Ο Βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον


23-04-2008



Ένα από τα εξέχοντα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται την εβδομάδα αυτή στην Ουάσιγκτον για ακαδημαϊκούς λόγους και για μερικές πολιτικές επαφές, κυρίως με μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίσκεψη του κυρίου Βενιζέλου άρχισε με συνάντηση την οποία είχε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό εξωτερικών Ματ Μπράϊζα. Όπως ο ίδιος μας είπε αργότερα, στην συνάντηση αυτή υπογράμμισε την κοινή στάση όλων των πολιτικών παρατάξεων της Ελλάδας στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για την γειτονική χώρα.

Λίγο αργότερα ο κύριος Βενιζέλος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διακεκριμένος καθηγητής πολιτικών επιστημών Νικόλαος Σταύρου, ο οποίος είναι επίσης αρχισυντάκτης του έγκυρου περιοδικού Mediterranean Quarterly. Η μηνιαία αυτή επιθεώρηση διεθνών πολιτικών θεμάτων εκδίδεται από το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Ντιουκ το οποίο και την διανέμει, μεταξύ άλλων, σε όλες τις βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και γενικά μορφωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου χρησιμεύει ως βοήθημα των φοιτητών στις έρευνές τους γύρω από επίκαιρα πολιτικά θέματα.

Το γεύμα προς τιμήν του προσκεκλημένου βουλευτή Θεσσαλονίκης έγινε στην λέσχη Κόσμος Κλαμπ, μέλη της οποίας είναι κυρίως πρεσβευτές, διπλωμάτες και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ουάσιγκτον. Μερικοί από αυτούς παρακάθισαν στο γεύμα για τον κ. Βενιζέλο μαζί επίσης με ορισμένους παράγοντες μεγάλων Αμερικανικών δεξαμενών σκέψης και λίγους δημοσιογράφους.

Ο κύριος Βενιζέλος εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να τονίσει και πάλιν πόσο ενωμένα είναι τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και να δώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αμέσως μόλις εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό θα βοηθήσει τα Σκόπια να ενταχθούν όχι μόνον στο ΝΑΤΟ αλλά επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα βοηθούσε την γειτονική χώρα να ξεπεράσει πολλά από τα σημερινά οικονομικά προβλήματά της.

Είπε επίσης πως μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι έχει προκύψει ένα νέο στοιχείο το οποίο είναι ότι η Αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, η οποία συνιστά περίπου το 37 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας, πιστεύει ότι θα την εξέφραζε καλύτερα ένα διαφορετικό όνομα από το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ. Ο κύριος Βενιζέλος συνέστησε στο κοινό του στην Λέσχη Κόσμος αλλά και στις επαφές του με παράγοντες της Αμερικανικής νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας να λάβουν σοβαρά υπ όψιν το καινούργιο τούτο δεδομένο.

Τον κύριο Βενιζέλο παρουσίασε στο γεύμα της Λέσχης Κόσμος η εγγονή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Θήοντορ Ρούσβελτ, Πρέσβης Σέλγουα Ρούσβελτ, η οποία ήταν το δεξί χέρι του Προέδρου Ρόναλντ Ρέηγκαν στον Λευκό Οίκο για θέματα πρωτοκόλου. Παρέστη επίσης ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Πρέσβης Κάρολος Γαδής.

Στα μέλη του Ιδρύματος το οποίο εκδίδει το περιοδικό Mediterranean Quarterly περιλαμβάνεται επίσης ο διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς, που είναι ο διαμεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος. Ο κύριος Νίμιτς λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων βρίσκονταν εκτός Ουάσιγκτον την ημέρα του γεύματος για τον κύριο Βενιζέλο και έτσι δεν παρέστη. Απών ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Ιδρύμματος και Πρόεδρος του Ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού καναλιού, Αντένα, εφοπλιστής Μίνος Κυριακού.

Ο κύριος Βενιζέλος ευχαρίστησε το Mediterranean Quarterly για την τιμή που του έκανε και ιδιαίτερα τον καθηγητή Νικόλαο Σταύρου, τον οποίο χαρακτήρισε παράγοντα κλειδί για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων στον ακαδημαικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επαίνεσε επίσης δύο άλλους παρευρισκόμενους στο γεύμα, τον φίλο και συνεργάτη του κ. Σταύρου, καθητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ, Θεόδωρο Καριώτη και τον τέως βουλευτή Λουσιέν Νάτζι, ο οποίος κατά την θητεία του στο Κογκρέσο στην περίοδο 1967-1974 είχε αναπτύξει μεγάλη δράση για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

Την επομένη ο κύριος Βενιζέλος μίλησε στο Ίδρυμα Γούντροου Γουίλσον, στα πλαίσια μιας σειρά διαλέξεων που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση-Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα Τσακόπουλου-Κουναλάκη, γνωστό για την δράση του στον τομέα της ίδρυσης εδρών Ελληνικών σπουδών σε Αμερικανικά πανεπιστήμια. Θέμα του κυρίου Βενιζέλου την φορά αυτή ήταν η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την Ουάσιγκτον ο κ. Βενιζέλος μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη για ομιλίες σε εκεί πανεπιστήμια, τις οποίες έχει διοργανώσει γι αυτόν το Ίδρυμα Ωνάση και για μια στενότερη γνωριμία με την ομογένεια.

Ο Έλληνας βουλευτής φαίνονταν ικανοποιημένος από τις επαφές του στη Ουάσιγκτον και όλοι με τους οποίους μιλήσαμε είπανε πως χάρηκαν για την γνωριμία που κάνανε με τον κ. Βενιζέλο η οποία τους άφησε θετικές εντυπώσεις.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»