περίπατος για τον Πούτιν...-καθημερινή

«Περίπατος» για τον Πούτιν οι εκλογές
Με σίγουρο τον θρίαμβο την επόμενη Κυριακή, τα μάτια όλων στρέφονται στην επόμενη μέρα

Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα

Με τη Ρωσία ολόκληρη να είναι πλημμυρισμένη από γιγαντοαφίσες, διαφημίσεις και συνθήματα γύρω από το όνομα και το πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, του δυνατού χαρτιού του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», η χώρα μπαίνει από σήμερα στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου. Με το τελικό αποτέλεσμα να είναι δεδομένο, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επόμενη ημέρα και στις αποφάσεις που καλείται να λάβει ο πρόεδρος της Ρωσίας και πρωταγωνιστής των κοινοβουλευτικών εκλογών Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» θα κάνει περίπατο, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ενωση Δεξιών Δυνάμεων θα είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί συνδυασμοί που μάλλον θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της Δούμας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διενήργησε η Public OpinioFoundation, η «Ενιαία Ρωσία» θα λάβει το 57%των ψήφων, ενώ το κόμμα των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» και οι Κομμουνιστές θα λάβουν από 8%. Μία μονάδα δηλαδή περισσότερο από όσο απαιτεί το ρωσικό σύνταγμα, για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή. Οσον αφορά την τύχη των μικρότερων κομμάτων, το «Δίκαιη Ρωσία», που δημιουργήθηκε με σκοπό να κόψει ψήφους από την αριστερά, φέρεται να λαμβάνει το 5%, ενώ τα άλλα δύο που θεωρούνται εκείνα που κάνουν τη σκληρότερη αντιπολίτευση, το «Γιάμπλοκο» και η «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων», φαίνεται να συγκεντρώνουν το 1% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, γύρω από τον οποίο τις τελευταίες ημέρες περιστρέφεται ολόκληρη η χώρα, μίλησε την περασμένη Τετάρτη σε μεγάλη συγκέντρωση στο στάδιο «Λουζνικί», εκεί όπου το 1980 είχαν γίνει οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Από εκεί και μιλώντας με την ιδιότητα του επικεφαλής του συνδυασμού της «Ενιαίας Ρωσίας», του οποίου παρεμπιπτόντως δεν είναι μέλος, ζήτησε από τους οπαδούς τη νίκη στις προσεχείς εκλογές προκειμένου το μελλοντικό κοινοβούλιο και ο πρόεδρος να δουλέψουν αρμονικά προς όφελος της χώρας.

Η προτροπή του Πούτιν προς τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο πονοκέφαλος των επιτελών κρύβεται πίσω από το ενδεχόμενο οι περισσότεροι Ρώσοι έχοντας ως δεδομένο πως θα εκλεγεί άνετα ο Πούτιν να απέχουν από τη διαδικασία. Οντας άριστος λοιπόν γνώστης της κατάστασης αυτής, ο Ρώσος πρόεδρος παρουσιάστηκε στη συγκέντρωση με μια σειρά κρίσιμων διλημμάτων για το μέλλον της χώρας. Χρησιμοποιώντας αρκετές φορές, λέξεις όπως, σταθερότητα, ειρήνη, ανάπτυξη, τόνισε πως όλες οι παραπάνω κατακτήσεις είναι αποτέλεσμα ενός διαρκούς και σκληρού αγώνα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στη διεθνή σκηνή.

Δείχνοντας τις επιτυχίες της οκταετούς θητείας του στους τομείς αυτούς, έστρεψε το βλέμμα του προς τη Δύση, υποστηρίζοντας πως αυτή θα επιθυμούσε να δει τη Ρωσία στο κανναβάτσο, αδύναμη, άρρωστη, διαιρεμένη και αποδιοργανωμένη κοινωνικά. Μια μάχη που όπως προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, δεν έχει κριθεί οριστικά γι' αυτό και κάλεσε τον κόσμο σε επαγρύπνηση. Οι συγκεκριμένες δυτικές δυνάμεις όπως χαρακτηριστικά είπε, διαθέτουν στη Ρωσία τις πολιτικές τους δυνάμεις.

Τα «τσακάλια»

Φωτογραφίζοντας το κόμμα «Αλλη Ρωσία» του Κασπάροφ, που τελικά δεν του επετράπη η κάθοδος στις εκλογές, έκανε λόγο για τσακάλια που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και προετοιμάζουν προβοκάτσιες, για να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται σαν τα τσακάλια μπροστά στις ξένες πρεσβείες, επαιτώντας κεφάλαια». Προειδοποίησε μάλιστα πως τα κόμματα αυτά σκοπεύουν να κατέβουν στους δρόμους «καθώς εκπαιδεύτηκαν δίπλα σε ειδικούς από τη δύση, στις γειτονικές δημοκρατίες». Ως απώτερο στόχο οι δυνάμεις αυτές έχουν, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο πρόεδρο, την εγκατάσταση ενός νέου ολιγαρχικού πολιτεύματος το οποίο θα βασίζεται στη διαφθορά και στα ψέματα. Θέλοντας μάλιστα να ενισχύσει το ανωτέρω επιχείρημα υπενθύμισε τον ρόλο των ολιγαρχών, τη δεκαετία του 1990. Τότε που μια χούφτα ολιγάρχες συνδεδεμένοι με το Κρεμλίνο έριξαν τους περισσότερους Ρώσους στη φτώχια.

Στον αντίποδα ο Γκάρι Κασπάροφ, το κόμμα του οποίου είχε προγραμματίσει για χθες μεγάλη διαδήλωση, εξαπέλυσε την περασμένη Τετάρτη από το Παρίσι σκληρότατη επίθεση, όχι μόνο εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που δεν θεωρείται είδηση, αλλά και εναντίον της Δύσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γκ. Κασπάροφ συμβούλεψε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αλλά και την υπόλοιπη Δύση για το ποια θα πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική που οφείλουν να ακολουθούν απέναντι στη Μόσχα!

Σε νέο ρόλο

Με τις εκλογές να μην προμηνύουν την παραμικρή έκπληξη ως προς το αποτέλεσμα όλοι οι αναλυτές έχουν μετατραπεί σε μάντεις προσπαθώντας να προβλέψουν τι τελικά θα πράξει ο Πούτιν έπειτα από αυτές. Κρατώντας λοιπόν από την ερχόμενη Δευτέρα το εκλογικό αποτέλεσμα στα χέρια του, είναι βέβαιο πως θα αρχίσει να δρομολογεί τις εξελίξεις γύρω από τη διαδοχή του, αλλά και τον ρόλο τον οποίον ο ίδιος θα επιλέξει για τον εαυτό του. Εχοντας ακουστεί πολλές εκδοχές, είτε ότι θα γίνει πρωθυπουργός, είτε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε πως θα θεσμοθετηθεί ειδικά για αυτόν ένας νέος ρόλος φτιαγμένος και πλασμένος στα μέτρα του, αυτός του «Εθνικού Ηγέτη», προκειμένου να είναι ο άνθρωπος που θα συνεχίσει να κρατά τα σκήπτρα της χώρας, όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του.

Τις περασμένες μάλιστα ημέρες ήλθε στο προσκήνιο ένα ακόμα σενάριο το οποίο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτό λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και εφόσον εκλεγεί βουλευτής θα υποβάλει την παραίτησή του από πρόεδρος. Με το τέχνασμα αυτό και αφού δεν θα είναι πλέον πρόεδρος, αλλά ένας «απλός» βουλευτής, δεν θα έχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές του Μαρτίου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc