Το νέο Μουσείο και ο κόσμος

Το νέο Μουσείο και ο κόσμος


31-10-2007

Δείτε το ρεπορτάζ για την παρουσίαση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις ΗΠΑ- Download video clip
Δείτε το ρεπορτάζ για την παρουσίαση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις ΗΠΑ video clip

Για πρώτη φορά μετά από 25 αιώνες τα 4.000 εκθέματα από τον Ιερό Βράχο άρχισαν να μετακινούνται στη μόνιμη κατοικία τους, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το γεγονός αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα άλλα και τη διεθνή κοινότητα. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής και ο διάσημος αρχιτέκτονας του μουσείου, Μπενάρ Τσουμί ταξίδεψαν σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον για να παρουσιάσουν το Νέο Μουσείο.

Αλέξανδρος Μαλλιάς
Στην Ουάσιγκτον η παρουσίαση έγινε σε κατάμεστη με κόσμο αίθουσα της Ελληνικής Πρεσβείας. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς. «Το Μουσείο της Ακρόπολης συμβολίζει το μέλλον χωρίς όμως να αγνοεί το παρελθόν της Ελλάδας» τόνισε ο έλληνας πρέσβης. «Το μουσείο αυτό συνδέει την Ελλάδα με τον 21ο αιώνα».

Δημήτριος Παντερμαλής
Σε ξεχωριστή αίθουσα οργανώθηκε συνέντευξη τύπου κυρίως για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή. «Θέλαμε ένα μουσείο διάφανο, χωρίς τοίχους, με απερίσπαστη θέα, για να βλέπουμε τον αρχαιολογικό χώρο να εισχωρεί μέσα στο μουσείο», δήλωσε ο κ Παντερμαλής.

Στη συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας αμερικανοί δημοσιογράφοι περίμεναν με ανυπομονησία να γνωρίσουν το διάσημο Γαλλο-ελβετό αρχιτέκτονα του Μουσείου της Ακρόπολης, Μπερνάρ Τσουμί. Ο κ. Τσουμί είναι ιδιαίτερα περήφανος για το νέο μουσείο και ξέρει ότι με αυτό έχει περάσει στην ιστορία. «Εάν είσαι αρχιτέκτονας, ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να είσαι ο πρώτος που δημιούργησε κάτι για τον Παρθενώνα», δήλωσε με φανερή ικανοποίηση ο κ. Τσουμί.

Μπερνάρ Τσουμί
H λιτότητα της φόρμας, η καθαρότητα των γεωμετρικών όγκων και η διαφάνεια των υλικών συνθέτουν ένα μουσείο σύγχρονο, το οποίο καλύπτει 14.000 τετραγωνικά μέτρα. Σημαντικό για τον αρχιτέκτονα ήταν ο σχεδιασμός κατάλληλου χώρου για την τοποθέτηση των μαρμάρων του Παρθενώνα. «Ήθελα η ζωοφόρος του Παρθενώνα να ανασυσταθεί ολόκληρη στο μουσείο. Θα μπορεί κανείς συγχρόνως να βλέπει και τον Παρθενώνα και τα ανάγλυφα», εξηγεί ο κ. Τσουμί.

Ενδιαφέρον έχει o τρόπος που θα στηθούν τα ανάγλυφα της ζωοφόρου του Παρθενώνα στη γυάλινη αίθουσα του μουσείου. Θα υπάρχουν αντίγραφα των έργων που βρίσκονται στο Bρετανικό Μουσείο σκεπασμένα με ένα διάφανο πέπλο.

Ο κ. Παντερμαλής πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα είναι στημένα τα γλυπτά στην αίθουσα του Παρθενώνα μιλά από μόνος του. «Το Μουσείο παρουσιάζει ξεκάθαρα το πρόβλημα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν χρειάζεται κανείς να πει τίποτα, είναι ξεκάθαρο και το κοινό θα το καταλάβει».

Ο Μπερνάρ Τσουμί είναι κατηγορηματικός. Παρομοίασε τη ζωοφόρο με ένα γνωστό μυθιστόρημα οι σελίδες του οποίου είναι διεσπαρμένες σε διάφορα σημεία του κόσμου. «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι σαν αυτό το μυθιστόρημα. Η απουσία τους από το μουσείο μπορεί να συντελέσει στο να επιστραφούν».

Μαζί του συμφωνεί και ο κριτικός αρχιτεκτονική της εφημερίας Νιου Γιορκ Τάιμς, Νικολάι Ούρουσοφ , ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του έγραψε: «Είναι αδύνατον να στέκεσαι στις αίθουσες του τελευταίου ορόφου (του νέου Μουσείου της Ακρόπολης), με θέα τον ταλαιπωρημένο, ξεθωριασμένο από τον ήλιο, σκελετό χωρίς να λαχταράς την επιστροφή των μαρμάρων».

Oι μεταφορές των αρχαιοτήτων συνεχίζονται και το στήσιμο του μουσείου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2008 και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το 2009. Και το ερώτημα βέβαια παραμένει αν θα ολοκληρωθεί και η παρουσίαση των εκθεμάτων με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Στην εκδήλωση της Ελληνική Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, Μπράιαν Ρόουζ. Σε σχόλια του ο κ Ρόουζ αναφέρθηκε στους στενούς και πολύχρονους δεσμούς της Ελλάδας με τη Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, η οποία διεξάγει ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά από το 1931 και στην Κόρινθο, από το 1896. Επεσήμανε επίσης ότι το Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο πρωτοστάτησε στη προστασία των αρχαιοτήτων με νόμο που υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούζβελτ, ενώ εξακολουθεί να μάχεται για τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς υπέρ των χωρών προέλευσής τους. Την εκδήλωση οργάνωσε η Πολιτιστική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας, Ζωή Κοσμίδου.

Comments

lornion said…
είναι ταυτόχρονα ερεθισμός και προτροπή επαναπατρισμού των μαρμάρων που φιλοξενούνται ακουσίως στο Λονδίνο.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»