28/11/07 09:12
Παρά τη νέα πρόταση των Σέρβων
Ακαρπος και ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών για το Κόσοβο
Νέα πρόταση παρουσίασε η σερβική πλευρά (στη φωτό Β.Κοστούνιτσα και Μπ.Τάντιτς), αλλά έπεσε στο κενό...
Βελιγράδι
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Τελευταίος γύρος συνομιλιών για το Κοσσυφοπέδιο με προδιαγεγραμμένη αποτυχία (26/11/2007)

Καμία πρόοδος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν σημειώθηκε στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου, που διεξάγονται στην κωμόπολη Μπάντεν της Αυστρίας.

Μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων και παρά τις προσπάθειες της διαμεσολαβητικής τρόικας, Αλβανοί και Σέρβοι δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η σερβική αντιπροσωπεία κατηγορεί την αλβανική πλευρά για αδιαλλαξία, ενώ από την άλλη οι εκπρόσωποι του Κοσόβου χαρακτηρίζουν οπισθοδρομική την πρόταση του Βελιγραδίου για αυτονομία.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου, που αναδείχθηκε πρώτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Βελιγράδι και Πρίστινα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και άλλα 100 χρόνια να συζητούν δεν θα επιτευχθεί συμφωνία».

Ο κ. Θάτσι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κόσοβο θα γίνει ανεξάρτητο κράτος και ανέφερε ότι μετά τη 10η Δεκεμβρίου, όταν και ολοκληρώνονται και τυπικά οι διαπραγματεύσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου, θα αποφασιστεί, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ημερομηνία ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

Λίγο πιο συγκεκριμένος ήταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αγκίμ Τσέκου ο οποίος είπε ότι «η ανεξαρτησία θα ανακηρυχθεί σύντομα και σίγουρα πολύ πριν το Μάρτιο του 2008». Ο κ. Τσέκου, αλλά και ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η αλβανική πλευρά παράταση των διαπραγματεύσεων.

Η σερβική αντιπροσωπεία στο Μπάντεν ανέπτυξε την πρόταση της για «ουσιαστική αυτονομία», κάνοντας νέες παραχωρήσεις. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς ανέπτυξε τη νέα πρόταση, με την οποία προσφέρεται στο Κόσοβο, πέρα από την απόλυτη πολιτική, οικονομική και δικαστική αυτονομία, η δυνατότητα να έχει σημαία, ύμνο, έμβλημα και εθνικές ομάδες σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η Σερβία θα διατηρούσε μόνο την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, τον έλεγχο των συνόρων και την προστασία της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, το Βελιγράδι προτείνει την πλήρη αποστρατικοποίηση του Κοσόβου και αποδέχεται την ύπαρξη αυτόνομης αστυνομικής δύναμης, που θα διαφυλάσσει την τάξη.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατήγγειλε την αλβανική πλευρά για αδιαλλαξία, επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διευθέτησης του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου, η Πρίστινα δεν παρουσίασε καμία πρόταση, παρά επαναλάμβανε ότι επιθυμεί μόνο την ανεξαρτησία».

Οι συνομιλίες για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου, που διεξάγονται στο Μπάντεν της Αυστρίας, ολοκληρώνονται νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. Με τη λήξη του τελευταίου γύρου ολοκληρώνεται επίσης και η δεύτερη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Στις 10 Δεκεμβρίου η διπλωματική τρόικα θα παραδώσει το πόρισμά της για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και αυτός με τη σειρά του θα αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί η όχι η διαδικασία για τη διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»