Διαστάσεις | 22.11.2007 d.welle
Διαστάσεις | 22.11.2007
«Το Ισραήλ δεν θέλει παλαιστινιακό κράτος»
Με μειωμένες προσδοκίες ξεκινά την Τρίτη στην Ανάπολη η διάσκεψη για το Μεσανατολικό. Για το τι αναμένουν οι πρωταγωνιστές και η ΕΕ μιλά στην Deutsche Welle o ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής Ρούντολφ Σιμέλι
Μια εβδομάδα παρά κάτι απομένει για την διάσκεψη με αντικείμενο το Μεσανατολικό που θα γίνει ως γνωστόν στην Ανάπολη των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες προσέρχονται με μειωμένες προσδοκίες, χωρίς σχεδόν καμιά ελπίδα για επίτευξη λύσης ή ακόμα και κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τις εκτιμήσεις ενός ειδικού σε ζητήματα Μεσανατολικού, ο οποίος μας μεταφέρει τις προσδοκίες των πρωταγωνιστών και ιδίως των Ισραηλινών, οι οποίοι μοιάζουν να κρατούν στα χέρια τους το κλειδί για την επίλυση της κρίσης. Ο λόγος για τον δημοσιογράφο της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ειδικού σε ζητήματα Εγγύς Ανατολή, Ρούντολφ Σιμέλι ο οποίος σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle υπογράμμισε ότι στην ουσία το Ισραήλ δεν επιδιώκει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος: «Πολλοί αμφισβητούν ότι οι Ισραηλινοί θέλουν πραγματικά μια λύση στην Εγγύς Ανατολή. Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μέσα στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες συμφέρει την ισραηλινή πλευρά περισσότερο από ότι μια διευθέτηση του προβλήματος. Ας μην υποτιμούμε το γεγονός ότι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος με σταθερά σύνορα θα έθετε τέλος στην ισραηλινή τακτική της σταδιακής προσάρτισης εδαφών. Συνεπώς το Ισραήλ θέλει να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν για να συνεχιστεί η στρατηγική του τύπου, ένα κομμάτι εδάφους εδώ, ένας νέος οικισμός εκεί, μια διερεύνηση οικισμού πιο πέρα κλπ. Όλα αυτά συμφέρουν το Ισραήλ περισσότερο από μια λύση στο Μεσανατολικό».
Ο ρόλος της ΕΕ...
Ποιος ρόλο θα μπορούσε ωστόσο να παίξει η Ευρώπη στις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή; Ο δημοσιογράφος Ρούντολφ Σιμέλι τάσσεται υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου της ΕΕ στο Μεσανατολικό. Όσο όμως δεν υφίσταται ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική κάτι τέτοιο είναι αδύνατο: «Ένας αναβαθμισμένος ρόλος από την πλευρά της Ευρώπης θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτος. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ενιαία ευρωπαϊκή θέση. Κάθε χώρα μέλος προωθεί τα δικά της συμφέροντα, με συνέπεια την ανικανότητα της ΕΕ να αρθρώσει λόγο και να αποκτήσει ρόλο στην διεθνή πολιτική. Οι αραβικές χώρες το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό. Συμπαθούν βέβαια τους Ευρωπαίους γνωρίζουν όμως ότι τα χέρια τους είναι δεμένα. Ξέρουν ότι οι μόνοι που είναι σε θέση να σταματήσουν τους Ισραηλινούς είναι οι Αμερικανοί».
Συνέπειες μιας αποτυχίας της διάσκεψης...
Ο ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολή μίλησε τέλος και για τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας αποτυχίας της διάσκεψης στην Ανάπολη: «Δεν νομίζω ότι μια αποτυχία θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Απλά θα υπογραμμίζει και διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση, που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην Εγγύς Ανατολή».
Comments