Ο Μπερνς καλεί την ηγεσία της ΠΓΔΜ να μεταβάλλει στάση -καθημερινή-

Ο Μπερνς καλεί την ηγεσία της ΠΓΔΜ να μεταβάλλει στάση

Της Δωρας Αντωνιου

Παραίνεση προς τα Σκόπια να μεταβάλουν την αδιάλλακτη στάση τους στο θέμα της ονομασίας απηύθυνε χθες από τη Μαδρίτη, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης του ΟΑΣΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Μπερνς τόνισε πως «πρέπει η κυβέρνηση των Σκοπίων να αναγνωρίσει ότι έχει την ευθύνη να καλύψει τη μισή απόσταση για να συναντήσει την Ελλάδα και να δείξει ευαισθησία στις ελληνικές ανησυχίες». Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι, του επισήμανε ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να είναι περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στην ελληνική κοινή γνώμη και την ελληνική κυβέρνηση και να καταλάβουν ότι ορισμένες ενέργειες που έκαναν είναι πολύ προκλητικές. Ο κ. Μπερνς είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τη σημασία της κληρονομιάς της Μακεδονίας στην ελληνική ιστορία, στην πολιτική σκηνή και στους Ελληνες και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς θα αποφέρει λύση, την οποία θα υποστηρίξουν και οι δύο πλευρές.

Οι ελληνικές θέσεις

Στη συνάντηση με τον κ. Μπερνς, η κ. Μπακογιάννη ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας, επαναλαμβάνοντας ότι για τη χώρα μας τώρα είναι η ώρα να λυθεί το θέμα, πριν από την ενδεχόμενη πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξετάζει, ως δείγμα καλής θέλησης, το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων, που πρόσφατα μετονόμασε σε Μέγας Αλέξανδρος, δήλωσε ότι την Ελλάδα ενδιαφέρει η ουσία και όχι κινήσεις καλής θέλησης.

Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε, στο περιθώριο των εργασιών του ΟΑΣΕ, και με τον Ρώσο ομόλογό της κ. Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν την εξέλιξη των διμερών σχέσεων, διαπιστώνοντας πολύ θετική πορεία στην οικονομική συνεργασία και την επικείμενη επίσκεψη (7 Δεκεμβρίου) του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν στην Αθήνα, το οποίο αρχίζει με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ο κ. Μπαμπατσάν αναμένεται να φτάσει το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Το απόγευμα της Τετάρτης θα μεταβεί στην Κομοτονή, σε μια επίσκεψη που από το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζεται «ιδιωτική», καθώς δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του κ. Μπαμπατσάν στη χώρα μας.


Comments

lornion said…
Οταν η κ.Μπακογιάννη συναντιεται με τον Μπέρνς ,ο αμερικανός αξιωματούχος καλεί τα Σκόπια να κάνουν τον άλλο μισό δρόμο για να βρεθεί συμφωνία στο όνομα του κρατιδίου ,και οταν ο κ. Μπέρνς ομιλεί σε άλλα φόρα λέει άλλα με άλλον τρόπο που εννοούν πως η πολιτική τους είναι μακρυά από τις ελληνικές τοποθετήσεις. Κι¨αναρωτιέμαι γιατί οι μεγάλοι να βαρούν μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Είναι νεοφανής όρος για να μη λύνουμε το πρόβλημα η αφου το συντηρήσαμε τόσα χρόνια παίζουμε μ¨αυτό.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc