Οχι δωρεάν αναγνώριση του Ισραήλ.-καθημερινή

Οχι δωρεάν αναγνώριση του Ισραήλ
Ορους θέτουν τα αραβικά κράτη στις ΗΠΑ εν όψει της διεθνούς συνάντησης στην Ανάπολη

Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό

Οι αραβικές χώρες δεν πρόκειται να προσφέρουν στο κράτος του Ισραήλ «δωρεάν ομαλοποίηση», προειδοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή συνάντηση για το Παλαιστινιακό που οργανώνουν οι ΗΠΑ στην Ανάπολη του Μέριλαντ, την Τρίτη.

«Οι Αραβες πρόκειται να συμμετάσχουν στη συνάντηση (της Ανάπολης) για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους, βάσει της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας», δήλωσε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, αναφερόμενος στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, που έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των αραβικών κρατών. Η εν λόγω πρόταση του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα προβλέπει αναγνώριση του Ισραήλ από όλα τα αραβικά κράτη (μέχρι σήμερα, έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης και αναγνώρισης μόνο η Αίγυπτος και η Ιορδανία) με αντάλλαγμα την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα αραβικά εδάφη που κατέχει μετά τον πόλεμο του 1967- στη Δυτική Οχθη, τα συριακά υψώματα του Γκολάν και την περιοχή Σεμπάα, στο Λίβανο.

Η παρέμβαση του Αμρ Μούσα εκδηλώθηκε στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο με αντικείμενο τη χάραξη κοινής στάσης εν όψει της συνάντησης στην Ανάπολη. Μέχρι χθες παρέμενε αβέβαιο αν συμμετάσχουν στη συνάντηση πολλά αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας, δύο χωρών με κρίσιμο ειδικό βάρος στο Μεσανατολικό.

Ωστόσο, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φεϊζάλ, δήλωσε, εξερχόμενος της συνόδου του Καΐρου, ότι τελικώς θα μεταβεί στην Ανάπολη, έστω και «απρόθυμα», καθώς το Ριάντ «δεν θέλει να αντιταχθεί στη συναίνεση που φαίνεται να διαμορφώνεται στα αραβικά κράτη». Εσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος σε θεατρικά σόου, με χειραψίες (με τους Ισραηλινούς) και συναντήσεις που δεν αντιπροσωπεύουν τις πολιτικές μας θέσεις

Από την πλευρά της, η Συρία του Μπάσαρ αλ Ασαντ προτίθεται να συμμετάσχει μόνο εφόσον περιληφθεί ρητά στην ατζέντα της Ανάπολης η επιστροφή των κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο Κάιρο, οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή τους αποφάσισαν να στείλουν επείγον μήνυμα στις ΗΠΑ ζητώντας τους να ικανοποιήσουν την απαίτηση της Δαμασκού, μια απαίτηση που δεν εμφανιζόταν πρόθυμο να αποδεχθεί το Ισραήλ.

Οχι με οποιοδήποτε τίμημα

Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιθυμεί να ξαναρχίσει, στην Ανάπολη, η ειρηνευτική διαδικασία που έχει παγώσει τα τελευταία επτά χρόνια, για να προσθέσει: «Θέλουμε ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα». Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ προειδοποίησε ότι η διατήρηση του σημερινού στάτους κβο στις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις μπορεί να έχει «μοιραίες» συνέπειες για το κράτος του Ισραήλ.

«Η διατήρηση του στάτους κβο θα οδηγήσει σε κάτι πολύ χειρότερο από την αποτυχία μιας διεθνούς διάσκεψης», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χάαρετς» ο κ. Ολμερτ. «Το αποτέλεσμα θα είναι να πάρει την εξουσία η Χαμάς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (τα παλαιστινιακά εδάφη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη), στην εξασθένιση ή και στην εξαφάνιση των μετριοπαθών Παλαιστινίων. Αν δεν υπάρξει πολιτικός ορίζοντας, οι συνέπειες θα είναι μοιραίες».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», το 70% των Ισραηλινών υποστηρίζει τη συνάντηση της Ανάπολης, αλλά εκτιμά ότι θα έχει μηδαμινή επίδραση στην ειρηνευτική διαδικασία. Το 55% των ερωτηθέντων απορρίπτουν την εγκατάλειψη των ισραηλινών εποικισμών, ενώ δύο στους τρεις τάσσονται υπέρ της διατήρησης της κατοχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc