Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε online


του Τάσου Οικονόμου
anastasios.oikonomou@kathimerini.gr

Ο Δεκέμβριος πλησιάζει και μαζί του το δώρο των Χριστουγέννων. Το Ίντερνετ σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε αγορές από το σπίτι ή το γραφείο χωρίς γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς.

Απλά, περιμένοντας τον ταχυδρόμο. Υπάρχουν, όμως, αρκετά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού αξιοποιήσετε τις αναρίθμητες επιλογές του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Είναι μία μορφή πώλησης από απόσταση, η οποία πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα. Διακρίνονται δύο είδη συναλλαγών:

Οι συναλλαγές που συμφωνούνται και εκτελούνται διά της ηλεκτρονικής οδού: π.χ. μεταφόρτωση προϊόντων λογισμικού ή βάσεων δεδομένων και αναζήτηση πληροφοριών. Αν πρέπει να καταβάλετε αντίτιμο, πρόκειται για σύμβαση πώλησης ασώματων αγαθών ή υπηρεσιών.

Οι συναλλαγές που συμφωνούνται διά της ηλεκτρονικής οδού αλλά εκτελούνται με κάποιον άλλον τρόπο, δηλαδή αυτές που προϋποθέτουν την υλική (π.χ. μέσω ταχυδρομείου) παράδοση του προϊόντος ή της υπηρεσίας: π.χ. η αγορά βιβλίων ή επίπλων κλπ. Όταν πρόκειται για την αγορά προϊόντων πρέπει να υπάρχει κάποιος μηχανισμός παράδοσης. Χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το φάσμα των επιλογών του καταναλωτή διευρύνεται - μπορείτε να αναζητήσετε το επιθυμητό προϊόν ή την επιθυμητή υπηρεσία χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, παρά τις τεράστιες δυνατότητες, πρέπει να υπάρχει προσοχή γιατί αυτή η μορφή εμπορίου ενέχει ορισμένες δυσκολίες όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Τι πρέπει να προσέχετε

Επιβεβαιώστε την ακριβή ταυτότητα του προμηθευτή, την επαγγελματική του ιδιότητα και τη διεύθυνσή του (γεωγραφική και ηλεκτρονική) ώστε να μπορέσετε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί του σε περίπτωση προβλήματος. Μην αγοράσετε από site που δεν δίνουν όλες αυτές τις πληροφορίες.

Επιβεβαιώστε τι είδους προστασία δικαιούστε: δικαίωμα υπαναχώρησης από την αγορά, προθεσμίες και όρους (π.χ. αποζημίωση) του δικαιώματος υπαναχώρησης, παρεχόμενες εγγυήσεις, υπηρεσίες εξυπηρέτησης μετά την πώληση. Μην συνάψετε σύμβαση αν οι γενικοί όροι δεν σας εγγυώνται τουλάχιστον την ελάχιστη προστασία που δικαιούστε ως καταναλωτής.

Επιβεβαιώστε ότι η αναγραφόμενη τιμή είναι η τελική: περιλαμβάνει τα έξοδα αποστολής και τυχόν φόρους; Μην οριστικοποιήσετε την παραγγελία προτού επιβεβαιώσετε το συνολικό κόστος της, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των εξόδων αποστολής και επεξεργασίας της παραγγελίας.

Επιβεβαιώστε την προστασία που σας παρέχει ο δικτυακός τόπος του προμηθευτή όσον αφορά τα προσωπικά σας δεδομένα: Πώς θα χρησιμοποιηθούν; Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που θα καταχωρίσετε; Σας δίνεται η δυνατότητα να τα διορθώσετε ή να μην επιτρέψετε τη χρήση τους; Βεβαιωθείτε ότι σας παρέχετε τουλάχιστον η ελάχιστη προστασία που δικαιούστε ως καταναλωτής.

Αν είναι δυνατό, μην πληρώσετε προκαταβολικά αλλά κατά την παράδοση. Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, προτιμήστε τις «παραδοσιακές» μεθόδους (έμβασμα κλπ.). Αν υποχρεωθείτε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα, βεβαιωθείτε ότι ο προμηθευτής λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για ασφαλείς συναλλαγές.

Φυλάξτε μία απόδειξη των όσων συμφωνήσατε με τον προμηθευτή (τι σας προσέφερε και τι αποδεχθήκατε) ώστε να είναι σαφή και δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας. Να εκτυπώνετε πάντα το αποδεικτικό παραγγελίας, την επιβεβαίωση της παραγγελίας, τους γενικούς όρους συναλλαγών και κάθε άλλη επικοινωνία με τον προμηθευτή. Φυλάξτε όλα αυτά τα έγγραφα στο αρχείο σας.

Μάθετε αν προβλέπεται κάποια διαδικασία για την υποβολή παραπόνων και για την εξωδικαστική ρύθμιση διαφορών.

Πηγή: Development of Online Consumer Education Tools for Adults (Ε.Ε.)









Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»