Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

RADIKAL

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος στις αρχές Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον, είπε στον πρόεδρο Μπους ότι το ΡΚΚ υποστηρίζεται από τους πεσμεργκά και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανέχονται τη συνεργασία μεταξύ της οργάνωσης και της ιρακινής κυβέρνησης. Απαντώντας στην επισήμανση του Τούρκου πρωθυπουργού πως η Αμερική πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και το ΡΚΚ, ο κ. Μπους είπε ότι η οργάνωση είναι κοινός εχθρός των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένη να παράσχει στην Αγκυρα πληροφορίες «άμεσης χρήσης» για τις κινήσεις του ΡΚΚ. Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, ο Ερντογάν και ο Μπους συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εξουδετερώσουν το ΡΚΚ. Σε αντάλλαγμα όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να μην αντιτεθεί στην ίδρυση ελεύθερου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ. Ο Ερντογάν αποδέχτηκε τους όρους του κ. Μπους. Βασική προϋπόθεση είναι μέλη του ΡΚΚ να εγκαταλείψουν το βορειοϊρακινό έδαφος και οι ηγέτες της οργάνωσης να απελαθούν στην Τουρκία, η οποία σε ανταπόδωση δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

LE MONDE

Αναθερμάνσεις

Χειρονομία καλής θέλησης για να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις Μόσχας - Βαρσοβίας, υπήρξε η απόφαση του νέου Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ να συναινέσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ. Ο κ. Τουσκ άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Μόσχα στο εγγύς μέλλον. Ως προς τις επίσης ψυχραμένες σχέσεις με τη Γερμανία, η νέα φιλελεύθερη κυβέρνηση της Πολωνίας διάκειται ευνοϊκά έναντι της αναθέρμανσης, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές. Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά προσεχτικός για να αποφύγει να χαρακτηρισθεί «γερμανόφιλος» από τους καραδοκούντες αδελφούς Κατσίνσκι. Πάντως, ο διορισμός του Βλαντισλάβ Μπαρτοτσέφκι στο αξίωμα του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ έγινε δεκτός με μεγάλη ικανοποίηση στο Βερολίνο. Ο ηλικίας 85 χρόνων, αλλά ακούραστος, κ. Μπαρτοτσέφσκι, πρώην κρατούμενος στο Αουσβιτς, αρχιτέκτων της συμφιλίωσης Πολωνίας - Γερμανίας, γερμανομαθής, χαίρει ειδικής εκτιμήσεως στην άλλη όχθη του Οντερ. Σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Γαλλία, παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης και την επίσκεψη του προέδρου Σαρκοζί στη Βαρσοβία στις 14 Ιουνίου, δεν έχει, για την ώρα, γίνει κάποιο διάβημα εκ μέρους του κ. Τουσκ. Τέλος, ο αγγλόφωνος κόσμος θα αποτελέσει ευθύνη του νέου υπουργού Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι, παντρεμένου με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Αν Εϊπλμπάουμ. Ο κ. Σικόρσκι διέθετε μέχρι την άνοιξη του 2006 διπλή υπηκοότητα, πολωνική και βρετανική.

THE TIMES

Χρειάζεται χρόνος

Παρά τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να χτυπήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό στις συνοικίες της περιφέρειας του Παρισιού, τα αποτελέσματα είναι ισχνά. Δεν συνιστά όμως έκπληξη, διότι απαιτείται πολύς χρόνος για να αλλάξουν οι συνθήκες στις εξαθλιωμένες πολυκατοικίες και στα σχολεία, για να βρουν δουλειά οι άνθρωποι αυτών των συνοικιών και, κυρίως, το 40% των νεαρών ανεπάγγελτων που ζουν εκεί.

LE FIGARO

Οι ταραξίες των γαλλικών προαστίων

Μέσα σε δύο νύχτες τραυματίστηκαν 82 αστυνομικοί. Ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ θα είχαν δώσει ήδη διαταγή για να αντιδράσει η αστυνομία χωρίς έλεος. Ασφαλώς υφίστανται σοβαρά προβλήματα στις συγκεκριμένες συνοικίες και βεβαίως τον φόβο, τον τρόμο και το μίσος σκορπίζουν μόνον οι λίγοι ταραξίες. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει όμως σε καμία περίπτωση δικαιολογία.

DW-WORLD.DE

Τα καθήκοντα των Αράβων

Ο Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε και στα «καθήκοντα» των αραβικών κρατών: «Οι αραβικές χώρες οφείλουν να κάνουν βήματα προς την πλευρά του Ισραήλ και να εργασθούν στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με αυτό. Θα πρέπει να αποδείξουν με λόγια και με έργα ότι αποδέχονται το Ισραήλ και οι πολίτες του να έχουν μια μόνιμη πατρίδα στην Εγγύς Ανατολή». Ο Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε γείτονες τους Ισραηλινούς και τόνισε ότι και οι Ισραηλινοί -όπως και οι Παλαιστίνιοι- έχουν δικαίωμα στην ειρήνη, στην ελευθερία και στην ασφάλεια.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»