Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου του 1936
Εβδομήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται από την 4η Αυγούστου του 1936, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε δικτατορία στην Ελλάδα, έχοντας την πλήρη στήριξη των ανακτόρων

Του Αριστείδη Αποστόλου
arap@kathimerini.gr






Δικτατορία Μεταξά






ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ που ήταν προϊόν πολιτικής αστάθειας, αδυναμίας των δύο μεγάλων κομμάτων της εποχής, καθώς και διεθνών συγκυριών.

Ο «Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός» όπως ονομάστηκε, είχε στοιχεία από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της εποχής του: υποχρεωτική οργάνωση των νέων σε νεολαία, διώξεις αντιφρονούντων, λογοκρισία κ.ά. Παράλληλα, στόχευε στη λαϊκή στήριξη, εφαρμόζοντας ενίοτε κοινωνική πολιτική, με πράξεις όπως η ίδρυση του ΙΚΑ και η καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας.

Πάνω από όλα, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου είχε στο «τιμόνι» της τον Ιωάννη Μεταξά (1871-1941), έναν πολιτικό που αντιλήφθηκε τη συγκυρία της εποχής του, έκρινε ως κατάλληλη την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα και μετουσίωσε σε πράξεις τις σκέψεις και τις πολιτικές του θέσεις.

Ο Μεταξάς έχει συνδέσει το όνομά του με το ελληνικό «ΟΧΙ» στον επίδοξο ιταλό κατακτητή το 1940. Ωστόσο, η Ιστορία είναι υποχρεωμένη να τον κρίνει και για τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της τετράχρονης δικτατορίας, η οποία ουσιαστικά τερματίστηκε με την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

www.kathimerini.gr

Comments

lornion said…
Ναι μια δικτατορια που εδωσε το 8ωρο στον εργαζόμενο.το ΙΚΑ στην κοινωνία και με το ΟΧΙ την 28η Οκτωβρίου εφερε στην Ελλάδα την δόξα και τον θαυμασμό της οικουμένης ,κερδίζοντας τα δωδεκάνησα μας.Χάθηκαν μερικές ελευθερίες του λαού μας ,αλλα μπροστά στην λαίλαπα του πολέμου πούφτανε ενεψύχωσε και ένωσε τον διχασμένο κόσμο μας σε μια γροθιά για να κρατήσει την τιμή της η χώρα. Μια ιδιάζουσα δικτατορία που εκ των πραγμάτων φάνηκε ωφελιμη στο Εθνος των Ελλήνων.λορνιον

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc