«Η εποχή της Αναταραχής»


27-09-2007

Δείτε το βίντεο «Η εποχή της Αναταραχής» - Download video clip
Δείτε το βίντεο «Η εποχή της Αναταραχής» video clip

Alan Greenspan at his office in Washington, 06 Sep 2007
Άλαν Γκρήνσπαν
Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ο γκουρού της Αμερικανικής οικονομίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, ο Άλαν Γκρήνσπαν, έγραψε τα απομνημονεύματα του.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Η εποχή της Αναταραχής: Περιπέτειες σ’ έναν νέο κόσμο», ο Άλαν Γκρήνσπαν μέμφεται το ίδιο του το κόμμα, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί εγκατέλειψαν τις συντηρητικές τους αξίες. Ο πρώην επικεφαλής της Φεντ καταδικάζει επίσης την οικονομική ανευθυνότητα, όπως την χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης Μπούς, παρόλο που κατά την 18χρονη θητεία του στο πηδάλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο κ. Γκρήνσπαν είχε θαυμάσιες σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Κυριάρχησε της εποχής του» τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος, «όσο κανείς άλλος επικεφαλής της Φεντ. Βελτίωσε τη ζωή όλων των Αμερικανών. Τον ευχαριστώ για την υπηρεσία του».

President Bush speaks during a news conference, 20 Sept. 2007
Πρόεδρος Μπους
Αλλά στα απομνημονεύματα του ο Άλαν Γκρήνσπαν εκφράζει αγανάκτηση τόσο με την «αδυναμία» του Λευκού Οίκου να «ελέγξει» τις δημοσιονομικές δαπάνες, όσο και με την ανεκτικότητα του Κογκρέσου που, κατά τον κ. Γκρήνσπαν, επέλεξε να εγκαταλείψει τις δημοσιονομικές του ευθύνες. Από το 2001 που ο πρόεδρος Μπούς ανέλαβε την προεδρεία, αναφέρει ο κ. Γκρήνσπαν στο βιβλίο του, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ.

Όπως ήταν φυσικό η αντίπαλη παράταξη εκμεταλλεύτηκε αμέσως τα σχόλια του πρώην επικεφαλής της Φέντ.

Sen. Hillary Rodham Clinton speaks to Alliance for Retired Americans 2007 Legislative Conference in Washington, 04 Sept 2007
Χίλλαρυ Κλίντον
Η προεδρική υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον, διακήρυξε: «Ακόμη και ο Άλαν Γκρήνσπαν, ένας Ρεπουμπλικανός, χρεώνει τον πρόεδρο Κλίντον με την επιτυχία της Αμερικανικής οικονομίας».

Πάντως υπάρχουν και πολλοί επικριτές του Άλαν Γκρήνσπαν. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων που υιοθέτησε, οδήγησε στα σημερινά προβλήματα με την δευτερογενή αγορά ακινήτων, γιατί έδωσε την ευκαιρία σε Αμερικανούς με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν σπίτια που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν.

Επίσης οι Ρεπουμπλικανοί διαφώνησαν με ισχυρισμό του κ. Γκρήνσπαν, στο νέο βιβλίο του, ότι το πετρέλαιο αποτελούσε το κύριο κίνητρο του πολέμου στο Ιράκ.

Ρούντολφ Τζουλιάνι
Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, σχολίασε το θέμα. «Είναι λάθος να λέμε ότι ήταν για το πετρέλαιο» τόνισε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης. «Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε Για την απομάκρυνση στυλοβάτη Της Ισλαμικής τρομοκρατίας, Τον Σαντάμ Χουσεΐν».

Το θέμα σχολίασε και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, στην εκπομπή του Ελληνο-Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζώρτζ Στεφανόπουλου. «Το ίδιο είχε λεχθεί το 1991 κατά τον Πόλεμο στον Περσικό. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας.

Πάντως όλη αυτή η δημοσιότητα βοηθά τον Άλαν Γκρήνσπαν. Το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του έρχεται πρώτο σε πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»