Το κόμμα του Πούτιν προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Το κόμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Ενωμένη Ρωσία θα κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου και μόνον ένα ακόμη κόμμα θα κατορθώσει να εξασφαλίσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό για να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο,σύμφωνα με δημοσκόπηση το αποτέλεσμα της οποίας δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Περίπου τα δύο τρίτα αυτών που προτίθενται να ψηφίσουν στις εκλογές για την Δούμα(κάτω βουλή)δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Ενωμένη Ρωσία,σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων VTsIOM.

Η Ενωμένη Ρωσία είδε την υποστήριξη του κόσμου να αυξάνεται από το 57 στο 63,8% αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε στην αρχή Οκτωβρίου πως θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Οι Κομμουνιστές είναι το μοναδικό από τα άλλα πολιτικά κόμματα που είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το όριο του 7% που εξασφαλίζει την εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο,αναφέρει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο η VTsIOM.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση,η υποστήριξη προς το Κομμουνιστικό Κόμμα έπεσε στο 7,3% από 7,7% που ήταν σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας μία εβδομάδα νωρίτερα. Άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων του δίνουν ποσοστά από 12% μέχρι 18%.

Το εθνικιστικό κόμμα LDPR του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι θα συγκεντρώσει, σύμφωνα με την δημοσκόπηση,5,2%,ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 6,8%.

Το προσκείμενο στο Κρεμλίνο κόμμα Δίκαιη Ρωσία,συγκεντρώνει ποσοστό 6%,από 4,9% την περασμένη εβδομάδα,αλλά και αυτό υπολείπεται του 7% που χρειάζεται για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.Κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να ξεπερνάει το 1,4%,αναφέρει η VTsIOP, με την διευκρίνιση ότι ποσοστό 11,6% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε την προτίμησή του.

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 1.600 προσώπων σε 153 πόλεις της Ρωσίας στις 17 και 18 Νοεμβρίου και το περιθώριο λάθους είναι συν-πλην 3,4%.

Β.Πούτιν: "Τσακάλια" η ρώσικη αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αποκάλεσε σήμερα "τσακάλια" τα μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης, που αναζητούν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και που είναι έτοιμα "να προκαλέσουν κατεβαίνοντας στον δρόμο, όπως έχουν μάθει να κάνουν από τους δυτικούς ειδικούς".

"Υπάρχουν, δυστυχώς, στη χώρα μας άνθρωποι που είναι σαν τα τσακάλια μπροστά από τις ξένες πρεσβείες...στηρίζονται σε ξένη χρηματοδότηση", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον χιλιάδων οπαδών που έχουν συγκεντρωθεί στη Μόσχα για να του ζητήσουν να παραμείνει ο "εθνικός ηγέτης" της Ρωσίας.

"Αυτοί επίσης θα κατεβούν στους δρόμους. Το έχουν μάθει από δυτικούς ειδικούς. Εχουν εκπαιδευθεί στις γειτονικές δημοκρατίες. Τώρα θα οργανώσουν προκλήσεις στη χώρα μας", είπε τη στιγμή που το κίνημα της αντιπολίτευσης "Η Αλλη Ρωσία" οργανώνει διαδήλωση το Σάββατο στη Μόσχα.

"Ενας πολύ σκληρός πολιτικός αγώνας σημειώθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας...Οσοι είναι εναντίον μας θέλουν μια Ρωσία, αδύναμη, άρρωστη, μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη, διχασμένη", είπε.

Γ.Γιαβλίνσκι: Η Ρωσία θα γίνει "ημιδικτατορικό κράτος"
Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος μεταρρυθμιστής πολιτικός Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα μεταμορφωθεί σε "ένα ημιδικτατορικό κράτος" με "μονοκομματικό σύστημα" μετά τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου.

"Η Ρωσία βρίσκεται στις παραμονές της επαναφοράς ενός μονοκομματικού συστήματος τύπου ΚΚΣΕ", του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο Γιαβλίνσι, αρχηγός του κόμματος Γιάμπλοκο, υπαινισσόμενος το κόμμα Ενωμένη Ρωσία που υποστηρίζει το Κρεμλίνο και το οποίο είναι το φαβορί των εκλογών.

"Οι εκλογές είναι ένας πρόλογος για να περάσουμε σ' ένα αυταρχικό κράτος (...) σ' ένα κράτος ημιδικτατορικό που φιλοδοξεί να γίνει ένα σύστημα στο οποίο ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν θα είναι ισόβιος πρόεδρος", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Ο αρχηγός του Γιάμπλοκο κατήγγειλε εξάλλου "μια εκστρατεία εκφοβισμού και πιέσεων" εναντίον των οπαδών του, επικαλούμενος προβλήματα στη διοργάνωση συγκεντρώσεων, στην εκτυπωση και τη διανομή προκηρύξεων και στην πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Η φιλελεύθερη ρωσική αντιπολίτευση, η οποία εμφανίζεται ως κληρονόμος της μικρής "δημοκρατικής" παρένθεσης της δεκαετίας του 1990 στη Ρωσία, διαθέτει πολύ μικρή υποστήριξη. Οι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις δίνουν στα μεταρρυθμιστικά κόμματα Γιάμπλοκο και SRS (Ένωση των δυνάμεων της δεξιάς) μόλις 1% ως 2% και αντανακλούν την αποστροφή που αισθάνονται πολλοί Ρώσοι για τη δεκαετία του 1990, περίοδο κατά την οποία υπήρχε στη Ρωσία μεγάλη ελευθερία, αλλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Πηγή ΑΠΕ 21/11/2007 03:57 μμ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc