οχι απο ΕΕ σε μεταλλαγμένο καλαμπόκι.


«Οχι» από Ε.Ε. σε καλαμπόκι μεταλλαγμένο
Είναι βλαβερό ακόμη και για τις πεταλούδες

International Herald Tribune

Βλάπτουν τις πεταλούδες και τα οικοσυστήματα των ποταμών ενώ μεταβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα, δύο είδη γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού (μεταλλαγμένου κατά το κοινώς λεγόμενο) και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. απαγόρευσαν την καλλιέργειά τους. Οι μεταλλαγμένοι σπόροι κατασκευάζονται από τις εταιρείες DuPont Pioneer, Dow Agrosciences και Syngenta.

Στη σχετική απόφαση ο κ. Δήμας, επίτροπος Περιβάλλοντος της Κομισιόν, αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά πολλά είδη ωφέλιμων εντόμων, όπως η πεταλούδα Μονάρχης. Οπως απέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου οι νύμφες της πεταλούδας που εκτέθηκαν στους μεταλλαγμένους σπόρους συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά από τις υπόλοιπες του είδους. Οι βλάβες, μάλιστα, που θα προκληθούν στο περιβάλλον από τους σπόρους καλαμποκιού της Dow Agrosciences και Pionneer θα είναι μη αναστρέψιμες, ενώ όσον αφορά το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Syrgenta αναφέρεται ότι «οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει η καλλιέργειά του για το περιβάλλον επ' ουδενί δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί».

Η απόφαση απαγόρευσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ε.Ε. είναι η πρώτη του είδους, και θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στον εμπορικό τομέα κορυφώνοντας τη διαμάχη μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων των μεταλλαγμένων.

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1998 δεν ενέκρινε καμιά αίτηση για καλλιέργεια γενετικώς μεταλλαγμένων, χωρίς, ωστόσο, μέχρι χθες να έχει απορρίψει με σαφήνεια καμιά. Η πλήρης απαγόρευση των καλλιεργειών του είδους αποτελεί ακόμα μία νίκη για τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος που καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα και αεροπλάνα, εξοργίζοντας τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.

Αντικρουόμενες μελέτες

Το 2005, έρευνα που εκπονήθηκε από της Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία λειτουργεί ανεξαρτήτως της Ε.Ε., κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αποδεικνύεται πως τα προαναφερθέντα προϊόντα είναι βλαβερά για την υγεία ανθρώπων και ζώων ή για το περιβάλλον. O κ. Δήμας, ωστόσο, υποδεικνύει την ύπαρξη άλλων μελετών, οι οποίες καταδεικνύουν τις συνέπειες που θα έχουν τέτοιες καλλιέργειες για το περιβάλλον και υπογραμμίζει ότι απαιτείται να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα επί του θέματος.

Στην απόφαση, ο Ελληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρεται στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου και έδειξαν ότι τα «παράγωγα και υποπροϊόντα του καλαμποκιού περιόρισαν και επιβράδυναν την ανάπτυξη ορισμένων ειδών εντόμων και αύξησαν τη θνησιμότητα κάποιων άλλων, γεγονός που επηρέασε και τα οικοσυστήματα των ποταμών αφού διαταράχθηκε η διατροφική αλυσίδα».

Οι Αμερικανοί, πάντως, δεν αποδέχονται με ευχαρίστηση την άκαμπτη στάση της Ε.Ε. όσον αφορά τα μεταλλαγμένα. Ο Ρομπ Τζιανφραντσέσκι, της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ε.Ε. υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ μένουν εν συγχύσει μπροστά στις πολιτικές που ακολουθεί η Ε.Ε. σχετικά με τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες.

Μέχρι σήμερα, μόνο μία γενετικώς τροποποιημένη καλλιέργεια υπάρχει στην Ε.Ε., ένα είδος καλαμποκιού που κατασκευάζεται από την Monsanto και άλλες εννιά εταιρείες.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»