Aνοιξε το Zonar's στην πανεπιστημίου

Ανοιξε το στέκι της Πανεπιστημίου
Έπειτα από έξι έτη απουσίας το Zonar's επέστρεψε ανανεωμένο στο κέντρο της Αθήνας

ΑΠΕ
Φωτογραφία του Zonar's τον Μάρτιο του 2001, λίγες ημέρες πριν κλείσει
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


«Επέστρεψε» την Τετάρτη ανακαινισμένο και ανανεωμένο έπειτα από έξι χρόνια «απουσίας» το Ζonar's.

Το ιστορικό στέκι της οδού Πανεπιστημίου άνοιξε τις πύλες του νωρίς το πρωί και η υποδοχή των Αθηναίων υπήρξε ιδιαίτερα θερμή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα, το ιστορικό Ζonar's επιδεικνύει τη νέα του ταυτότητα καθώς ναι μεν το αριστοκρατικό στοιχείο παραμένει ζωντανό, ωστόσο το νέο κατάστημα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ένα σύγχρονο κοσμοπολίτικο μπιστρό που θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε μοντέρνα μητρόπολη του κόσμου.

Το εσωτερικό του έχει αλλάξει αισθητά από την εποχή της δόξας του, ενσωματώνοντας αρκετά σύγχρονα στοιχεία. Η εξωτερική του όψη όμως και ιδιαίτερα η βιτρίνα του διατηρούν το λαμπρό πνεύμα του παρελθόντος.

Στα τέλη Αυγούστου ξεκίνησε η ανακαίνιση του χώρου, ενώ το κατάστημα απασχολεί προσωπικό 100 ατόμων περίπου. Η διαχείριση του ιστορικού καφέ ανήκει πλέον στην Εverest.

Το κατάστημα πρωτοάνοιξε το 1934 από τον Κάρλο Ζωναρά, έναν ομογενή από την Αμερική. Αυτός και οι δύο συνέταιροί του, ο Κώστας Ζωναράς και ο Παντελής Νικολακόπουλος, έφεραν νέες ιδέες στη ζαχαροπλαστική, όπως το παγωτό «Σικάγο».

Τον Απρίλιο του 1939 η επιχείρηση έγινε ανώνυμη εταιρεία και έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Αυγούστου 1940, υπό τη σκιά του τορπιλισμού της «Έλλης» πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του καταστήματος.

Από το 1950 ως και το 1968, χρονιά θανάτου του Ζωναρά, το κατάστημα γνώρισε τις καλύτερες ημέρες του. Εκεί σύχναζαν, μεταξύ άλλων, διακεκριμένες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Ηλίας Ηλιού, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, η Τζένη Καρέζη κ.ά.

Μετά τον θάνατο του Ζωναρά, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonar's στην εταιρεία Διόνυσος. Το 1995 η Διόνυσος ήλθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Ζonar's, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Anonymous said…
How life and beauty fade and it brings a tear to ones eye of what has been and is to come. Nothing stays the same this is the sadness of life, so enjoy the moment.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc