«Αστρο λαμπρό» οδηγεί τους Αθηναίους στο στέκι τους – άνοιξε ο «Ζόναρ’ς»


Το «Zonar’s» ξανάνοιξε, τα φώτα μένουν αναμμένα στο κέντρο της Αθήνας, ο κόσμος ανταποκρίθηκε, το καφεστιατόριο φίσκα από το πρωί ώς τα μεσάνυχτα. Εντυπωσιακή η πολύχρωμη οροφή, τύπου «βιτρό», δεξιά, φωτίζει τον χώρο (φωτογραφίες ΕΛΜΠΙ).






Στο πατάρι για φαγητό: η Ελένη, ιδιωτική υπάλληλος, η Βάσω σε κατάστημα οπτικών. «Ολα καλά, να προσέξουν τις τιμές για να ερχόμαστε», το σχόλιο..









Φεύγουν γελαστές, η Λίτσα, καθηγήτρια φυσικής αγωγής (αριστερά) και η ψυχίατρος Αθηνά Σαλταφέρη. «Είμαστε στο “Παλλάς”, ήρθαμε για ελαφρύ φαγητό, όπως άλλοτε».








Αιφνιδιαστική η επίσκεψη από την είσοδο της Πανεπιστημίου - Ελευθερίου Βενιζέλου για την Ελένη Μπίστικα, και τη στήλη αυτή που έδωσε μάχη και δικαιώθηκε. Μαζί η φίλη κ. Ελένη Αρώνη, τις υποδέχεται ο υπεύθυνος κ. Νίκος.

Tης Eλενης Mπιστικα

Αιφνιδιαστικά άνοιξε το δημοφιλές παραδοσιακό στέκι της Αθήνας την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου. «Στις 9.15 το πρωί ανοίξαμε τις πόρτες, δέκα παρά 20 είμαστε γεμάτοι, δεν υπήρχε τραπεζάκι, ούτε καρέκλα», μας είπε ο κ. Γιώργος Δεστούνης, διευθυντής του καταστήματος, με σπουδές στα οικονομικά και προϋπηρεσία σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο στην Κηφισιά. «Επίτηδες ανοίξαμε αιφνιδιαστικά, για να δούμε την αντίδραση του κόσμου. Και όλοι όσοι μπήκαν, την πρώτη ημέρα ως σήμερα που συμπληρώσαμε μια εβδομάδα λειτουργίας, μας έλεγαν το ίδιο. «Ηταν το στέκι μας, χαιρόμαστε που ξανάνοιξε. Ξαναβρήκαμε σημείο συνάντησης για καφέ, ποτό, κουβέντα»». Το ίδιο αιφνιδιαστικά και η στήλη αυτή, που έκανε μάχη για να μην κλείσει ο παραδοσιακός διατηρητέος «Ζόναρ'ς», να μην ξανανοίξει, μετά την ανακαίνιση του χώρου από τη City Link ως γραβατάδικο με κοστούμια πολυτελείας! Πρωταρχικό μέλημα ήταν να ανοίξει και πάλι το καφεστιατόριο, όπου σύχναζαν οι Αθηναίοι, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Νίκο Γκάτσο, ιδίως αφότου έκλεισε οριστικά ο διπλανός «Φλόκας». Παράπλευρο αίτημα να διατηρηθεί η αρχοντική του μορφή, με τα έπιπλα εποχής, τα «Αρ ντεκό» φωτιστικά, και τους μεταλλικούς ανεμιστήρες στις κολόνες, οι καθρέφτες, το ξύλινο πατάρι, το μπαλκονάκι της οροφής όπου κάποτε έπαιζε ορχήστρα - μουσική δωματίου.

Μας άνοιξε ευγενικά ένα γελαστό παλικάρι, ο κ. Νίκος, υπεύθυνος του νέου «Ζόναρ'ς». Το πώς διατηρήθηκε ο τίτλος, γύρω από τον οποίο, έγιναν μάχες, το μυστικό το ξέρουν τα υψηλότερα κλιμάκια. «Τη δεύτερη ημέρα ήλθε η κ. Αλεξανδράκη, που είχε τον τίτλο, κάθησε σε τραπεζάκι, ήπιε τον καφέ της, της άρεσαν όσα είδε. Εφυγε ευχαριστημένη, όπως μάθαμε από τους νέους σε ηλικία, γελαστούς σερβιτόρους που φορούν ομοιόμορφη στολή με γραβάτα. Σύνολον προσωπικού 100.

Εξω η Αθήνα τρέχει

Σημασία έχει πως ξανάναψαν τα φώτα στη δημοφιλέστερη γωνία της Αθήνας, Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου και θα μένουν αναμμένα και μετά τη 1 τα μεσάνυχτα που κλείνει το «Ζόναρ'ς», ανοιχτό από το πρωί, καθημερινά, Κυριακές και γιορτές! Και μπήκε ήδη η μια σειρά τραπεζάκια επί της Πανεπιστημίου, ενώ στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου υψώθηκε ολάνθιστο παρτέρι με κυκλάμινα και δίπλα παράρτημα για καφέ και γλυκό για τις καλοκαιρινές μέρες που στην Αθήνα μας διαρκούν και διαρκούν... Ολος ο μεγάλος χώρος άνοιξε, δεν υπάρχουν κολόνες και χωρίσματα, οι βιτρίνες είναι στη θέση τους, στολισμένες και επίσης οι προθήκες με τα γλυκίσματα που γίνονται εκεί, από τον Γάλλο chef Olivier. Mπήκαν και προθήκες - ψυγεία, για παγωτά, φρούτα, ενώ υπάρχουν καθίσματα και για μοναχικούς σε διάφορα σημεία της αίθουσας. Διατηρούνται τα τραπεζάκια κολλητά στα τζάμια, οι στρογγυλές πολυθρόνες για μια παρέα και στο υπερυψωμένο πατάρι, με λίγα σκαλοπάτια, λειτουργεί το εστιατόριο που αργά το βράδυ σερβίρει κρύα πιάτα και κρασί από την πλούσια, σε κοινή θέα, κάβα του.

Με το που μπήκαμε, φωνές αναγνώρισης από διάφορα σημεία, από αναγνώστες της «Καθημερινής». «Να που ακόμα ένας αγώνας σας δικαιώθηκε», έλεγαν όλοι και ήταν χαρούμενοι που ξαναβρήκαν «τη γωνιά τους». Μεγάλο πράγμα η παράδοση, δύσκολα αντιστέκεται κανείς, ακόμη και το υπερσύγχρονο Marketing της PCZ αναγνωρίζει τη δύναμη της συνήθειας! Τα αρχικά PCZ από το Passajii στη Στοά Σπυρομήλιου, από το καφενείο Clemente, που πήρε τη θέση του «Brazilian» και από το «Zonar's». Πρώτο τραπεζάκι στο πατάρι, προσιούτο με πεπόνι και ρόκα, φιλέτο και σαλάτα, κόκκινο ελληνικό κρασί στα κολονάτα ποτήρια - μπάλες και κάτω, η αίθουσα να κουβεντιάζει, με ελαφριά μουσική, ενώ έξω από τα τζάμια η πόλη τρέχει - τρόλεϊ, ταξί, κάμπριο, μοτοσικλέτες, περνούν. Μόνο μερικοί περαστικοί, τραβηγμένοι από τα φώτα περνούν, βλέπουν και μπαίνουν και αυτοί...

Αρκεί...

Καλά τα νέα, λοιπόν, από την ξαφνική επίσκεψη που θα επαναληφθεί, αρκεί... Πάντα υπάρχει το «αρκεί...» Αρκεί να μην δυναμώνει ο θόρυβος από τις συζητήσεις για να σκεπάσει τη μουσική, αρκεί να μη στέκονται απ' έξω όρθιοι νεαροί, μασουλώντας, όπως στις κολωνακιώτικες γωνιές. Αρκεί να μεγαλώσει ο χώρος για τους μη καπνιστές, που κάθονται μπροστά, κοντά στα ψυγεία. Και να βρεθεί λύση και στο εστιατόριο για τους μη καπνιστές. Να ξεχάσουμε οι παλιοί τη μεσημεριάτικη ησυχία, όταν μπορούσε κανείς να πιει τον καφέ του διαβάζοντας εφημερίδα, ένα βιβλίο, ή γράφοντας. Η ζωή στην πόλη επιβάλλει τους νέους ρυθμούς, θα συμπορευθούμε με αυτούς, νέοι και μεγάλοι και μεγαλύτεροι, εφόσον μας ενώνει η κοινή χαρά ότι ξαναβρήκαμε τον «Ζόναρ'ς», ότι δεν σκοτείνιασε το κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, απέναντι, στην στοά το Cellier, παρακάτω το «Ιντεάλ». Στη Στοά Σπυρομήλιου τραπεζάκια έξω, χειμώνα - καλοκαίρι, το «Παλλάς» με ρέντα, καταστήματα με φίρμες ολόγυρα, αναβάθμιση που κράτησε, όμως, μια θέση, τραπεζάκι και καρέκλες για τους φίλους του «Ζόναρ'ς» που ανταποκρίθηκαν αστραπιαία. Μπράβο μας και μπράβο τους...


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»