Το Κόσοβο ανησυχεί την Κύπρο- kathimerini

Το Κόσοβο ανησυχεί την Κύπρο
Ενδεχόμενη μονομερής ανεξαρτησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο από τους Τουρκοκύπριους

Της Δωρας Αντωνιου

Οι επικείμενες εξελίξεις στο Κόσοβο και το ενδεχόμενο αυτές να δημιουργήσουν επιπλοκές στο Κυπριακό, η αναμενόμενη για το επόμενο διάστημα εκδήλωση νέας διεθνούς πρωτοβουλίας για την επίλυση του ζητήματος, η κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και, φυσικά, οι εκλογές στην Κύπρο, συνθέτουν την ατζέντα της επίσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της Κύπρου έφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα και σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και ακολούθως με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο θα γευματίσει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ενα από τα κεντρικά θέματα στις συνομιλίες που θα έχει ο Κύπριος πρόεδρος στην Αθήνα είναι οι εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με επίκεντρο το Κόσοβο. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Ανθος Λυκαύγης, η Κύπρος τάσσεται υπέρ συμφωνημένης λύσης στο Κόσοβο, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι ενδεχόμενη ανακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας θα μπορούσε να δρομολογήσει διεργασίες για ανάλογες κινήσεις στα Κατεχόμενα. «Παρά το γεγονός ότι για την Κύπρο υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποκλείουν ανάλογες ενέργειες, θα μπορούσε από συγκεκριμένους κύκλους να αναπτυχθεί τέτοια δυναμική», ανέφερε ο κ. Λυκαύγης.

Στις συνομιλίες του κ. Παπαδόπουλου με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα δοθεί βαρύτητα σε αναμενόμενες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό. Εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος, καθώς ανάλογα μηνύματα έχουν δοθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και από πλευράς ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Νίκολας Μπερνς στην Κύπρο, η κυπριακή πλευρά αναμένει κινητικότητα το προσεχές διάστημα. Παράλληλα, στη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Παπαδόπουλο θα συζητηθεί η διαμόρφωση κοινής γραμμής Αθήνας - Λευκωσίας απέναντι στην Αγκυρα σε σχέση με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και εν όψει της νέας κινητικότητας στα ελληνοτουρκικά: ειδικότερα, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατσάν, ενώ τον Ιανουάριο ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αγκυρα.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Κύπρο. Αύριο ο κ. Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την Ηλεία και συγκεκριμένα την κοινότητα Αρτέμιδας, χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές και η Κύπρος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανοικοδόμησή του.

Comments

lornion said…
oύτε ομοιότης ,μήτε συσχετισμός υ πάρχει στην περίπτωση της Κύπρου. Εδώ υπάρχουν αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ που δεν παραγνωρίζονται ,εδώ υπήρξε έξωθεν πολεμική επιδρομή και σήμερα στρατιωτική κατοχή μέρους της νήσου,εδώ συνετελέσθη βίαιη
μετακίνηση των τουρκοκυπρίων στον βορά ,ακόμη το νησί ζει την παρουσία ξένου στρατού. Ολα αυτά τα χαρτιά μετριούνται στο τραπέζι και τώρα και αύριο.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»