Επισκόπηση τύπου | 29.11.2007 FROM D.WELLE

«Το μεσανατολικό είναι το μόνο επιλύσιμο πρόβλημα της περιοχής»

Η αποτίμηση της διεθνούς διάσκεψης για το μεσανατολικό στην Αννάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του διεθνούς Τύπου.

Η συμφωνία των Εχούντ Ολμέρτ και Μαχμούτ Αμπάς στη διεθνής διάσκεψη για το μεσανατολικό δεν είναι το αποφασιστικό βήμα για τη διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε λόγο για πρόοδο, παρατηρεί η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Επτά χρόνια μετά από την αποτυχημένη συνάντηση κορυφής του Camp David και τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση του «οδικού χάρτη» για την ειρήνευση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διαπραγματευτούν έως τα τέλη του 2008, με στόχο μια ειρηνευτική συνθήκη. Και το αποτέλεσμα αυτό ξεπερνά τις προβλέψεις των απαισιόδοξων. Εάν ο Ολμέρτ τηρήσει με συνέπεια τα συμπεφωνηθέντα στην Αννάπολη, έχει ελπίδες να ανακτήσει τον σεβασμό της ανασφαλούς ισραηλινής κοινής γνώμης και να τον μετατρέψει σε πολιτικό κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει και για τον Μαχμούτ Αμπάς, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Για το ίδιο θέμα η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: Η συνάντηση της Αννάπολης κατάφερε να κάνει από το τίποτε το καλύτερο δυνατό. Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ο αμερικανός πρόεδρος σχετίζεται ελάχιστα με την ίδια την Εγγύς Ανατολή ή την παλαιστινιακή τρομοκρατία. Οι αποτυχίες ήταν εκείνες που ανάγκασαν τον Μπους να αναλάβει πρωτοβουλία. Και μεταξύ των πολλών προβλημάτων στην περιοχή, φαίνεται ότι το μεσανατολικό είναι το μόνο επιλύσιμο, παρατηρεί η εφημερίδα.

Το στοίχημα είναι ριψοκίνδυνο, καθώς η Ουάσιγκτον άργησε να κινητοποιηθεί, γράφει για το ίδιο θέμα η γαλλική Le Monde και προσθέτει: Οι δύο άνδρες που στέκονταν δίπλα στον πρόεδρο Μπους ενσαρκώνουν αδυναμίες και αναξιοπιστία. Η διχοτόμηση των παλαιστινιακών περιοχών, με τη Γάζα να ελέγχεται από τη Χαμάς και την Δυτική Όχθη να ελέγχεται από τη Φατάχ, δυσχεραίνει την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αλλά και στο Ισραήλ, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα αντέξει όταν οι διαπραγματεύσεις θίξουν τα κεκτημένα, την ώρα που το στρατόπεδο της ειρήνης έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό.

Και από το μεσανατολικό να πάμε κυρίες και κύριοι στο ποδόσφαιρο. Η αυστριακή εφημερίδα Krone «βλέπει» τον Όττο Ρεχάγκελ να αναλαμβάνει μετά το EURO την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αυστρίας. Με τίτλο «Η Αυστριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θέλει τον Ρεχάγκελ» η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν επαφές στα παρασκήνια, ενώ υπογραμμίζεται η καλή σχέση του Ρεχάγκελ με τον σημερινό προπονητή της Εθνικής Αυστρίας Γιόζεφ Χίκερσμπέργκερ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται δήλωση παράγοντα της Αυστριακή Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τον οποίο αναζητείται ο διάδοχος του Χίκερσμπέργκερ μετά τον Δεκέμβριο του 2008, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το EURO, καταλήγει η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc