from VOA 26/11/2007
«Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια» | |
Ουάσιγκτον 26-11-2007 |
Δείτε το ρεπορτάζ «Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια»
Ο κόσμος της μόδας διοργάνωσε ένα απ’ τα πλέον λαμπερά happening, εδώ στην Ουάσιγκτον, και μάλιστα για καλό σκοπό. Πρόκειται για την Αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Fashion Fights Poverty” «Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια» που με δίαυλο το prêt-a-Porte συγκεντρώνει χρήματα για τον αγώνα κατά της φτώχιας παγκοσμίως και την προώθηση σχεδιαστών που προτιμούν προϊόντα μόδας φιλικότερα προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Μάλιστα το φετινό γκαλά περιλάμβανε επίδειξη μόδας με δημιουργίες σχεδιαστών από φτωχότατες χώρες του κόσμου.
Σε συνεργασία με τον λεγόμενο Σύνδεσμο για τα Ηνωμένα Έθνη, μια οργάνωση που προωθεί το έργο του ΟΗΕ στο εσωτερικό των ΗΠΑ και την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Style and Image Network, που εδρεύει εδώ στην Ουάσιγκτον, η επίδειξη μόδας έστρεψε τον φακό της δημοσιότητας σε σχεδιαστές από την Αμερική και το εξωτερικό με προϊόντα που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη φτωχότατων κοινωνιών.
Καλλιτεχνικός διευθυντής της Style and Image Network είναι ο Μάικλ Ντουμλάο.«Πρόκειται για δημιουργίες ηθικών σχεδιαστών,» επισημαίνει ο κ. Ντουμλάο «που δεν χρησιμοποιούν τον ανθρώπινο μόχθο, που μεταχειρίζονται οικολογικά υλικά και συνδέουν τις κολεξιόν τους με κάποιο κοινωνικό σκοπό». Μάικλ Ντουμλάο
Η φετινή επίδειξη της οργάνωσης «Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια» είχε μια ιδιαίτερα διεθνή διάσταση με σχεδιαστές όπως η Μπάσια Φροσάρντ, απ’ την Πολωνία, η Εκλίπτικα απ’ το Πόρτο-Ρίκο, η Λιλιάνα Καστελλάνος απ’ τη Βολιβία, η Ναταλία Ναφταλίεβα απ’ τη Ρωσία και η γεννημένη στην Ουάσιγκτον, Ελίζαμπεθ Μουίρ, που εμπνεύστηκε την κολεξιόν της στο Αφγανιστάν.
Τζανέλ Φουνέρ
Άλλη μια σχεδιάστρια, η Τζανέλ Φουνέρ, του οίκου Οράντζια, χρησιμοποιεί μόνο οργανικό βαμβάκι από προμηθευτές που ακολουθούν φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση στην επεξεργασία υλικών ρουχισμού. «Κατασκευάζουμε ρούχα στο Μαϊάμι», τονίζει η κ. Φουνέρ με 10 εξειδικευμένους μόδιστρους από διάφορα μέρη του κόσμου. Επίσης εξειδικευμένοι υφαντές δημιουργούν τα υφάσματα μας στην Κολομβία».
Ο σχεδιαστής ανδρικών μαγιώ, Τόμας Κρίστοφερ, συμφωνεί: «Αποτελεί ένα τρόπο υποστήριξης χωρών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια». Τόμας Κρίστοφερ
Μετά από εμπειρία με παιδιά του δρόμου στη Λατινική Αμερική, η σχεδιάστρια Χάϊντι Ράους, δημιούργησε φιλικά προς το περιβάλλον σικάτα υφάσματα που παράγονται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στη Βραζιλία.
Χάϊντι Ράους
«Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε δώσει δουλειά σε πάνω από 100 άτομα» εξηγεί η κ. Ράους. «Δεν πρόκειται για σκλαβοπάζαρο. Πληρώνονται καλά, έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πιστεύουν στην ανακύκλωση».
«Η Μόδα», λοιπόν, «Μάχεται τη Φτώχια», ένας θεσμός που διδάσκει τους καταναλωτές ότι οι αγοραστικές τους συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την διεθνή πραγματικότητα.
Comments