26/11/07 10:23
Νέες προτάσεις της Ουάσινγκτον
Έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα δηλώνει η Μόσχα
Ο Σεργκέι Ιβανόφ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν
Μόσχα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουάσινγκτον πάνω στην τελευταία πρόταση των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ.

«Η αμερικανική πλευρά μάς απέστειλε επιστολή με προτάσεις για την αντιπυραυλική ασπίδα» δήλωσε ο Ιβανόφ και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο».

Η αμερικανική πλευρά υπέβαλε, όπως αναφέρει το Reuters, την περασμένη εβδομάδα δέσμη προτάσεων για συμβιβασμό. Τα σχέδια των ΗΠΑ προβλέπουν την τοποθέτηση αντιβαλλιστικών συστημάτων σε τμήμα της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Η δήλωση του Ιβανόφ δημιουργεί μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι η πρηγούμενη στάση της ρωσικής διπλωματίας. Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε απογοήτευση για τις αμερικανικές προτάσεις, οι οποίες ακούστηκαν πρώτη φορά κατά της επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στη Μόσχα τον Οκτώβριο.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να τοποθετήσει πυραύλους ανάσχεσης στην Πολωνία και σύστημα ραντάρ στην Τσεχία, προκειμένου -όπως λέει- να προστατεύσει την Ευρώπη από «ατίθασα» κράτη, όπως το Ιράν και η Βόρειος Κορέα. Τα σχέδια αυτά όμως προκάλεσαν την οργή της Ρωσίας, η οποία υποστηρίζει ότι στόχος της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι η ίδια.

Το Κρεμλίνο αποκάλεσε τα αμερικανικά σχέδια απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»