Το θέμα της ημέρας | 24.11.2007/d.welle


Οι Άραβες θα είναι παρόντες στην Ανάπολις

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα εκπροσωπηθούν οι χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου στη διεθνή διάσκεψη για το μεσανατολικό που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Ανάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη χθεσινή σύνοδό τους στο Κάιρο της Αιγύπτου οι άραβες υπουργοί αποφάσισαν παρά τις σοβαρές τους επιφυλάξεις να δώσουν το «παρών» σε μια ακόμη πρωτοβουλία για την επίλυση του μεσανατολικού. Και όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊζαλ: «Δεν σας αποκαλύπτω κάποιο μυστικό, λέγοντάς σας ότι διστάζαμε μέχρι σήμερα να μετάσχουμε στη διάσκεψη, ωστόσο αποφασίσαμε να είμαστε μέρος της αραβικής συναίνεσης».

Η σαουδαραβική μοναρχία συνηθίζει, παρά τις επιφυλάξεις που ενίοτε εκφράζει, να μην διαχωρίζει τη θέση της από τις κοινές αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται και στην Ουάσιγκτον θετική. Στόχος των διαβουλεύσεων των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου ήταν η διαμόρφωση μιας κοινής στάσης επί τη βάσει του λεγόμενου αραβικού ειρηνευτικού σχεδίου. Και σε αυτό δίνει έμφαση ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αμρ Μούσα: «Ανεξάρτητα από το ζητούμενο, είτε αυτό είναι η συμμετοχή των αραβικών χωρών είτε το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, οδηγός μας παραμένει το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο. Κάθε απόφαση που θα πάρουμε θα έχει ως σημείο αναφοράς το εν λόγω σχέδιο», υπογράμμισε ο Αμρ Μούσα.

Το αραβικό σχέδιο προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ από τις χώρες του αραβικού κόσμου και σε αντάλλαγμα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, καθώς επίσης επίλυση του προβλήματος της επιστροφής των προσφύγων. «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων χωρίς αντάλλαγμα», υπογράμμισε, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Κάποιοι δημοσιογράφοι ρώτησαν πως θα είναι η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του δείπνου, με τους Άραβες και τους Ισραηλινούς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι. «Για φιλικές εκδηλώσεις είναι πολύ νωρίς», απάντησε ο Αμρ Μούσα. Για να προσθέσει ο Σαούντ αλ Φαϊζαλ: «Η συμμετοχή του Ισραήλ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στις αραβικές θέσεις. Οι αρχές μας και οι στόχοι μας είναι γνωστοί. Μιλούμε όλοι την ίδια γλώσσα. Η παρουσία των Ισραηλινών θα είναι θετική γιατί θα μπορέσουν να ακούσουν όλα αυτά που λέμε».

Ένα θέμα άφησαν ανοιχτό οι άραβες υπουργοί, τη συμμετοχή της Συρίας. Η Δαμασκός επιμένει να συζητηθεί στη διάσκεψη της Ανάπολις και το ζήτημα των Υψιπέδων του Γκολάν. Η Ουάσιγκτον έκανε μια υποχώρηση στην κατεύθυνση αυτή αλλά η Συρία εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής της.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Προσθήκη σε

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»