μια σχετική διάλεξη περί Παλικής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 29/11/2007

Διάλεξη από βρετανούς Επιστήμονες που είναι αντίθετοι με την "ιθακοποίησης" της Παλικής

Σε αρχαιολογική συζήτηση που οργάνωσαν στις 20/11/2007 στο Λονδίνο (Senate House) «Οι φίλοι της Βρετανικής Σχολής των Αθηνών», μίλησαν οι M Edwards – Δ/ντής του ιδρύματος Κλασσικών Σπουδών, ο καθηγητής Nic Coldstream και βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής των Ελληνικών G.L. Huxley.
Η διάλεξή του είχε δυο μέρη:
Στο πρώτο προβλήθηκαν φωτογραφίες των Ομηρικών τοποθεσιών στην Ιθάκη αλλά και τοπίων από την Κεφαλονιά που λήφθησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2007 από τον διακεκριμένο φωτογράφο Robert A. McCabe. Οι φωτογραφίες από την Κεφαλονιά ήταν βασικά από την περιοχή της Παλικής, επειδή τελευταία κυκλοφορεί, από τρεις βρετανούς ερευνητές η θεωρία της Ομηρικής Ιθάκης στην Παλική.

Στο δεύτερο μέρος ο διακεκριμένος ομιλητής που ήταν για πολλά χρόνια καθηγητής Ελληνικών στο Queens University στο Μπέλφαστ και εργάστηκε κατά περιόδους στις ανασκαφές στις Μυκήνες, στην Κνωσό και στα Κύθηρα (μάλιστα στο Καστρί των Κυθήρων αναγνώρισε μια Μινωικής αποικία κ.α.) με τους A. Wace, S. Hood, Ν. Πλάτωνα και Ν. Coldstream υποστήριξε με επιχειρήματα την πλήρη αντίθεσή του με την θεωρία της «Παλικής» εξηγώντας ότι οι λέξεις του Ομήρου «αμφί» - «χθαμαλή» - «πανυπερτάτη» - «προς ζόφον» κάθε άλλο παρά μας οδηγούν εκεί π.χ. η Ιθάκη του Ομήρου είναι στη μέση (αμφί) όλων των νησιών που αναφέρει, στην Παλική από Δυσμάς υπάρχει μόνο απέραντη θάλασσα! Ακόμη ο ζόφος στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία δεν είναι η δόση αλλά το σκοτάδι, η θλίψη!
Ο κ. Huxley ο οποίος είναι μέλος της”Academia Europa” και είναι συγγραφέας σπουδαίων μελετών όπως: Achaeans and Hittites – Early Sparta the Early Lonians – ON Aristotle and Greek Society – Homer and The Travellers , ανέπτυξε κρίσιμες αρχές στη μελέτη της γεωγραφίας του Ομήρου, στην έκταση του Βασιλείου του Οδυσσέα, διόρθωσε παρεξηγήσεις στο κείμενο του Στράβωνα και συμφώνησε πλήρως την ποιητική τοπογραφία της Ομηρικής Ιθάκης με τη φυσική γεωγραφία του νησιού της Ιθάκης.
Έτσι τοποθέτησε χωρίς αμφιβολίες όλα τα ομηρικά τοπωνύμια όπως «Άστυ Οδυσσέα», «νήσος Αστερίς», «Κόρακος πέτρα», «χοιροστάσια Ευμαίου» κλπ. πάνω στην Ιθάκη και συνέστησε σ’ όλα τα μέλη του συλλόγου να την επισκεφθούν για να περπατήσουν πιάνω στα ίχνη του Οδυσσέα.
Επίσης διατύπωσε την πίστη του ότι προσπάθειες που θέλουν να τοποθετήσουν την Ομηρική Ι8άκη στη δυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς ή στη Λευκάδα, ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΟΥΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ!!

Τέλος ο κ, Huxley , ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε καθηγητής στα «Αρχαία Κλασσικά» στο Κρατικό Πανεπιστήμίο της Ιρλανδίας, ανέφερε τις επιτυχείς αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργεί η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» στην Ιθάκη, για το Οδυσσειακό ανάκτορο, τις οποίες επισκέφθει το φετινό καλοκαίρι, και είπε ότι πολύ σύντομα πιστεύει ότι θα έχουμε εκεί καταπληκτικές εξελίξεις.
Μετά τη διάλεξη επακολούθησε συζήτηση μεταξύ πολλών καθηγητών, φοιτητών και φίλων του “BRITISH SCHOOL AT ATHENS”" οι οποίοι επικρότησαν τις απόψεις του κ. Huxley.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Ιθακήσιου συγγραφέα Δ. Παΐζη στά Αγγλικά, στο οποίο αντικρούονται όλες οι θεωρίες, περί Ιθακοποίησης της Κεφαλληνίας. Το βιβλίο έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστο!!

Comments

lornion said…
Εις τον καιρόν...
Anonymous said…
Για τη νήσο της Άσσου που συνδυάζει σχεδόν όλα τα στοιχεία όσον αφορά την Ομηρική Ιθάκη (βλέπε πόνημα ΑΣΣΟΣ=ΙΘΑΚΗ) γιατί δεν γίνεται λόγος;
Συζητάμε για βόρεια Κεφαλονιά.
aris said…
Για το νησί της Άσου, στη Βόρεια Κεφαλονιά που συνδυάζει σχεδόν όλα τα στοιχεία της Ομηρικής Ιθάκης γιατί δεν γίνεται λόγος ;
Βλέπε: πόνημα ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΑΣΟΣ = ΙΘΑΚΗ.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc