from D.WELLE


Η πολιτική ελίτ της Τουρκίας πρέπει να παρέμβει

Βρίθει σήμερα ο ευρωπαϊκός τύπος με σχόλια για την επίθεση στον χριστιανικό εκδοτικό οίκο και τη δολοφονία χριστιανών στην Μαλάτια της Τουρκίας.

«Την ωριμότητα για την ένταξη στην ΕΕ, για τον εκδημοκρατισμό, την ανεκτικότητα και για τις θρησκευτικές ελευθερίες δεν πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία μέσω των αδιάλλακτων εθνικιστών ή των φανατικών ισλαμιστών» γράφει η αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

«Ο Ερντογάν μέχρι τώρα έκλεινε τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα των εθνικιστών» σημειώνει η γερμανική Tageszeitung «εάν όμως η Τουρκία θέλει όντως να μην γίνει ο παρίας της διεθνούς κοινότητας, τότε πρέπει η πολιτική ελίτ της χώρας να βάλει φρένο σε αυτή την κατάσταση.»

«Η ΕΕ δεν μπορεί σε αυτή την δύσκολη εποχή για την Τουρκία να παραμείνει αδιάφορος παρατηρητής» υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde «από το 2005 διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την ένταξή της. Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι εξάλλου ο ούριος άνεμος που καθοδήγησε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε μια οικονομική ανάπτυξη που προσεγγίζει τις δυτικές νόρμες. Ωστόσο σήμερα οι μεταρρυθμίσεις έχουν φθάσει στο ναδίρ και η βία των διαφόρων αντιπάλων ομάδων εντείνεται και όλα αυτά δεν είναι μόνο πρόβλημα της Τουρκίας.»

Την αντιπυραυλική ασπίδα και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν το ΝΑΤΟ σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός τύπος «Το ΝΑΤΟ θέλει να καλύψει τα κενά της σχεδιαζόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας με δικά του μέσα και κονδύλια» σημειώνει η Berliner Zeitung «έτσι οι ΗΠΑ πληρώνουν και το ΝΑΤΟ βάζει και αυτό λίγο το χέρι στην τσέπη. Ωστόσο μετά την σαφή αμερικανική διαβεβαίωση ότι έτσι ή αλλιώς θα προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα το ΝΑΤΟ δεν είχε άλλη επιλογή. Τρία ζητήματα όμως μένουν ανοιχτά: πως θα το αντιμετωπίσει η Ρωσία, εάν οι δυτικοευρωπαίοι υποχωρήσουν στις πιέσεις της ντε φάκτο κατάστασης και εάν τελικά θα λειτουργήσει η αντιπυραυλική ασπίδα».

«Η μεγαλομανία της αμερικανικής κυβέρνησης να θέλει και να μπορεί να αποφασίζει μόνη της σκόνταψε πάλι σε εμπόδια» σχολιάζει η Frankfurter Rundschau «μένει το ερώτημα πόσο σοβαρά εννοεί η κυβέρνηση Μπους ότι θα τα καταφέρει και στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας με τις διορθωτικές διευθετήσεις. Από την άλλη και η ΕΕ υπέστη πλήγμα γοήτρου, διότι ενώ πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της Ευρώπης, δεν είναι εις θέσιν να το συζητήσει.»

«Το Ιράκ καίγεται έξω από κάθε έλεγχο, όπως συμβαίνει σε ένα τρομακτικό πυρηνικό ατύχημα» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ «οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ είναι αυτή τη στιγμή περισσότερο παρατηρητές παρά συμμετέχοντες σε αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Όπου αποχωρούν οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις το Ιράκ μετατρέπεται σε μια χαλαρή ομοσπονδία πολεμοχαρών φυλάρχων και ομάδων με μια αδύναμη σιιτική κεντρική κυβέρνηση.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc