Επισκόπηση τύπου | 22.11.2007/ d.welle

Επισκόπηση τύπου | 22.11.2007

«Η κυβέρνηση Μέρκελ αφήνει πίσω της το καλύτερό της ημίχρονο»

Τα μισά της διακυβέρνησης Μέρκελ, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και η μείωση του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος σχολιάζονται σήμερα από τον γερμανικό τύπο

Η κυβέρνηση Μέρκελ αφήνει πίσω της το καλύτερό της ημίχρονο, σχολιάζει σήμερα η Rheinische Post με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών της γερμανίδας καγκελαρίου στην καγκελαρία. Η μεγαλύτερη ανησυχία δεν απορρέει τόσο από το βεβαρημένο κλίμα που επικρατεί σήμερα μεταξύ των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και προαναγγέλλει σκληρές μέχρι και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις, όσο από την είδηση ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έχει ξεπεράσει πια το ζενίθ της.

Ρουά ματ για την Ρωσία;

Αν δεν γίνει κάποιο θαύμα στις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου Σέρβοι και Κοσοβάροι δεν θα καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Η Ρωσία από την πλευρά της εξακολουθεί να τάσσεται κατά του σχεδίου Αχτισάρι που προβλέπει μια ανεξαρτητοποίηση της σερβικής επαρχίας υπό επιτήρηση. Συνεπώς η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει τις ευθύνες της και να προωθήσει το σχέδιο β΄: προβλέπει ότι οι Κοσοβάροι θα προχωρήσουν σε κήρυξη ανεξαρτησίας και ότι θα αναγνωριστούν από τις ΗΠΑ και ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ. Για την από καιρό προετοιμαζόμενη αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο –με 1500 αστυνομικούς και δικαστικούς- αρκεί το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1999. Η Μόσχα γνωρίζει λοιπόν ότι δεν είναι πια σε θέση να μπλοκάρει μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο.

Κάτω του 3% το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα

Το οικονομικό ένθετο της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στη μείωση του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος: Το 2006 η Ελλάδα κατάφερε να για πρώτη φορά από την ένταξή της στην Ευρωζώνη το έλλειμμα της κάτω από το 3%. Στο τρέχον έτος το έλλειμμα θα ανέβει από το 2,25% στο 2,27%. Ο λόγος είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη οι έκτακτες δαπάνες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, η οικονομική βοήθεια προς τα θύματα, καθώς και οι πληρωμένες προστίμων για την Ολυμπιακή Αεροπορία που επέβαλε στο ελληνικό δημόσιο η ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει αύξηση των κρατικών εσόδων από φόρους μέσω της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Η μεταρρύθμιση που προωθεί το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνεται το 2009 με φοροελαφρύνσεις για τα κατώτερα και κατώτατα εισοδήματα.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»