29/11/07 15:20
Από το αμπέλι στο εργαστήριο
Χάπι που μιμείται το κόκκινο κρασί καταπολεμά το διαβήτη, ίσως και τα γηρατειά

ΑΠΕ
Ένα χάπι θα ισοδυναμεί με πολλά λίτρα κόκκινου κρασιού
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ουσίες που μιμούνται τη δράση του κόκκινου κρασιού, αλλά είναι 1.000 φορές δραστικότερες, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του διαβήτη στα πειραματόζωα και πιθανότατα προστατεύουν και από τις βλάβες που συνδέονται με τη γήρανση.

Τις νέες ουσίες παρουσιάζει στο περιοδικό Nature η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Sirtris Pharmaceuticals, η οποία προγραμματίζει τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους στις αρχές του 2008.

«Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται πραγματικά φάρμακα που καταπολεμούν ασθένειες μέσω των γονιδίων που ελέγχουν τη γήρανση» δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Σινκλέρ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συνιδρυτής της εταιρείας στη Μασαχουσέτη.

Τα φάρμακα που ανακαλύφθηκαν μιμούνται τη ρεσβερατρόλη, το μαγικό συστατικό του κόκκινου κρασιού που μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προλαμβάνει τις φθορές από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών. Η προστατευτική δράση της οφείλεται στην ενεργοποίηση του sirt1, ενός γονιδίου του μεταβολισμού, έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η ρεσβερατρόλη δρα σε αρκετά υψηλές δόσεις, ισοδύναμες με αρκετά λίτρα κρασιού ημερησίως.

Για να παρακάμψουν το πρόβλημα της δοσολογίας, οι ερευνηρές δοκίμασαν μισό εκατομμύριο ουσίες και εντόπισαν αρκετές που ενεργοποιούν το sirt1 σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.

Ένα από τα μόρια που ανακαλύφθηκαν, με την ονομασία SRT1720, ήταν 1.000 φορές πιο δραστικό από τη ρεσβερατρόλη και αποδείχθηκε στις δοκιμές εξίσου αποτελεσματικό με ένα εγκεκριμένο φάρμακο κατά του διαβήτη.

Η ουσία δοκιμάστηκε σε δύο μελέτες με διαβητικά ποντίκια και σε μία μελέτη με αρουραίους. Σε όλες τις περιπτώσεις, επανέφερε στο φυσιολογικό την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Σημαντικές παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν, και η Sitrus εκτιμά ότι η πιθανότητα επιτυχίας των δοκιμών σε ανθρώπους φτάνει το 90%.

Η ανακάλυψη πιθανότατα δεν είναι σημαντική μόνο για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και για όλες τις βλάβες που σταδιακά προκαλούν γήρανση -σε προηγούμενα πειράματα, η ρεσβερατρόλη αποδείχθηκε ότι παρατείνει σημαντικά τη ζωή πειραματόζωων.

Μέχρι να δοκιμαστούν τα φάρμακα στον άνθρωπο και να παρουσιαστούν στην αγορά, ένα με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα είναι μια καλή ιδέα...

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc