Διαστάσεις | 27.11.2007

Ταραχών συνέχεια στο Παρίσι

Η ατμόσφαιρα χθες το βράδυ θύμιζε έντονα τις ταραχές του 2005 και την εξέγερση των νεαρών στα φτωχά και υποβαθμισμένα προάστια των Παρισίων.

Αυτή τη φορά αφορμή απετέλεσε ο θάνατος δύο νεαρών στο προάστιο Βιλιέ λε Μπελ, όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο της αστυνομίας.

Η δεύτερη νύχτα ήταν χειρότερη από την πρώτη, σύμφωνα με την αστυνομία. 60 τραυματίες αστυνομικοί, οι 5 από αυτούς σοβαρά, κατεστραμμένα και καμένα αυτοκίνητα, πυρπολημένα κτίρια, μεταξύ αυτών σχολεία, ένα σούπερ μάρκετ και μια βιβλιοθήκη. Αυτός είναι ένας πρόχειρος απολογισμός από τις νυχτερινές συγκρούσεις νεαρών με την αστυνομία σε ένα παιγνίδι που έμοιαζε με αυτό του ποντικού και της γάτας στο παρισινό προάστιο Βιλιέ λε Μπελ.

«Οι νεαροί μας επιτέθηκαν από πίσω και μας αιφνιδίασαν», διηγείται ένας αστυνομικός. «Εμείς προσπαθήσαμε να αμυνθούμε. Ένας νεαρός μας πυροβόλησε με κυνηγητική καραμπίνα και τραυμάτισε πολλούς συναδέλφους μου».

Οι εξεγερθέντες έριχναν κυρίως πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς και σε πυροσβεστικά οχήματα και η αστυνομία απάντησε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

"Είναι τα παιδιά του Σαρκοζί"

Οι ανακριτικές αρχές έχουν αρχίσει ήδη από χθες να εξετάζουν τα αίτια του δυστυχήματος των δύο νεαρών, 15 και 16 χρονών, που με τη μοτοσικλέτα τους έπεσαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα και σκοτώθηκαν επί τόπου. Αν και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν ήταν σε θέση να εμποδίσει το ατύχημα, οι νεαροί θεωρούν την αστυνομία υπεύθυνη για τη τραγωδία και υποστηρίζουν ότι το γεγονός δεν ήταν τυχαίο.

«Η αστυνομία μας απειλεί συνεχώς. Πριν από δυο μέρες μας είπαν ότι θα πιάσουν έναν από μας και δεν ξέρουν πως θα καταλήξει η ιστορία. Οι αστυνομικοί θα βγουν αλώβητοι από όλα αυτά. Είναι τα παιδιά του Σαρκοζί», λέει ένας νεαρός.

"Είναι άνθρωποι αποτυχημένοι"

Από την Κίνα ο γάλλος πρόεδρος Νικολα Σαρκοζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Εσωτερικών Μισελ Αγιό Μαρί για να ενημερωθεί για την κατάσταση και να κάνει προτάσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης. Ο γάλλος πρόεδρος ήταν υπουργός Εσωτερικών, όταν το φθινόπωρο του 2005 ανάλογες συγκρούσεις συντάραξαν της Γαλλία για 3 εβδομάδες. Γεγονός παραμένει ότι από τότε οι σχέσεις της αστυνομίας με τους νεαρούς απόγονους μεταναστών στα φτωχά προάστια των Παρισίων έχουν χειροτερέψει. Συχνά παραπονούνται οι νέοι ότι πέφτουν θύματα διακρίσεων και καταπίεσης. Και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να «βγάλουν το μίσος σε βία», όπως λέει ένας από τους κατοίκους της περιοχής, διευκρινίζοντας: «Είναι άνθρωποι αποτυχημένοι. Οι γονείς άνεργοι, τα παιδιά και οι νεαροί περνούν καθημερινό έλεγχο από την αστυνομία που δεν τα σέβεται. Έτσι δημιουργείται μίσος. Είναι δύσκολο να πιάσει κανείς επαφή με τους νεαρούς και να τους φέρει στο σωστό δρόμο».

Οι συγγενείς των δυο νεκρών παιδιών έκαναν έκκληση να σταματήσουν οι ταραχές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μέσω δικηγόρου προσπαθούν να εξακριβώσουν αν οι αστυνομικοί άφησαν τα παιδιά αβοήθητα μετά το ατύχημα. Γιατί κυκλοφόρησαν και τέτοιες φήμες. Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι το προάστιο Βιλιέ λε Μπελ θα είναι η επόμενη δοκιμασία του Νικολά Σαρκοζί, αυτή τη φορά ως προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»