Η Ευρώπη Σήμερα | 19.11.2007./d.welle

Η Ευρώπη Σήμερα | 19.11.2007

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ένα νέο think tank με γραφεία σε 7 πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Στόχος του να κάνει την διεθνοπολιτική παρουσία της γηραιάς ηπείρου πιο αισθητή. Τη χρηματοδότηση προσφέρει το ΄Ιδρυμα Σόρος, αλλά και ιδιώτες.

Ο Γιόσκα Φίσερ, ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, είναι ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα στον κατάλογο των μελών του. Πρόκειται για το νέο think tank, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξωτερικών Σχέσεων, που πρόσφατα άνοιξε 7 γραφεία σε ισάριθμες πρωτεύουσες της Ευρώπη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βαρσοβία, Μαδρίτη και τη Σόφια. Την οικονομική υποστήριξη έχει αναλάβει ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος..

Η Ευρώπη πρέπει να μιλά με μια φωνή

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τα δόντια της. Κάπως έτσι περιγράφει ο Γιόσκα Φίσερ και ο Μαρτι Αχτισάρι τους κοινούς στόχους του νέου ευρωπαϊκού think tank. Μέσα από την ίδια ακριβώς οπτική γωνία βλέπει την αποστολή του και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του Λονδίνου, Μαρκ Λέναρντ. Το νέο γραφείο του είναι άδειο, όμως ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή του γεμάτος μελέτες και αναλύσεις από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της γηραιάς ηπείρου στο θέμα του Ιράν; Ποια στα Βαλκάνια και τη Τουρκία; Πάνω από όλα θα πρέπει να αρχίσουμε με παλαιά προβλήματα και κυρίως ότι η Ευρώπη συνεχίζει να μιλά με πολλές φωνές, υποστηρίζει ο Λέναρντ.: «Η Ευρώπη έχει να προσφέρει πολλά στον κόσμο, την πίστη της στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε όλα τα προβλήματα από τις κλιματολογικές αλλαγές μέχρι τη φτώχεια. Αλλά δεν υψώνουμε τη φωνή μας όσο δυνατά θα θέλαμε, επειδή διαφωνούμε μεταξύ μας. Αρκετές φορές η πολιτική μας υπαγορεύεται από τη Ουάσιγκτον, τη Μόσχα ή τα Πεκίνο. Αν όμως οργανωθούμε καλύτερα για να αρθρώσουμε σαφές μήνυμα, τότε θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του κόσμου».

Τζορτζ Σόρος και άλλοι χρηματοδότες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων έχει δανειστεί το όνομα του από το αντίστοιχο αμερικανό, που είναι και το πρότυπό του. Μια ματιά και μόνη στο κατάλογο των ιδρυτών του αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι πολύ γρήγορα αυτό το think tank θα αποκτήσει μεγάλη επιρροή στην πολιτική, όπως ανάλογοι θεσμοί και στην Ουάσιγκτον. Ηχηρά ονόματα υπάρχουν και στον κατάλογο των χρηματοδοτών με πρώτο αυτό του αμερικανού πολυεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος. Ο Μαρκ Λέναρντ ωστόσο δίνει πολύ μεγάλη σημασία και στο ότι ο Σόρος δεν είναι και ο κύριος χορηγός. «Χρηματοδοτούμεθα από ομάδα αγαθοεργών οργανώσεων και μεμονωμένα πρόσωπα» λέει. «Εκτός από το ίδρυμα Σόρος οικονομική ενίσχυση παίρνουμε από οργανώσεις από την Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Σουηδία, ενώ διαπραγματευόμαστε με χορηγούς από την Αυστρία και την Ιταλία. Άρα η υπάρχει ευρεία βάση και μάλιστα από όλες τις κατευθύνσεις της Ευρώπης».

Ε.Ε. και Ρωσία

Τα χρήματα υπάρχουν, τα 7 γραφεία άρχισαν να λειτουργούν και η επόμενη χρονιά προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για να κάνει την Ευρώπη να υψώσει τη φωνή της στη διεθνή πολιτική, όπως υποστηρίζει ο Μαρκ Λέναρντ.. «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης θα είναι το ερώτημα πώς να πορευτούμε με τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο και δυσκολότερο αυτή την εποχή γείτονά μας. Κάθε μια από τις 27 χώρες- μέλη προσλαμβάνει διαφορετικά τη χώρα αυτή. Γι αυτό ακριβώς επιφορτίσαμε με μελέτες συνεργάτες μας σε όλες τις χώρες, από τη Βαρσοβία μέχρι τη Βουδαπέστη και από το Βερολίνο μέχρι το Βουκουρέστι για να δούμε ποια είναι η σχέση τους με τη Ρωσία».

Οι μελέτες θα γίνουν προτάσεις και αυτές θα καταλήξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Ευρωπαίο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους απέναντι στη Μόσχα. Συμπεριφέρονται σαν ήταν ο Δαβίδ τη στιγμή που οικονομικά είναι 15 φορές ισχυρότεροι από τη Ρωσία. Σε ότι αφορά τη διεθνή πολιτική οι ηγετικοί εγκέφαλοι της γηραιάς ηπείρου οφείλουν να συνειδητοποιήσουν σιγά- σιγά τη δύναμή τους.



Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Προσθήκη σε

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»