αναζητώντας την ειρήνευση.-d.welle

Το θέμα της ημέρας | 27.11.2007


Αρχίζει σήμερα το κύριο μέρος των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το μεσανατολικό στην Αννάπολη των ΗΠΑ. Πρόκειται για το σοβαρότερο διπλωματικό εγχείρημα της κυβέρνησης Μπους, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

Είναι η πρώτη ουσιαστική πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου που αποσκοπεί στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας έπειτα από επτά χρόνια στασιμότητας.

Από τις αντιπροσωπείες των Iσραηλινών και των Παλαιστινίων έγινε γνωστό ότι οι δύο πλευρές μπορεί να μην συμφώνησαν στο κείμενο που θα αποτελέσει και το πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο επετεύχθη σημαντική πρόοδος. Ήδη χθες κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν θέληση για δύσκολους συμβιβασμούς,

«Σας ευχαριστούμε που διαπραγματεύεστε με το Ισραήλ»

Ο επίσημος χαιρετισμός ήταν όπως συνήθως θερμός, αν και σύντομος. Ο πρόεδρος Μπους υποδέχτηκε χωριστά πρώτα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και δύο ώρες αργότερα τον παλαιστίνιο πρόεδρο στο Οβάλ Οφις, λέγοντάς του τα εξής:

«Θέλουμε να σας βοηθήσουμε. Θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε ελπίδα για τους ανθρώπους στα παλαιστινιακά εδάφη. Σας ευχαριστούμε για την ετοιμότητά σας να διαπραγματευτείτε με το Ισραήλ. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κανένα το όραμά μας για την επίλυση του προβλήματος, όμως οι ΗΠΑ μπορούν να διευκολύνουν τον δρόμο προς τα εκεί».

Κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος λίγες ώρες αργότερα ο αμερικανός πρόεδρος έκανε μια πιο προσγειωμένη προσέγγιση, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για δύσκολους συμβιβασμούς. «Μαζευτήκαμε όλοι μαζί αυτή την εβδομάδα, επειδή μοιραζόμαστε κοινούς στόχους, δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, θα πρέπει να ζουν το ένα δίπλα στο άλλο εν ειρήνη και ασφαλεία. Για να εκπληρώσουμε αυτόν τον στόχο χρειάζονται δύσκολοι συμβιβασμοί. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν εκλέξει αρχηγούς που δεσμεύτηκαν να τους κάνουν.

Αισιοδοξούν Ολμέρτ και Αμπάς

Τα χαμόγελα και η αβροφροσύνη που επιβάλλει το πρωτόκολλο περίσσεψαν κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο υπουργείο των εξωτερικών. Πολιτικοί παρατηρητές έχουν επισημάνει από καιρό ότι δεν περιμένουν κάτι το θεαματικό από τη διάσκεψη στην Αννάπολη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολμερτ έσπευσε ωστόσο να επισημάνει τη διαφορετική συγκυρία. «Αυτή την φορά», τόνισε, «τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι έχουμε πολλούς που συμμετέχουν σε αυτό που ελπίζουμε να αποτελέσει την απαρχή μια σοβαρής διαδικασίας διαπραγματεύσεων μεταξύ ημών και των παλαιστινίων. Πρόκειται για μια διμερή διαδικασία ωστόσο η διεθνής υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για μας».

Την πίστη του στη διαδικασία της Αννάπολης υπογράμμισε και ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπας. «Η πρωτοβουλία του προέδρου Μπους είναι εκπληκτική. Θα συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε τις προσπάθειές του και αυτές της αμερικανική διοίκησης για να φτάσουμε τον επιδιωκόμενο στόχο», υπογράμμισε.

Ποιος είναι όμως ο επιδιωκόμενος στόχος; Οι αντιπροσωπείες των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων δεν κατάφεραν μέχρι και λίγη ώρα πριν αρχίσει το επίσημο δείπνο να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία που θα αποτελέσουν και το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Ο χρόνος που πέρασε από την προηγούμενη διεθνή διάσκεψη στο Καμπ Ντειβιντ επί προεδρίας Κλίντον έχει δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, που δεν μπορούν εύκολα να ανατραπούν. Ο Ααρόν Μίλλερ, σύμβουλος πολλών υπουργών Εξωτερικών και των δύο κομμάτων περιγράφει πόσο βαριά ρίχνει τη σκιά του σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ο παράγων χρόνος. «Η διοίκηση Μπους δεν ενδιαφέρθηκε όλα αυτά τα χρόνια γα το θέμα και τώρα, την τελευταία χρονιά που της απομένει αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση. Είναι αμφίβολο αν έχει τη θέληση και τη ικανότητα να επιτύχει όχι μόνο διαπραγματεύσεις αλλά και μια συμφωνία», τόνισε ο κ. Μίλλερ.

«Αντι-Αννάπολη» στη Γάζα

Και ενώ τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην Αννάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Γάζα η ριζοσπαστική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε τη δική της αντιδιάσκεψη, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο Αμπάς.

Η Χαμάς έχει ανεβάσει τους τόνους. Προοπτικές συμφιλίωσης με την Φατάχ του προέδρου Αμπάς δεν διακρίνονται. Η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα μαζί με κάποιες μικρότερες ριζοσπαστικές οργανώσεις καταδικάζουν ομόφωνα την διεθνή διάσκεψη για το μεσανατολικό στην Αννάπολη. Υποστηρίζουν ότι ο Μαχμούτ Αμπάς δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε συμβιβασμούς και παραχωρήσεις προς το Ισραήλ. Η προεδρική του θητεία είναι η χειρότερη περίοδος της παλαιστινιακής ιστορίας, τονίζει ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πρωθυπουργός της Χαμάς που έπαυσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος. Ο Χανίγια υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κανένα νόημα. Μπροστά στο κτίριο της παλαιστινιακής συνέλευσης στη Γάζα, η Χαμάς παρουσιάζει κείμενο θέσεων, το οποίο εκλήθησαν να υπογράψουν τα περίπου δύο χιλιάδες μέλη που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Ο Ισμαήλ Χανίγια διαβάζει το κείμενο: «Οι νομοθέτες του παλαιστινιακού λαού υπογράφουν σήμερα ένα ντοκουμέντο στο οοίο τονίζεται η αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων προκειμένου να κατακτήσουν τα πλήρη δικαιώματά τους. Απορρίπτουν οποιαδήποτε παραχώρηση, η οποία θα παραβίαζε αυτά τα δικαιώματα. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν άνευ αξίας τις συμφωνίες που θα προκύψουν από τους Παλαιστίνιους που μετέχουν στη σύνοδο».

«Θα επεκτείνουμε τις επιθέσεις»

Και ο κ. Χανίγια συνέχισε με το αναφαίρετο δικαίωμα των 4,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και όχι μόνο. Ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων ζητά την επιστροφή εδαφών που σήμερα βρίσκονται στην ισραηλινή επικράτεια.

Εκπρόσωποι άλλων μικρότερων οργανώσεων που μετείχαν στη συγκέντρωση, όπως οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» προαναγγέλλουν μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων μετά το πέρας της διεθνούς διάσκεψης. «Θεού θέλοντος, η παλαιστινιακή αντίσταση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκτείνει μετά την Αννάπολη τις επιθέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος των Επιτροπών.

Όμως αυτές οι αντιδράσεις δεν αποδίδουν το κλίμα που επικρατεί στις παλαιστινιακές περιοχές. Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων, σε ποσοστό που αγγίζει το 70% συμφωνεί με τη συμμετοχή του προέδρου Αμπάς στην διεθνή διάσκεψη για το μεσανατολικό. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα έδιναν αυτή τη φορά την ψήφο τους στη Φατάχ.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου, Σταμ. Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»