Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

FINANCIAL TIMES

Υποστηρικτές και πολέμιοι

Εναν ασύρματο ψηφιακό αναγνώστη βιβλίων (book reader) παρουσίασε πρόσφατα η Amazon. Το Kindle, όπως ονομάζεται η συσκευή, μπορεί να κατεβάσει βιβλία, blogs ή μελέτες, χωρίς να απαιτείται H/Y. Η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του ψηφιακού κόσμου, οι οποίοι τη συγκρίνουν με την ανακάλυψη του Γουτεμβέργιου, τον 15ο αιώνα. Υπάρχουν ωστόσο και οι σκεπτικιστές, πεπεισμένοι ενδεχομένως ότι στην αγορά εμφανίζεται ένα ακόμη γκάτζετ. Η ανάπτυξη της καινούργιας συσκευής περιλαμβάνεται στα μακροπρόθεσμα επιθετικά σχέδια της εταιρείας. Ο ιδιοκτήτης της Amazon δικαίως ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον, τότε που οι άνθρωποι θα αγοράζουν λιγότερα βιβλία, αφού θα τα διαβάζουν κατ’ ευθείαν στην οθόνη τους. Από τη δεκαετία του ’90 οι προσπάθειες να πειστούν οι καταναλωτές ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή ανακάλυψη, είχαν προσκρούσει σε τρεις αντιρρήσεις: Πρώτον, θεωρήθηκαν υπόθεση ακριβή, δεύτερον οι δυνατότητες να κατεβάσει κάποιος υλικό δεν είναι τεράστιες και, τρίτον, το μάνατζμεντ των ψηφιακών δικαιωμάτων δεν αφήνει περιθώρια στον χρήστη να δανείσει ηλεκτρονικά βιβλία σε φίλο του. Οι τρεις αυτοί λόγοι περιόρισαν το ενδιαφέρον όσων λατρεύουν το Διαδίκτυο. Στην ανταγωνιστική ψηφιακή αρένα, όπου τα ηλεκτρονικά βιβλία βρίσκονται αντιμέτωπα με τα κινητά τηλέφωνα - κομπιούτερ Nokia Tablet, η επιτυχία εξαρτάται από τον τρόπο που ο κόσμος αντιλαμβάνεται και κατανοεί τον γραπτό λόγο. Ομως, το βιβλίο θα παραμείνει ζωντανό με τη σημερινή μορφή του, καθώς όλοι θα θέλουν, για παράδειγμα, να διαβάσουν ένα μπεστ σέλερ στην παραλία ή να περάσουν δύο ώρες γαλήνης ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο.

RP ONLINE

Προβληματισμός για την οικονομία

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ αφήνει πίσω της το καλύτερο ημίχρονό της, συμπληρώνοντας δύο χρόνια στην εξουσία. Κι όσο κι αν ηχεί παράξενο, η μεγαλύτερη ανησυχία δεν οφείλεται στο βεβαρημένο κλίμα και τις διαφωνίες μεταξύ των δυο μερών του κυβερνητικού συνασπισμού. Οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας βρίσκεται πια στο ζενίθ της.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Ρουά ματ για τη Ρωσία;

Αν δεν γίνει κάποιο θαύμα στις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, Σέρβοι και Κοσοβάροι δεν θα καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξακολουθεί να τάσσεται κατά του σχεδίου Αχτισάαρι, που προβλέπει μια ανεξαρτητοποίηση της σερβικής επαρχίας υπό επιτήρηση. Συνεπώς η Ε.Ε. δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει τις ευθύνες της και να προωθήσει το σχέδιο β΄: Προβλέπει ότι οι Κοσοβάροι θα προχωρήσουν σε κήρυξη ανεξαρτησίας και ότι θα αναγνωριστούν από τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Για την από καιρό προετοιμαζόμενη αποστολή της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο -με 1.500 αστυνομικούς και δικαστικούς- αρκεί το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1999. Η Μόσχα γνωρίζει, λοιπόν, ότι δεν είναι πια σε θέση να μπλοκάρει μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο.

TURKISH DAILY NEWS

H υπόθεση της Μαλάτια

Πριν από επτά μήνες, τρεις χριστιανοί ιεραπόστολοι δολοφονήθηκαν από Τούρκους εθνικιστές στην πόλη της Μαλάτια στην ανατολική Τουρκία. Οι δολοφόνοι εισέβαλαν σε χριστιανικό εκδοτικό οίκο και, αφού βασάνισαν τους ιδιοκτήτες, στη συνέχεια τους σκότωσαν. Επτά μήνες μετά, ο εισαγγελέας παρέδωσε το πόρισμα των ερευνών του αρμοδίως. Ομως, οι εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα. Αν ο εισαγγελέας αποφαίνεται ότι οι δραστηριότητες των ιεραποστόλων συνιστούν εγκληματική πράξη, κανείς δεν θα πρέπει να απορεί γιατί κάποιοι Τούρκοι τρελάθηκαν και σκότωσαν αυτούς τους ανθρώπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν 31 φάκελοι και μόνο 15 εξ αυτών περιέχουν πληροφορίες για τη δολοφονία και τους δράστες. Και οι υπόλοιποι φάκελοι; Οι άλλοι φάκελοι -αν θέλετε το πιστεύετε- αφορούν τις δραστηριότητες των θυμάτων. Ο εισαγγελέας πήρε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή των νεκρών όλο το υλικό και το ονόμασε «αποδεικτικό στοιχείο». Αν δεν γνωρίζαμε το ιστορικό της υπόθεσης, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ κακοποιών στοιχείων. Το ερώτημα είναι γιατί ο εισαγγελέας συνέλεξε όλες τις πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ιεραποστόλων.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»