Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE NEW YORK TIMES

Η χαοτική πολιτική του Λιβάνου

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ο αγώνας για την ψυχή του Λιβάνου συνεχίζεται. Χθες ήταν η τελική ημερομηνία για την εκλογή του νέου προέδρου μέσω του Κοινοβουλίου, αλλά τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ρημαγμένα από τις θρησκευτικές και τις προσωπικές αντιπαλότητες, αλλά και εγκλωβισμένα στα παιχνίδια της Συρίας και του Ιράν, αδυνατούν να προχωρήσουν. Ο φόβος νέου εμφυλίου πολέμου καραδοκεί, αν δεν επέλθει συμβιβασμός. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των βουλευτών του Λιβάνου όφειλαν να είναι παρόντα στην εκλογική διαδικασία του κοινοβουλίου. Οι αντισυριακές δυνάμεις διαθέτουν μια αδύνατη μειοψηφία και τα μέλη που πρόσκεινται στη Δαμασκό απειλούνται να μην εκπροσωπηθούν, αν δεν συμφωνήσουν σ' έναν υποψήφιο. Ως προχθές ακούγονταν φωνές για την εκλογή προέδρου με απλή πλειοψηφία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο θα στηρίξουν, ενδεχομένως, τους φιλοκυβερνητικούς βουλευτές και την ιδέα της εκλογής προέδρου με απλή πλειοψηφία. Αυτή βεβαίως η νύξη ενέχει τον κίνδυνο να σχηματίσει η φιλοσυριακή ομάδα μια άλλη κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί στο απόλυτο χάος. Η συνάντηση της Ανάπολης (αφορά το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα) ίσως αποτελέσει ένα καλό φόρουμ για να συζητηθεί και το πρόβλημα του Λιβάνου και να σταλούν μηνύματα διπλωματίας και όχι χαοτικής προοπτικής. Εχει σημασία, επομένως, να παραστεί και η Συρία στη διάσκεψη της Ανάπολης.

HERALD TRIBUNE

Σκληροπυρηνικοί κατά Αχμεντινετζάντ

Εντύπωση προκαλεί η στάση ιρανικής εφημερίδας, η οποία πρόσκειται στους σκληροπυρηνικούς μουλάδες και η οποία τελευταία επιτίθεται ευθέως εναντίον του προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Αφορμή για τις επιθέσεις είναι οι πρόσφατες κατηγορίες του Ιρανού προέδρου εναντίον βετεράνων πολιτικών, μερικούς μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2008. Η καθημερινή εφημερίδα «Jomhouri Eslami» επέκρινε τον κ. Αχμεντινετζάντ για το γεγονός ότι αποκάλεσε «πυρηνικό πράκτορα» τον πρώην διαπραγματευτή της χώρας για το πυρηνικό πρόγραμμά της Χοσεΐν Μουσαβιάν και μάλιστα προσέθεσε ότι ισχυροί πολιτικοί χρησιμοποίησαν την επιρροή τους προκειμένου να τον απαλλάξουν από την κατηγορία. Ο Μουσαβιάν υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί. Ο κ. Αχμεντινετζάντ αποδεικνύεται διχαστικός ηγέτης, έναν χαρακτηρισμό που τον παραδέχονται και οι σκληροπυρηνικοί και οι μεταρρυθμιστές, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος διολισθαίνει σε λάθη τόσο στο οικονομικό πρόγραμμα όσο και στη στάση του έναντι της Δύσης. Ως τώρα οι κριτικές υπήρξαν έμμεσες, προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των σημερινών πολιτικών δεδομένων. Η εφημερίδα, όμως, η οποία αποτελεί μέρος του ιρανικού κατεστημένου -ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υπήρξε διευθυντικό στέλεχος - αψηφά τις επιπτώσεις και προχωράει σε καταγγελίες. Προφανώς δεν φοβάται ότι μπορεί κάποιοι να την κλείσουν ή να την λογοκρίνουν. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2008 και οι προεδρικές για την άνοιξη του 2009. Και ως τότε, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που ο πρόεδρος Αχμεντινετζάντ θα χειριστεί το χαρτοφυλάκιο των πυρηνικών και αυτό των σχέσεών του με τη Δύση.

DW-WORLD.DE

Ευρώπη και πετρέλαιο

Ενας ακόμη λόγος που καθιστά τους Ευρωπαίους «ανθεκτικότερους» στην ανατίμηση του πετρελαίου είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν περιορίσει αισθητά τις ανάγκες τους σε πετρέλαιο. Η βιομηχανία μετάλλου, η χημική βιομηχανία και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι έχουν αυξήσει την ενεργειακή τους αποδοτικότητα. Για τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης καταναλώνουμε σήμερα στην Ευρώπη 50% λιγότερη ενέργεια από ό, τι πριν από 20 χρόνια. Εχουμε αναπτύξει άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως τον τομέα παροχής υπηρεσιών που δεν χρειάζεται ενέργεια για να κινηθεί. Αξιοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η οικονομία της Ευρώπης θα λειτουργεί - με μικρές απώλειες - ακόμη και όταν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι. Και το κυριότερο, κάθε νέα ανατίμηση αναγκάζει την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειές της για την αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, για την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και για την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον τρόπων παραγωγής.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc