Το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


21-11-2007


Όλι Ρέν
Για μια ακόμη φορά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,ότι στο θέμα του Κυπριακού «δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία μονομερής παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας».

Αυτό τόνισε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπαμπατσάν , ο οποίος εκπροσώπησε την χώρα του στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση με κοινοτική αντιπροσωπεία, που έγινε προκειμένου να εξετασθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς και η διαδικασία των αναμενόμενων πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα μετά και τις εκλογές, που έδωσαν μια ισχυρή τουρκική κυβέρνηση με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη.

Όμως και από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρξε...« ίδια γεύση».Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Όλι Ρέν υπογράμμισε για χιλιοστή φορά, την ανάγκη να εκπληρώσει η Τουρκία τiς υποχρεώσεις της όσον αφορά στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ακόμη την ανάγκη επανέναρξης «σοβαρών διαπραγματεύσεων»για το Κυπριακό, με στόχο την εξεύρεση λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο τούρκος αξιωματούχος βέβαια δεν παρέλειψε να παρατηρήσει στον κοινοτικό επίτροπο ότι « ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια βούληση στο πλαίσιο Ηνωμένων Εθνών και να αναφερθεί στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει ο τουρκοκύπριας ηγέτης Μεχμέτ Αλι Ταλάτ με προτάσεις που απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Κανείς βέβαια δεν βρέθηκε να του αντιπαραθέσει, τις επίσης επίμονες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που ακόμη παραμένει στην θεωρία.

Έτσι, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία πρόοδος μετά την συνάντηση, αλλά παρ όλη την επανάληψη των ίδίων θέσεων και των δύο πλευρών ο προεδρεύων του Συμβουλίου πορτογάλος υπουργός Eξωτερικών κ. Λουίς Αμάδο, έφτασε να εκφράσει την ελπίδα ότι εντός της πορτογαλικής Προεδρίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους ,σε ενάμιση μήνα, να ανοίξουν δύο ακόμη κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτά που αφορούν τους Καταναλωτές και την Δημόσια Υγεία.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc