Διαστάσεις | 28.11.2007 /d.welle


Στον κλοιό των σκανδάλων ο Γκόρντον Μπράουν

Πριν κοπάσει ο θόρυβος για τα προσωπικά δεδομένα 25 εκ. Βρετανών ήρθαν οι αποκαλύψεις για «μαύρη» χρηματοδότηση του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος. Το νέο σκάνδαλο θέτει υπό πίεση τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Ο επιχειρηματίας Ντέιβιντ Άμπρααμς φέρεται να έδωσε 600.000 λίρες, περίπου 840.000 ευρώ στο εργατικό κόμμα, όχι όμως δια της κανονικής οδού, αλλά χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους χρηματοδότες. Και αυτό απαγορεύεται από το νόμο. «Αυτό που έγινε, είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει δικαιολογία και δεν πρέπει να επαναληφθεί», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Ο ίδιος πληροφορήθηκε για την υπόθεση αυτή μόλις το περασμένο Σάββατο και αντέδρασε άμεσα. Ο γραμματέας του Εργατικού Κόμματος παραιτήθηκε ενώ άρχισε και η έρευνα για την υπόθεση. «Έχω συναντηθεί ενδεχομένως προσωπικά με τον Ντέιβιντ Άμπρααμς», διευκρίνισε ο Γκόρντον Μπράουν, αλλά δεν θυμάται να συζήτησε μαζί του περί οικονομικής ενίσχυσης του κόμματος. Η διατύπωση αυτή για πολλούς πολιτικούς σχολιαστές δεν κλείνει την υπόθεση για τον Γκόρντον Μπράουν. Ήθελε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από τον προκάτοχό του Τόνι Μπλερ, να περάσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Μπράουν: δεν φέρω προσωπικά ευθύνη

Ο Μπλερ έκλεισε τη θητεία του με το σκάνδαλο για την εξαγορά τίτλων ευγενείας, ο Μπράουν αρχίζει τη θητεία του με το σκάνδαλο της παράνομης χρηματοδότησης, έστω και αν ο ίδιος δεν φέρει οπωσδήποτε προσωπικά ευθύνη. «Πιστεύω, ότι ρίχνοντας μια ματιά στα ζητήματα που προέκυψαν από την αρχή της θητείας μου, τις απόπειρες τρομοκρατικού χτυπήματος, τον αφθώδη πυρετό, την κρίση με τα στεγαστικά δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπορείτε να πείτε, πως φέρω προσωπικά ευθύνη γι΄ αυτά τα πράγματα», λέει ο βρετανός πρωθυπουργός. Η διατύπωση και μόνο όμως αφήνει να εννοηθεί πόσο στριμωγμένος είναι ο Γκόρντον Μπράουν.

Πτώση των εργατικών στις δημοσκοπήσεις

Τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Independent. Το Εργατικό Κόμμα φέρεται να κινείται σε ποσοστά της τάξης του 27 % ενώ το συντηρητικό κόμμα φτάνει το 40%, εμφανίζοντας το μεγαλύτερο προβάδισμα που είχε ποτέ στα τελευταία 19 χρόνια. Οι γελοιογράφοι παραλληλίζουν το Γκόρντον Μπράουν με το Τζων Μέιτζορ το διάδοχο της Θάτσερ που δεν άντεξε για πολύ την πολιτική πίεση. Ένας παραλληλισμός όμως που απορρίπτει ο σχολιαστής της Ντέιλι Μέιλ Κουέντιν Λετς «Η υπόθεση της χρηματοδότησης μόλις αρχίζει. Ο Γκόρντον Μπράουν σήμερα κατάφερε να κρατηθεί απέξω. Αλλά για την υπόλοιπη κυβέρνηση και μάλιστα για ορισμένα στελέχη της τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο βρετανός σχολιαστής.

Γιώργος Παππάς

Προσθήκη σε

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»