FROM Kathimerini

Ο γενναίος Κάρτερ τάραξε τα νερά
Αντιδράσεις για την επίσκεψη στη Μ. Ανατολή

The Guardian

Ο Τζίμι Κάρτερ είναι, αναμφίβολα, ένας γενναίος άνδρας. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας βρέθηκε στο Ισραήλ, αναλαμβάνοντας ρόλο αυτοπροσκληθέντος διαμεσολαβητή, μολονότι γνώριζε ότι στη συγκεκριμένη χώρα είναι κάθε άλλο παρά συμπαθής. Ακόμα, ωστόσο, και αν δεν το είχε αντιληφθεί, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Oλμερτ, έσπευσε να του καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος, αρνούμενος να συναντηθεί μαζί του. Παράλληλα, το Σιν Μπετ –η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας– αρνήθηκε να του παράσχει προστασία.

Με τον αρχηγό της Χαμάς

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προ τριετίας προκαλέσει την οργή των Ισραηλινών παρομοιάζοντας στο βιβλίο του με τίτλο «Παλαιστίνη: Ειρήνη Αντί Απαρτχάιντ» την πολιτική του εβραϊκού κράτους στη Δυτική Οχθη μ’ αυτή του πρώην νοτιοαφρικανικού καθεστώτος, είναι πλέον πιο αντιπαθής από ποτέ στη συγκεκριμένη χώρα και αυτό διότι συναντήθηκε με τον εξόριστο στη Δαμασκό πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ. Επί της ουσίας, το τολμηρό εγχείρημα του κ. Κάρτερ δεν απέφερε το παραμικρό αποτέλεσμα. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει την περασμένη Δευτέρα ότι ο κ. Μεσάαλ του διαμήνυσε ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και να αναγνωρίσει έστω και υπό προϋποθέσεις το Ισραήλ, πλην όμως, η Χαμάς τον διέψευσε λίγες ώρες αργότερα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους. Παρομοίως, η πρόταση του κ. Κάρτερ για μονομερή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από πλευράς της Χαμάς, απερρίφθη με την αιτιολογία ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι ο ισραηλινός στρατός θα πράξει το ίδιο.

Την ίδια στιγμή, παγερά αδιάφορη ήταν η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και του Λευκού Οίκου στα αποτελέσματα της συνάντησης του 83χρονου κ. Κάρτερ με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ. Ο τελευταίος φέρεται να διαβεβαίωσε τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η Συρία εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον για την επίλυση του Μεσανατολικού και να υποστήριξε ότι το 85% των προβλημάτων στις σχέσεις Δαμασκού - Τελ Αβίβ έχουν ήδη διευθετηθεί. «Απομένει μόνο να διαπραγματευτούμε για τους όρους επιστροφής των υψιπέδων του Γκολάν», φέρεται να υπογράμμισε ο Σύρος ηγέτης, σύμφωνα με τον κ. Κάρτερ.

Πυρά από Ράις - Ομπάμα

Λίγο πριν αναχωρήσει από την περιοχή, ο κ. Κάρτερ έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στους επικριτές του, γεγονός που πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις. «Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ότι συναντήθηκα με την ηγεσία της Χαμάς και τον Σύρο πρόεδρο, αλλά ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αρνούνται να ανοίξουν διάλογο μ’ αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε. Την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις «άδειασε» τον κ. Κάρτερ, ισχυριζόμενη ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να μη συναντηθεί με τους ηγέτες της Χαμάς. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, επέκρινε τις συναντήσεις του κ. Κάρτερ στη Δαμασκό.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»