινό μέτωπο κατά του Σαρκοζύ. Βέβαια ο Μπαιρού έσπευσε να διαλύσει αυτήν την εντύπωση: «Αν ήμουν εδώ για να συμμαχήσω με την Σεγκολεν Ρουγιά, τότε θα έσπαγα αυτή την ώθηση που προσπάθησα να δημιουργήσω και που υπάρχει στη Γαλλία και που τελικά είναι και η αιτία που καθόμαστε σήμερα σε αυτό το τραπέζι».Αυτή η ώθηση δεν είναι άλλη από την νέα δύναμη, την τρίτη δύναμη ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά που ο Μπαιρου κατόρθωσε να συμπτύξει σε ένα μέτωπο και που αποτελεί ο ίδιος τον φυσικό εκφραστή της. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα του α γύρου των προεδρικών εκλογών. Αυτό το μέτωπο προσπάθησε να σπάσει ο υποψήφιος των συντηρητικών χτυπώντας με κάθε τρόπο την κοινή τηλεοπτική εμφάνιση Ρουγιάλ- Μπαιρου. Ο αρχηγός των κεντρώων, και από το τηλεοπτικό βήμα, θέλησε να κόψει τη φόρα στον Σαρκοζύ: «Ποιόν άραγε μπορεί να ενοχλεί το ότι μια υποψήφια για τον β΄γύρο και εγώ ως υποψήφιος του πρώτου γύρου μιλάμε για τη χώρα μας; Πού είναι το έγκλημα καθοσιώσεως»;

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, στη τηλεοπτική συζήτηση αποδείχθηκε ότι Ρουγιάλ και Μπαιρού συμφωνούν σε ορισμένα ζητήματα, αλλά διαφωνούν σε ότι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα των σοσιαλιστών και ιδιαίτερα στο θέμα της παρεμβατικότητας του κράτους, των 35 ωρών εργασίας και των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Πάντως ήταν εμφανής η προσπάθεια της κυρίας Ρουγιάλ να υπογραμμίζει συνεχώς τα σημεία σύγκλισης με τον Μπαιρού, ενώ αντίθετα εκείνος τόνιζε τις διαφορές υιοθετώντας πιο φιλελεύθερες απόψεις σε οικονομικά ζητήματα.

«Ακόμη κι αν καταλαβαίνω», είπε η Ρουγιάλ, «ότι πολιτικά είναι πιο ευχάριστο να απορρίπτει κανείς την αριστερά και να τις δίνει τη στάμπα της κρατικής οικονομίας, πιστεύω ότι το δικό μου σύμφωνο για τις προεδρικές προτείνει ακριβώς το αντίθετο».

Είναι δύσκολο να πει κανείς από τώρα αν η Ρουγιάλ κατόρθωσε να γοητεύσει τους ψηφοφόρους του κέντρου. Η μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση, από την οποία θα μπορέσει κανείς να βγάλει ασφαλέστερα συμπεράσματα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη . Πάντως ο Νικολα Σαρκοζύ αντέδρασε με οργή χαρακτηρίζοντας το ντιμπέιτ αντίθετο με τους θεσμούς της χώρας και τη μεγαλύτερη καρικατούρα που είχε να παρουσιάσει η 4η Δημοκρατία.

«Δεν θα επιτρέψω», τόνισε, «σε κανένα να κατάσχει τη συζήτηση, υπέρ της οποίας τάχθηκαν οι Γάλλοι με τόσο σαφή τρόπο».

Σεγκό κατά Σαρκο, λοιπόν, στο ντιμπέιτ της ερχόμενης Τετάρτης. Και σε μία εβδομάδα ακριβώς θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας άλωσης του κεντρώου χώρου. Ο ίδιος ο Μπαιρού θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη για να αποφασίσει, αν και μέχρι τώρα έδειξε καθαρά ότι ο Νικολά Σαρκοζύ δεν θα είναι η επιλογή του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους βουλευτές του, αφού τα 2/3 από αυτούς δήλωσαν ήδη ότι θα ψηφίσουν τον Σαρκοζύ. Δεν μένει παρά να δούμε τι θα κάνουν τα 7 εκατομμύρια των ψηφοφόρων του.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc